Daar sta je dan. In de rij. Kassa 11. Voor me staan drie, met acne gezegende pubers die in hun schoolpauze wat ‘prestatieverhogende’ gif energydrankjes komen scoren. Achter me bespreken Letitia en Vanessa, heel verrassend, de nieuwste trends omtrent eyeliners, vriendjes, schoenen én Edsil’s drie vermeende bastaardkinderen. Ik nader de kassa, leg de banaan en appel op de band en haal ik parcimonieus mijn portemonnee tevoorschijn. Tijdens het oogcontact met de kassadame maak ik een schatting van de totaalprijs. Twee stuks fruit, kan toch niet meer kosten dan vier dubbeltjes? Niets is minder waar. Ozlem het kassameisje maakt de balans op en presenteert de rekening. Schade: 1,40. Eén euro veertig! Voor twee stuks modaal fruit!
Even slikken, kassameisje kan er ook niets aan doen; maar alles voor de goede zaak. Geeft in ieder geval genoeg stof tot nadenken. Na het weglopen uit de supermarkt snap ik weer waarom ik al twee jaar geen paprika heb gegeten. Ik bedenk me opeens dat ik wel een idee heb hoe frambozen smaken. En het ergste is dat ik laatst twee knapen peultjes zag versnaperen; ze zagen er o zo gelukkig uit.
Daarom zoek ik bij dezen toevlucht tot mijn Heer. Heer en Schepper van hemelen en aarde; ik vraag U geen rijkdom en geen macht, maar het volgende wil ik u nederig vragen:
Laat de prijzenoorlog zich gelieve zo snel mogelijk ontketenen! Moge de veldslag beginnen. Laat de waakhonden der supermarkten de scanners prepareren en de klant daarmee vele kortingen doen toekomen. Want wie voor een banaan en een appel tezamen 1,40 durft te vragen, heeft lef. Sterker nog: wie totaal geen medeleven heeft met de welwillende, gezond gedragende burger verdient een langzame en pijnlijke dood faillissement. Toon geen genade voor degenen die misbruik maken van het recht op bikkesement. Mijn Heer, het frappante is dat zij zich ervan bewust zijn dat ze de klant confronteren met een dilemma. Want fruit is weldadig, dat weten zij. Misschien zelfs onontbeerlijk, net als wc-papier. En fruit wordt bij een ontoereikend saldo zelden opgeofferd. Nee, het zijn meestal de zakken chips die het onderspit delven. Ik stem voor een revolutie; ook de armen hebben recht op vers fruit van de supermarkt. Amien.
Hmmmmmm
46 Reacties op "Abdelkarim in de supermarkt"
Abdelkarim, gewoon naar de Marokkaan of de turk gaan, kun je die banaan meteen daar opeten zonder te betalen…je mag bij hun immers proeven :)
Helemaal mee eens Simo. Ik haal iedere zaterdag twee grote tassen fruit en groente bij de Turk en ben nooit meer dan een tientje kwijt. En ik mag ook nog bij hem komen eten met de Ramadan en als hij me een beetje bleek vindt krijg ik gratis een stuk vlees :)
leuk geschreven haha !
kom langs bij ons op de markt . bananen .50 cent kilo. tomaten , .60 cent kilo. appelen .90 cent kilo peren .80 cent kilo.
Dinsdag: Rotterdam blaak.
Woesndag/zaterdag: Rotterdam afrikaanderplein
Donderdag:Rotterdam west , marconiplein
@marktman
Bij welke kraam moet ik zijn?
Snap de frustratie van de schrijver wel; veel mensen doen al hun boodschappen in 1 winkel, bovendien hebben veel mensen, inclusief ik een marktfobie. Zag laatst trouwens een paprika liggen voor 1,50!!!
Beste Abdelhakim,
Los fruit is altijd duurder en alleen verkrijgbaar bij de Appie.
Dat jij bij de Appie je boodschappen doet zegt meer over jou dan over de prijzen van het fruit.
Dus wil je lekker en gezond fruit eten koop het in per kilo op de markt.
Misschien idee om een vers fruit keten te starten. Ik geef me hierbij op voor de Franchise rechten in Brabant.
Lijkt me een heel normale prijs. En dan te bedenken dat daarin de gevolgen van CO2-uitstoot door vervoer en vervuiling door overvloedig gebruik van kunstmest en pesticiden nog niet eens in worden doorberekend. En die banaan wordt waarschijnlijk door zwaar onderbetaalde dagloners in een ontwikkelingsland geteeld. Als je al de kosten voor vervuiling en een eerlijke prijs voor de boer doorberekend, kom je op het dubbele of drievoudige. Hopelijk krijgt de consument dat eens door en betalen we binnenkort gewoon een eerlijke prijs.
