Voorpagina Maatschappelijk

ReFlex reageert

Vorige week stond er in de Trouw een artikel van de Nederlandse roman-schrijver Wessel te Gussinklo. Hierin uitte hij zijn frustraties over het feit dat hij in de apotheek werd geholpen door een dame met een hoofddoek op. Hij zag daar zoveel dreiging en duisternis in dat hij meteen veilig in zijn kamer een artikel over schreef. Het hele artikel is nog terug te lezen op de site van Trouw. Vandaag stond in diezelfde Trouw mijn reactie daarop: Beste meneer te Gussinklo,

Alhoewel ik niet uw apotheker ben, wil ik toch graag reageren op uw ‘brief aan de apotheker’ in de Trouw van afgelopen week. Toen ik aan het einde van het stukje las, dat u schrijver bent van romans, begreep ik ineens waar de rijke fantasie in uw brief vandaan kwam.

Ik ben zelf een moslim, maar ook een apotheker en ik krijg geregeld patiënten aan de balie die dezelfde symptomen van angst, waanbeelden en paranoia vertonen als u. Beroepsmatig help ik deze mensen dan met hun medicatie, maar nu zou ik als moslim-zijnde ook u eens willen helpen. (Alhoewel een bezoekje aan een psycholoog ook geen slecht idee zou zijn, want zoveel angst als u heeft, kan haast niet gezond zijn).

U begint uw betoog met de aanname dat uw apotheker de desbetreffende medewerkster met een hoofddoek heeft aangenomen, omdat uw apotheker ‘mensen die achtergesteld zijn, islamieten, waarschijnlijk een kans wilt geven of wilt helpen’. Het volgende zal dan voor u misschien wel als een schok aankomen, maar ik denk dat ‘de assistente met de hoofddoek’ net zo hoog opgeleid is als elke andere apothekersassistente. Zeer waarschijnlijk kan ze zelfs lezen en schrijven.

Ik denk dan ook dat uw apotheker haar heeft aangenomen op basis van haar kwaliteiten, zoals dat ook hoort. En waarschijnlijk heeft uw apotheker een meer realistische kijk op de wereld waarin hij (aannemend dat uw apotheker een man is) leeft dan u. Mocht u namelijk eens keer in de grote stad komen én ook nog eens contact maken met een moslim, dan zult u zien dat het nét gewone mensen zijn. Wilt u liever in uw waanwereld blijven leven, zodat uw vooroordelen tot in den eeuwigheid bevestigd blijven, dan raad ik u aan ver daar vandaan te blijven, niet met ze te praten en vanuit uw ivoren toren vooral veel óver ze te schrijven.

Dat u over zaken praat waar u eigenlijk weinig tot niets van afweet, blijkt wel uit uw ?cursusje Islamitische theologie?. U vertelt o.a. dat de hoofddoek helemaal geen onderdeel is van de Koran of Sharia, dat de moslims (volgens de Sharia) van Nederland een zendings- en veroveringsgebied moeten maken, dat het woord ‘Oemmah’ verovering betekent en het woord ‘Islam’ onderwerping van de ongelovigen betekent.

Ik weet niet waar u deze onzin heeft opgepikt, maar ik ben er wel achter gekomen waar u bang van wordt. U bent namelijk bang voor uw eigen schaduw, voor iets wat u zelf heeft gecreëerd. U ziet een moordenaar in uw eigen schaduw. Die lieve apothekers-assistente wilt u helpen als mens-zijnde, maar u ziet in haar een NSB’er of Hitler-aanhanger, zoals u in uw stukje schrijft. (Dat u moslima’s vergelijkt met NSB’ers en Hitler-aanhangers zegt al zo ontzettend veel over u, dat ik verder niet op deze beledigingen in ga).

Daar waar ontzettend veel (vooral jonge) moslims bezig zijn om zo veel mogelijk mee te doen in de maatschappij en daarmee tonen dat men echt niet bang hoeft te zijn voor moslims, dat we Nederland echt niet willen ‘veroveren’, zijn er helaas ook mensen als u, die zelfs in een goed-geïntegreerde, gestudeerde en werkende moslima een op-haat-en-verovering-beluste vijand zien.

Neemt u alstublieft eens keer de moeite om oprecht met een moslim te praten en zelf te onderzoeken in hoeverre moslims dit land willen veroveren. Hoe moeilijk het ook voor u is, maar plaats uzelf eens uit de fictie van uw romans en zet gewoon eens keer die stap in de multiculturele samenleving, in de werkelijkheid van alledag. Mocht u niemand vinden, dan wil ik best eens keertje met u praten. Anders ben ik bang dat u straks toch elke maand weer naar die apotheek moet gaan om u pillen te halen tegen de angststoornis, paranoia en waanbeelden, die u zo frustreren.

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van