Voorpagina Maatschappelijk, Politiek

Islam Democraten komt naar je toe!

Gisteren was een bijeenkomst van Islam Democraten in de Poldermoskee te Amsterdam. Je weet wel, de partij die de sharia wil invoeren in Nederland* die een zetel heeft veroverd in de Haagse gemeenteraad en dat nu ook wil doen in andere steden. Zij wilden gisteren een kerngroep samenstellen voor de Amsterdamse afdeling.

Ik kwam slechts een half uur te laat binnen en probeerde de situatie enigszins in te schatten. Bijna allen waren het jonge dames en heren, uit Amsterdam en actief op de een of andere manier in het maatschappelijk debat. De voorzitter van de politieke partij was eerst aan het woord en later ontstond een levendig gesprek met de ruim 20 aanwezigen, wat resulteerde in een interessante en (hoe kan het ook anders met een groepje moslims bijelkaar) gezellige avond.

Na de uitleg van de partijvoorzitter werden wat vragen gesteld door de aanwezigen en het viel mij direct op dat de jongeren in eerste instantie niet precies wisten wat zij moesten hebben aan zo’n partij voor moslims. Direct reageerden de Islam Democraten hierop door te zeggen dat de partij niet een partij slecht voor moslims was. De partij is wel gebaseerd op Islamitische principes maar is er voor iedereen. Naast de Islamspecifieke zaken zeggen zij zich ook bezig te houden met onderwerpen als onderwijs, emancipatie van minderheden, bevorderen van ondernemerschap onder migranten, etc…

V: "Wat hebben jullie dan bereikt?"
Als antwoord kwam een heel rijtje wat volgens mij terug te vinden moet zijn op hun site.

V: "Ja, maar dat geldt niet voor ons in Amsterdam. Waarom is Islam Democraten nodig in Amsterdam?"
A: "Wij zijn actief geweest in Den Haag tot nu toe. Degenen die actief willen worden in Amsterdam kunnen de zaken die belangrijk zijn in Amsterdam zelf op de agenda zetten. Jullie zullen de partij in Amsterdam zelf vormgeven."

V: "Door de naam ‘Islam Democraten’ zullen de misstappen van partijleden toegeschreven worden aan de Islam." 
A: Hier werd uitvoerig over gediscussieerd. Conclusie: "Goed opletten en altijd voor waken. Echter, dit gebeurt altijd en overal, we gaan ervan uit dat het nu niet gebeurt en we doen ons best om dit te voorkomen."

V: "Waarom sluiten jullie je niet aan bij de bestaande partijen"
A: "We moeten ons te veel aanpassen aan de partij zelf, je kunt er niet een eigen agenda op nahouden"

V: "Waarom niet samenwerken met de Nederlandse Moslim Partij? Mij hadden ze een aantal dagen eerder gebeld dan jullie mij uitnodigden. Waarom kunnen moslims nooit eens samenwerken?"
A: "We hebben aangeboden aan hen om met ons mee te doen. Uiteindelijk ontstond de NMP er toch wegens omstandigheden… Er waren afspraken om niet in dezelfde steden actief te zijn, daar is weinig meer van terecht gekomen."

En dit ging zo de hele tijd door. Na de vertraagde pauze werd de stemming gepeild en de reacties waren o.a.:

  • "Ik doe alleen mee als er een kerngroep komt met committment, dan ben ik met één zetel al blij."
  • "We zijn wel erg laat… hebben we wel genoeg tijd? "
  • "Als we de juiste mensen hebben, lukt het wel."
  • "Er is veel onvrede met bestaande partijen, dit is een uitkomst voor mij."
  • "Als het een Turkse of Marokkaanse partij wordt, hoeft het van mij niet"
  • "De PVV zal ook meedoen met de komende verkiezingen. De andere partijen zullen de moslims echt niet verdedigen"

De bijeenkomst wordt afgesloten met een mooie recitatie uit de Qur’an.

Ik (in de groep werd ik ook wel ‘broeder’ genoemd) denk zelf dat de partij zeker potentie heeft in Amsterdam, ze hebben in ieder geval goede krachten binnen. Wat de precieze inhoudelijke verschillen zijn met de NMP weet ik nog niet, maar dat moet nog blijken. Dit vraagt om de volgende keer de NMP even nader te onderzoeken. Henny, stay tuned!

Ik wens een van de partijleden veel succes. Met een grote glimlach zegt hij: "Sinds vandaag kunnen we officieel spreken van de Islam Democraten in Amsterdam".

* flauwe grap: ze hebben duidelijk gezegd dat dit absoluut niet hun bedoeling is.