Voorpagina Maatschappelijk

Mijn grootste kerstwens is dat het Palestijnse volk zijn vrijheid terugkrijgt

Terwijl Facebook en Twitter worden overladen met kerstwensen en mensen die zich door de massa worstelden op zoek naar de laatste kerstcadeaus, bracht Israël een zeer bloederige en lugubere kerstgroet uit naar de Palestijnen. De heldere lucht boven Gaza kleurde gisteren roetzwart na Israëlische bombardementen. Blijkbaar is dit hoe Israël kerstavond viert.

Het levenloze lichaam van de 3-jarige Hala Bhairi

In de door oorlog verwoeste Palestijnse gebieden bracht de vrijlating van Samer Issawi een sprankje vreugde en hoop. Samer Issawi dwong na een 277 dagen durende hongerstaking zijn vrijheid af. Eergisteren kwam er een einde aan zijn administratieve detentie en dat werd in Gaza terecht groots gevierd.

Het lichtpuntje van vreugde en hoop, onder mensonwaardige omstandigheden, mocht niet eeuwig duren. De vreugde werd gisteren ruw verstoort door het Israëlische leger en maakte plaats voor verlies, angst en verdriet. Opstijgende rookpluimen aan de horizon als gevolg van willekeurige bombardementen laten hun bloederige sporen na op het heilige land.

De beelden van bombardementen doen mij voor het ergste vrezen. Aantallen van gewonden en overledenen zijn nog niet bevestigd maar het levenloze lichaampje van een 3-jarig meisje staat inmiddels op mijn netvlies gebrand. Haar verloren leven kan toegevoegd worden aan de lijst met ruim 1500 gesneuvelde kinderen sinds het jaar 2000.

De Nederlandse media berichtte dat de Israëlische luchtaanval op Gaza een antwoord is op het doodschieten van een Israëlische burger die onderhoudswerk deed aan het hek aan de grens. Een grens die daar overigens niet eens hoort te liggen maar dat terzijde. Ik veroordeel iedere vorm van geweld, laat dat helder zijn, maar het is een feit dat dit de zoveelste hypocriete Israëlische vergeldingsactie is gedurende ruim 60 jaar bezetting en onderdrukking.

Het buitenproportionele geweld tegen onschuldige cialis 10mg en willekeurige Palestijnse burgers houdt aan. Iedere dag. Het raakt me tot in het diepste van mijn ziel dat de aandacht voor de Palestijnse zaak lijkt af te zwakken. Dat terwijl de Palestijnen onze aandacht en steun juist zo hard nodig hebben. Nu wil ik niemands vredige kerstgedachte verstoren met beelden van ingeslagen bommen, verminkte lichamen en dode kinderen maar dit zijn de gevolgen van de Israëlische bombardementen op kerstavond 2013.

Ik vier geen kerst, maar deed ik dat wel, dan was mijn grootste kerstwens dat het Palestijnse volk eindelijk krijgt wat hen al zo lang toebehoort.

Natasha Huiberts probeert bij te dragen aan een eerlijke en rechtvaardige wereld. Dat doet ze door maatschappelijke organisaties te ondersteunen bij de ontwikkeling en uitvoering van projecten en campagnes. In haar werk zijn oorlog, mensenrechten en de strijd voor rechtvaardigheid terugkerende thema's

Lees andere stukken van Natasha