Voorpagina Ingezonden, Ramadan

Boycott Israëlische Dadels!

Verbreek je vasten deze Ramadan NIET met Israëlische dadels.

De maand Ramadan is bij uitstek geschikt om rekening te houden met degenen die het minder goed hebben dan wijzelf. Als we onze vasten met Israëlische dadels zouden verbreken, zou dit een belediging zijn als deze dadels het produkt bleken te zijn van illegale Israëlische nederzettingen, verbouwd op land gestolen van de Palestijnen.

Dat is precies wat er gaande is met Medjouldadels die in in Israël in de vallei van Jordanië worden geproduceerd op illegale nederzettingen. Deze dadels vormen een substantieel deel van de oogst van deze nederzettingen en ze worden bovendien de hele wereld over geëxporteerd. Wanneer je deze dadels koopt, help je het voortbestaan van deze illegale nederzettingen.

Israëli’s zullen beweren dat er Palestijnen werken op het land van deze nederzettingen en dat een boycot van deze illegale dadels dus eigenlijk betekent dat je Palestijnen brodeloos maakt. Dat klopt, hoewel het loon voor deze Palestijnen schamel is voor ontzettend zwaar werk – het zware werk dat de illegale kolonisten zelf niet willen doen. Met andere woorden: deze illegale kolonisten verdienen goed geld zonder hier zelf veel werk voor te doen.

Zelfs Palestijnse kinderen worden aan het werk gezet door deze mensen. Wat inhoudt dat jongen kinderen lange uren werken in de hitte van de zon voor slechts weinig geld. Deze vorm van uitbuiting zorgt ervoor dat deze jonge kinderen ook niet aan scholing toekomen.

Het gros van deze dadels wordt geëxporteerd naar Europa. Ze worden vaak geduid met de volgende plaatsen van herkomst: ISRAEL, WESTBANK, JORDAN VALLEY. Beter koop je dadels met deze herkomst niet!

Deze Ramadan hebben de ‘Friends of Al-Aqsa’ een campagne georganiseerd met als naam: Boycott Israeli Dates. Terwijl Israël zich voorbereid om Europa te overspoelen met hun illegaal verworven dadels en daarmee hun economie met miljoenen euro’s te versterken, bereiden de europese moslims zich voor op de vastenmaand. Door Israëlische dadels te kopen, steun je de Israëlische economie en hun bezetting van het Palestijnse land. Door deze financiële steun houd je als moslim (of als dadels-etende nietmoslim- NS) de bezetting van Palestina in stand en ook de dagelijkse terreur van de Israëlische overheid waarmee dit gepaard gaat.

Waarom zou jij Israëlische dadels moeten boycotten?

Elke dag worden Palestijnen blootgesteld aan vernedering en geweld. Recentelijk was Gaza het slachtoffer: na een belegering van 2 jaar en 3 weken nonstop bombardementen, verwoestte Israël het leven van anderhalf miljoen Palestijnen. De armoede waarin ze nu leven is in schril contrast met het welzijnsniveau aan de andere kant van de muur: de Palestijnen van Gaza hebben nauwelijks primaire basisvoorzieningen als electriciteit, benzine, medicijnen, voedsel of melkpoeder voor baby’s.

Ondanks deze humanitaire ramp – waarbij de omstandigheden zorgen voor ondervoeding, rappe verspreiding van allerlei ziektes en patiënten die behandelbare ziektes niet overleven – ondanks deze ramp, blijft Israël volharden in hun negeren van internationale verontwaardiging en veroordeling en gaat het zelfs zo ver om de Palestijnen zelf tot terroristen te bestempelen.

De Westbank blijft het toneel van hardvochtige maatregelen van de overheid. Vreedzame protestacties worden beantwoord met geweld. Internationale solidariteit wordt bemoeilijkt terwijl illegale kolonisten, zoals die van Hebron, het leven van lokale Palestijnen onmogelijk maken. Palestijnse kinderen die onderweg naar school zijn, krijgen te maken met hun verbale en fysieke terreur. En dit zijn geen geïsoleerde incidenten: dit is de dagelijkse realiteit voor vele Palestijnen.

Al veertig jaar lang lukt het de politiek niet om een einde te maken aan deze bezetting. Het is tijd dat gewone mensen het voortouw nemen en de boycot van Israëlische produkten is een goede manier om dit te doen. Door Israëlische produkten te boycotten laat je de regeringen overal ter wereld weten dat het tijd is om actie te ondernemen. Bovendien laat je de Palestijnen weten dat de wereld ze niet vergeten is!

Doe vandaag nog iets: boycot israëlische dadels!

