Voorpagina Maatschappelijk

Beste Jan, een ‘dhrone’ bestaat niet

Classic. Derek Otte reageert op een onsmakelijke Facebook-post van ene Jan Wouda

Beste Jan,

Voor zo ver je dit leest en voor zo ver de afbeelding een visuele voorstelling van jouw droom voor moet stellen, even een paar dingetjes:

1. Een ‘dhrone’ bestaat niet. 
2. De juiste spelling is ‘drone’. 
3. Ik mis de drone in het plaatje. Het daar afgebeelde object vliegt inderdaad, echter lijkt het mij meer een vliegtuig. Een Boeing, om precies te zijn, van het type 737 of 747. Ik ben geen vliegtuigspotter. 
4. In Nederland hanteren wij, zoals eigenlijk in elke taal ter wereld, slechts één spatie tussen verschillende woorden. 
5. Ook hanteren wij geen spatie vóór de interpunctie.
6. Elke nieuwe zin begint in onze taal met een hoofdletter.
7. Een volzin eindigt in onze taal met een punt. Zo dus.
8. Jan , dit is dus .. helemaal niet hoe het hoort
9. Je bent me er eentje, Jan. Ik heb het plaatje nu rechtop bekeken. Ook ben ik in verschillende hoeken gaan staan om het plaatje, op jouw advies, van verschillende kanten te bekijken. Hoe ik het ook bekeek, ik vond er niets machtig mooi aan. De architectuur is adembenemend en de historische c. q. religieuze waarde van het afgebeelde decor is niet te ontkennen, dat staat vast. Echter ontgaat mij de schoonheid van het geschetste scenario. Hetzelfde gevoel bekruipt mij op de een of andere gekke manier bij het zien van foto’s c. q. bewegende beelden van de aanslagen op de Twin Towers, daterend van het in ons aller geheugen gegrifte 11 september 2001. 

Jan, ter afsluiting van mijn op jouw naam rijmende Tienpuntenplan, punt 10: kom even aan de West-Kruiskade of op het Mathenesserplein vertellen hoe jij tegen de dingen aankijkt. Ik weet zeker dat daar voldoende mensen zijn die je graag van een weerwoord voorzien. Onder het genot van een kopje thee (met koekjes!) kunnen zij je vast laten zien dat je met jouw plaatje nodeloos beledigt en oproept tot dingen die zij zelf verafschuwen. Iedereen over één kam scheren is niet netjes, Jan. Scheren overigens wel, misschien dat je daar iets mee kunt. Of kan, om te blijven rijmen op Jan. Ook voor knippen en scheren ben je op de genoemde locaties voor aan het goede adres. 

Mensen zoals jij bewijzen waarom ‘apartheid’ een Nederlands woord is. Mensen zoals jij zouden ze de Nederlandse nationaliteit af moeten pakken. Mensen zoals jij maken namelijk dat ik mij diep schaam voor de mijne. 

Fijne dag Jan.

Klik op deze link voor de hele discussie

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie