Voorpagina Maatschappelijk

Fatsoenrakkers van weleer

Het grootste slachtoffer van de vrijheid van meningsuiting is misschien wel het fatsoen. Niet zo zeer slachtoffer van die vrijheid zelf, maar meer door het misbruik ervan. Natuurlijk zijn er wettelijke grenzen die misbruik ervan zouden moeten tegengaan. Maar die grenzen zijn zo arbitrair dat het altijd de schijn van hypocrisie en dubbele standaarden tegen zich heeft. Vroeger, toen het leven net iets onschuldiger was, hielden fatsoen en vrijheid van meningsuiting elkaar in balans.

Als toen bijvoorbeeld een Janmaat weer eens expressie wilde geven aan zijn vrijheid van meningsuiting, dan kwam ons gezamenlijke fatsoensbeleving in verweer tegen hem. Toen hadden we nog door dat vooroordelen en generaliseren niet zullen resulteren in een fatsoenlijkere samenleving. Als je het over discriminatie en racisme had, werd dat niet weggewuifd als ‘linkse kerk praat’ of ‘slachtoffertje spelen’. Discriminatie was toen gewoon discriminatie en racisme was gewoon racisme, geen excuses, geen gedraai om de hete brij. De SAMENleving (dus dat ik, jij, hunnie en wij prettig met elkaar samen leven) had toen nog prioriteit.

Vervolgens komen er wat extremisten die dat fatsoen op de proef stellen en we falen grandioos. Als blinden laten we ons uitspelen door die extremisten en zorgen er dus zelf voor dat zij uiteindelijk slagen in hun doel. Het fatsoen maakt een vrije val en verdwijnt uiteindelijk in een zwart gat en de vrijheid van meningsuiting wordt heilig verklaard. Het balans is verdwenen en het extremisme heeft overwonnen.

Waar vroeger extremisten geen plek kregen om hun waanideeën te ventileren, staan ze tegenwoordig op prime time in de schijnwerpers en prijken ze op voorpagina’s van kranten. Logisch toch? Is vrijheid van meningsuiting. Als Hitler in deze tijd zou leven, zouden wij zelf de rode loper voor hem hebben uitgerold. Hij zou het prachtig hebben gevonden. Gedurende de 7 dagen van de week rouleren langs alle talkshows en actualiteitenprogramma’s, hijgende journalisten achter hem aan die hopen dat hij weer eens explodeert met een scheldtirade en een bevolking zonder balans die niet doorheeft dat er haat wordt geïnjecteerd in de samenleving. We maken het extremisten ook wel erg makkelijk.

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van