Een einde aan de bezetting zou betekenen dat de Palestijnen zich weer vrij konden bewegen, zelfs hun eigen boerderijen weer konden beheren en hun eigen producten konden verkopen. De export van Palestijnse goederen is momenteel zo goed als aan banden gelegd – de enige optie die Palestijnen nog lijken te hebben, is om zich aan te bieden voor zwaar en gevaarlijk werk en zelfs hun kinderen te laten werken om rond te proberen te komen.

De ‘International Labour Movement’ berichtte in 2008 dat er ontzettend veel gevaren zijn tijdens het werken in Israëlische nederzettingen en in de industrie en dat de Palestijnse arbeiders hier niet of nauwelijks tegen beschermd zijn. Zij hadden ook bewijzen dat de Israëli’s kinderarbeid gebruikten in steengroeves en op dadelplantages. Het moge duidelijk zijn dat die kinderarbeid niet geleverd werd door Israëlische kinderen.

 

 

 

Maar laten we wel wezen: deze dadels zijn helemaal niet het product van Israël. De Israëlische nederzettingen die deze dadels produceren mogen onder internationaal recht helemaal niet bestaan. Ze zijn gebouwd op illegaal verkregen land, geconfisceerd van Palestijnse vluchtelingen die vervolgens meedogenloos zonder huis en haard kwamen te zitten. Daarnaast worden deze dadelgaarden vaak bewaterd met water dat omgeleid is en dus eigenlijk gestolen wordt van de Palestijnen.

Door deze dadels het merk ‘Israëlisch’ mee te geven, krijgen deze kolonisten echter een speciale korting op de importheffingen in landen zoals het Verenigde Koninkrijk.

De meeste dadelverbouwers leven in de kibbutzen en co-opdorpen waar deze kibbutzen bij aangesloten zijn. 92 % van de dadelplantages zijn eigendom van zo’n dergelijke kibbutzcoöperatie. Meestal zijn deze plantages tussen de 20 en 30 hectares. Ongeveer 14% van deze plantages is groter, namelijk tussen de 30 en 50 hectares. (Een hectare is ong. 10.000 m2)

De grootste maatschappij is ‘Hadiklaim’, die vooral uit de bezette gebieden rondom de Jordaanvallei exporteert. Zij vertegenwoordigen dadelverbouwers in Tzemah, Beit Shean en Zuidelijk Arava. In totaal verkopen ze ongeveer 65% van alle dadels geproduceerd in Israël. Ongeveer 80% hiervan wordt in het buitenland verkocht, veelal in Europa. Ze handhaven de volgende merknamen: Jordan River, Jordan River Bio-top, King Solomon maar ook onder eigen merken van een aantal supermarktketens. Almog Tradex is verantwoordelijk voor hun marketing en export.

Waterconsumptie

Het is ook belangrijk om naar de waterconsumptie van Israël te kijken. In totaal verbruikt Israël zo’n 1.8 miljard m3 water per jaar. De Palestijnen op de Westbank krijgen slechts zo’n 120 mln m3 toegewezen per jaar. Elke Israëli kan dus ongeveer 4x zoveel water als een Palestijn consumeren. Palestijnen gebruiken echter slechts 37% van het water van hun eigen Westbankbronnen. Israël neemt de overige 63% en gebruikt dit voor haar illegale nederzettingen en hun landbouw.

Op die manier verdienen de Israëli’s een hoop geld aan de bezetting: bovenaan het lijstje van de fruitexport in 2005 stonden dadels! Dadels beslaan 15% van de export van Israël naar de EU! Israël produceert ongeveer 10.000 ton dadels per jaar. Een kilo dadels kost ongeveer 10 euro. Het totale inkomen voor Israël uit dadels is ongeveer 100 mln euro!

Doe dus met ons mee: BOYCOTT ISRAELISCHE DADELS  en help zo een einde te maken aan de bezetting.

Je kunt Israëlische dadels in de meeste grote supermarkten vinden. Meestal zijn ze gelabelled zoals hierboven beschreven is. Je kunt alternatieven voor Israëlische dadels bijvoorbeeld vinden op Zaytoun.org – een fairtrade importeur. Zaytoun kan biologisch geteelde fairtrade dadels leveren in groothandelkwantiteiten. Als je hun site bezoekt kun je een boel Palestijnse producten vinden. Schroom ook niet om je lokale dadelverkoper hiervan op de hoogte te stellen! Ethische dadels smaken beter!

Deze video over de dadels uit Israël is de moeite waard:


Dit artikel is vertaald door de Noureddine Steenvoorden.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van Wij Blijven Hier!