Voorpagina Maatschappelijk, Media

Weg met alle korte broeken!

Schrik niet, het gaat alweer over de hoofddoek. Afgelopen week werden de uitslagen bekend van de enquete die werd gehouden door Top-X en Wijblijvenhier.nl. De conclusie: maar liefst 40% van alle jongeren tussen de 16-24 is tégen het dragen van de hoofddoek. Veertig procent is veel, zo benadrukken ook de media, maar niet verrassend. Kijk, hoe Kees, Jan, Hero, en Fleur erover denken weten we inmiddels wel. Moet er ook altijd van zuchten, maar blijkbaar lijken de media het niet vaak genoeg te willen benadrukken.

Gelukkig zit de wereld meestal iets anders in elkaar. Zo sprak ik een vrouwelijke kennis van me die de volgende memorabele woorden uitsprak: “De dag dat er een hoofddoekverbod komt, ga ik hem dragen.” Over efficiëntie gesproken. Dus hoe zit het eigenlijk met alle overige Karima’s, Esma’s en Fadoua’s in het land? Het leek me dus zinvol om het onderzoek vanuit die ondergewaardeerde invalshoek te belichten.

De uitslagen dan. Er zijn in totaal 2249 respondenten aan de tand gevoeld. Daarvan was 7,7% (173) moslima; daarvan droeg 56% (97) een hoofddoek. Ze dragen deze omdat ze willen laten zien dat ze geloven, hét mooi vinden (prima met Ugs te combineren) én zich er prettiger bij voelen.

Slechts (?) 0,3% van de ondervraagden draagt een hoofddoek omdat ze de ouders niet willen teleurstellen. Vind ik jammer, maar het is de realiteit. Misschien leuk om te vertellen; ik heb tot mijn 18de in een klas gezeten met een jongen die van z’n moeder altijd korte broeken moest dragen; ook in de winter. Echt zielig. Enfin, de moslima’s die geen hoofddoek dragen (44%) denken dat ze er nog niet klaar voor zijn. De rest is niet zo praktiserend of wacht het liefst nog op ‘de prins in de witte golf 4’. Succes daarmee.

Oke, en nu de meest beknopte conclusie ooit! Moslima’s hebben absoluut geen behoefte aan een verbod. Als ze het niet willen, dragen ze hem gewoon niet. Punt. Bovendien vinden ze het soms zelfs mooi en voelen ze zich er veiliger bij. Ik denk zelfs dat een verbod vele moslima’s zal aansporen er wel een te dragen; al is het alleen uit sympathie. Tip aan de bezorgde medelander: ga je ergens anders zorgen over maken; over de geplande afschaffing van de varkens- en pluimveerechten misschien?

Hoe verklaren we die hypocriete bezorgdheid van die hoofddoekhaters? Die mensen, en dat meen ik echt, lijden hoogstwaarschijnlijk aan een vorm van SSHS (Shouf Shouf Habibi Syndroom). SSHS is het gevolg van overmatig televisie kijken waardoor er een scheef wereldbeeld ontstaat. Gratis en voor niets een tip: Gooi je televisie uit het raam, ga naar buiten en probeer met echte mensen in contact te komen. Als je het echt niet kan laten; stel dan de eerste de beste moslima die brandende vraag; er gaat een wereld voor je open. Succes gegarandeerd.

Begrijp me niet verkeerd; ik voel me meestal wel met Oranje verbonden, maar laten we het erop houden dat ik steeds meer de neiging heb om me actief tegen ‘die trend’ te verzetten. Het doorbreken van rare culturele taboes is prima, wil ik best bij helpen. Maar laat de moslima’s zelf over hun vrijheden beslissen. Ook in de klas, want ook daar hebben ze het recht zich moslima te voelen. Maar goed, ik blijf vooralsnog optimistisch. Zolang de meerderheid beslist is er toch niets aan de hand!?!?!

Abdelkarim. Voormalig hoofdredacteur van Wijblijvenhier.nl. Documentairemaker. Is geboren in de Zeeuwse contreien en wist al op vroege leeftijd dat het boerenleven niet voor hem was weggelegd. Hij besloot om zijn hooivork aan de wilgen te hangen, de koeien vaarwel te zeggen en zijn geluk te beproeven in Rotterdam. Hij studeerde Nieuwe Media aan de Universiteit van Amsterdam, was als journalist werkzaam bij de VARA, columnist voor KRO Hemelbestormers en Joop.nl, praat graag tegen vreemden, schaamt zich slechts voor zijn tenen en hoopt dat zijn levensmotto ooit de geschiedenisboeken ingaat: "Als je een geit een jurk cadeau geeft, weet je nooit wat er gebeurt"

Lees andere stukken van Abdelkarim