Voorpagina Maatschappelijk, Politiek

Symbool politiek

De immigratie moet verminderd worden, het liefst helemaal stoppen. De ideeën, plannen en maatregelen volgen elkaar dan ook in rap tempo op. Na de inkomenseis (eerst minimaal minimumloon, inmiddels verhoogd), leeftijdseis (minimaal 21 jaar) en het taal- en inburgeringsexamen in het buitenland, ligt de volgende maatregel alweer klaar om doorgevoerd te worden: Een verbod op neef-nichthuwelijken. Waar de voorgaande maatregelen een succes bleken om het importhuwelijk te beperken, lijkt een verbod op neef/nichthuwelijken eerder opo een gevalletje symboolpolitiek dan een serieuze oplossing. Want voor welk probleem is dit nou een oplossing?

Sadik Harchaoui, één van de weinige mensen die wél iets zinnigs te melden heeft over multiculti-zaken, legde het haarfijn uit bij NOVA.

Is het een oplossing voor het probleem ‘gezondheidsrisico’? Het is de afgelopen jaren vaak besproken, maar uiteindelijk was het toch nooit een reden voor een verbod. Minister Klink vond (met een rapport van het RIVM in de hand) het verbod zelfs buitenproprtioneel. De extra kans op erfelijke aandoeningen was immers slechts 1 a 2 procent meer.

Is het een oplossing voor het probleem ‘immigratie’? We weten niet hoe vaak het voorkomt en dus ook niet in hoeverre dit de immigratie zal remmen. Het is dus gewoon een gok. Wel hebben we nóg een wet erbij, moet er van alles uit de kast gehaald worden om het uit te voeren en moet deze wet gehandhaafd worden, terwijl het praktisch niet controleerbaar is. Wat levert het dus op? Veel werk voor niks.

Is het een oplossing voor het probleem ‘gedwongen huwelijk’? Het is praktisch niet uitvoerbaar, dus dan zou het verbod een signaal zijn, waar een preventieve werking van uit zou moeten gaan. Nou vooruit, dat is dan misschien nog wel het enige positieve effect van zo’n verbod, hoewel het bespreekbaar maken van dit probleem binnen die gemeenschappen misschien wel effectiever is. Maar ja, dat kost tijd en die tijd heeft de politiek van tegenwoordig niet.

Als apotheker weet ik nog uit mijn eerste college dat een middel dat veel bijwerkingen en slechts een pover positief effect heeft waarschijnlijk geen goed medicijn is. Komt hier nog bij dat we niet weten welke kwaal we nou willen behandelen, dus wat willen ze hiermee bereiken?

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van