Voorpagina Maatschappelijk

Anti-zionisme met een antisemitische kern, is iets wat je niet moet steunen

De Franse cabaretier en acteur Dieudonné staat enkele dagen wereldwijd in de spotlights. Een show van hem is recent verboden door een Franse rechter, omdat het antisemitische grappen zou bevatten.

De beste man manifesteert zich enkele jaren als een anti-zionist. De wijze waarop hij dit doet, heeft mij enorm aan het denken gezet.

Hmmmm, denk, denk – waarom centraliseert die Franse grappenmaker niet het leed van de Palestijnen zodra hij zich verweert tegen het zionisme?

Waarom baseert hij zijn anti-zionistische standpunten op handelingen van Madoff en Strauss-Kahn? Hoe geloofwaardig is iemand wanneer hij het leed van Palestijnen – als gevolg van het zionisme – inruilt voor allerlei samenzweringen?

Anti-zionisme met een antisemitische kern, is iets wat je mijns inziens niet moet steunen. Het heeft helemaal niks met het Palestijnse verzet te maken, waarin gelijkheid en rechtvaardigheid kernconcepten zijn.

Rachid Eznaden schrijft sinds 2011 voor Wijblijvenhier. Hij is eindredacteur met als speciale aandachtsgebieden integratiebeleid, buitenlandse politiek, literatuur en islamitische geschiedenis van Europa. Verder staat Rachid bekend als boekenwurm. Voor de meeste WBH-ers belichaamt hij de Wijblijvenhier-bibliotheek. Heeft een schrijver achtergrondinformatie nodig voor zijn stukken, dan tovert Rachid binnen no time een aantal titels tevoorschijn. Tot slot: Rachid recenseert graag. Waar deze interesse vandaan komt, Joost mag het weten. Misschien is het wel zijn tegendraadse houding: waar over het algemeen steeds minder wordt gelezen, gaat hij juist meer lezen.

Lees andere stukken van