Voorpagina Politiek

Wilders een bedreiging van nationale veiligheid?

Drie wetenschappers schrijven in een nog niet verschenen rapport, dat de Partij voor de Vrijheid een extreem-rechtse partij is die de democratie ondermijnt. Het lang geheim gehouden onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De reactie van Wilders is een vaak gehoorde uit de mond van een verongelijkte politicus, enigszins voorspelbaar, maar Wilders’ vocabulaire begint aardig te vervelen. Het politieke establishment heeft nog niet gereageerd op de inhoud van het rapport.

Het is me opgevallen dat de landelijke media een soort van televisie- en radiostilte in acht lijken te hebben genomen. Het is niet de eerste en zal ook niet de laatste keer zijn dat de media in een vroeg stadium aandacht besteden aan een ‘uitgelekt’ rapport waarmee zij de politiek voor een voldongen feit plaatsen waar zij zich geen raad mee weet. De woorden die zijn gebruikt in het onderzoeksrapport liggen nogal politiek gevoelig.

Ik kan me dus ergens wel voorstellen dat de regeringspartijen nog even de kaken stijf houden, want hoe reageer je nu op de inhoud van een buitengewoon kritisch rapport dat de PVV verder in een sociaal onwenselijke slachtofferrol duwt. De critici van Wilders in de Haagsche politiek vrezen dat een ‘begenadigd’ debater en meester-manipulator als Wilders de stevige kwalificaties ten aanzien van zijn partij en persoon zal vertalen in klinkende electorale winst de komende verkiezingen.

Die kans is inderdaad aanwezig. Maar gezien de ernst van de beschuldigingen die zijn geuit aan het adres van de PVV kunnen de gevestigde politieke partijen niet achterover leunen en zien hoe Wilders zijn zoveelste one-man show opvoert. Wilders mag niet opnieuw de landelijke publiciteit halen als ‘gedemoniseerde’ rechtse politicus na Fortuyn, die men op deze ‘schandelijke’ wijze monddood probeert te maken. Ik hoop dat de weldenkenden onder ons niet (langer) gevoelig zijn voor dat argument. Wilders bedreigt onze nationale veiligheid, wordt gezegd.

Een politicus die de landelijke politiek betreedt, weet dat het goed is om je af en toe te laten horen en briljante oneliners uit te gooien in de Tweede Kamer. Al is het puur voor de beeldvorming van de publieke opinie. Maar het is nog belangrijker om klappen te incasseren en met feiten te weerleggen. Wat uiteindelijk telt, zijn de argumenten en niet de beeldvorming. Wilders lijkt misschien de strijd om de beeldvorming te winnen, maar als drie wetenschappers stellen dat de PVV de sociale cohesie en de democratie in het land ondermijnt, moet ook de PVV-aanhanger zich eens noodgedwongen achter de oren krabben of Wilders het beste met het land voor heeft.

Mijn liefde voor dit land is groter dan die van Geert Wilders. Ik ben verwikkeld in een polemische strijd met populisten, die zogenaamd het beste voor hebben met dit land. Ik ben Ata, beetje burgerlijk ongehoorzaam en al heel wat lentes jong. Mijn naam is seculier, mijn pen messcherp en voel me gelukkig nog altijd thuis in dit land. Ook ik blijf hier!

Lees andere stukken van Ata