Beste Hendrik Jan,
Dat klopt inderdaad, maar het is wel heel triest dat gezinnen met een basis minimum inkomen nu al niet eens meer standaard verse groenten kunnen kopen omdat het gewoon ’te duur’ is.
Hoe verklaar je het verschil dan met de Turk. Juist van een grote aanbieder als Ahold zou je kunnen verwachten dat ze de kosten laag kunnen houden. Bovendien ben ik het met je eens dat ‘eerlijk’ eten niet bestaat. Zelf biologisch eten is niet per definitie eerlijker of gezonder. Ook met die trademark wordt gesjoemeld.
Maar ach, we kunnen moeilijk in hongerstaking of zelfs eten verbouwen. Je staat als consument machteloos, je bent slechts onderdeel van het kapitalistisch systeem.
Als moraalpreekster: nog beter is het biologisch te kopen, of zelfs biodynamisch ;)
Biologisch is een “negatief” cq zonder shcadelijke stoffen. Biologisch-dynamisch is een “positief” cq ook nog met aandacht voor mineralen/vitaminen en landschappelijk natuurbehoud.
Bijvoorbeeld: gewone melk: vol antibiotica, nitraten en gif van het gegeten gras; en andere zogenaamd toegelaten stoffen. Biologische melk: zonder bovenstaande, maar nog steeds een ongelukkige koe die meestal in een hok binnen staat. Biologisch-dynamische melk: koe staat in de wei en doordat de koe zonlicht krijgt, zit er vitamine D in de melk – hetgeen nauwelijks in de andere twee soorten zit.
Duurder, maar wel met respect voor lichaam en land.
Ik zeg AMIEEEEEEEEN brother! :)
Geloof me liever teveel betalen voor je banaan en appel, dan gezegend zijn met acne!!!
De vraag is of die bedragen uberhaupt bij die arme boeren terecht komen
Hi-Abdelkarim, Uw beschrijving van parcimoneus en de lege portemonnee doet me denken aan een verleden baas van mij. Hij was schatrijk…zijn dochter vroeg hem of zij $20 kon lenen.
Reginald’s gehele hand verdween in de geldbeurs en uit kwam een groen heel dun over de lengte op gevouwen banknote. Het idee was dat als de beurs
was gestolen of verloren, de dief of de vinder zou het dunne stripje geld waarschijnlijk niet eens zien en het dan weggooien. s’Morgens vroeg 6am zagen we vaak Reg door het carpark lopen naar munten zoeken. De mannen in die tijd deden hun munten vaak los in de broekzak en in de auto-seat gezeten kon het gemakkelijk er uit vallen.
Toch was Reg de eerste man om hulp aan te bieden aan een persoon die in moeilijkheden zat. Wij maakten gein om zijn spaarzaamheid maar toch vonden we hem een goede baas en kerel. Net kwam over onze nieuws bulletin…Korea het duurste land voor voedsel kopen en NZ het tweede in de wereld??? Abdelkarim
U heeft gelijk….ik vraag U geen rijkdom en geen macht…mooi gezegd hoor! Cheers van Christchurch.
“nog beter is het biologisch te kopen, of zelfs biodynamisch”
Verbazend maar ik ben het weer eens niet met je eens.
Waarop baseer je dat al die stoffen in normale producten (melk) zitten? En waarop baseer je dat die stoffen schadelijk zijn.
Hoewel ik het op dat punt niet direct tegen je in wil gaan, wil ik wel weten waar je dat op basseert.
Maar waarop baseer je dat biologisch beter is?
1. Biologisch is niet geschikt om een hele bevolking te voeden. daarvoor levert het te weinig op, met een te hoge investering.
2. Bovendien zijn die dieren veel vatbaarder voor diverse ziekteverwekkers (gekke koeienziekte, vogelgriep, etc) die in het vlees terrecht komen.
Het is toch allemaal wat! Ik weet nog van vroeger, dat ik een appel kon eten als er ook appels geoogst werden in het land waar ik woonde. Tegenwoordig kun je het hele jaar door appels en andere fruit eten voor relatief weinig geld.
Beste A, natuurlijk sta je als consument niet machteloos. Als je wilt kun je zelf het een en ander verbouwen in je tuin, en als je er geen hebt in een volkstuin of op het balkon. Je kunt ook EKO en FairTrade kopen, natuurlijk wordt daar wel eens mee gesjoemeld, maar dat zijn uitzonderingen. En Piet, inderdaad kan niet iedereen zich dat permitteren, dat is jammer. Soms is het ook een kwestie van prioriteiten stellen. Zo vind ik gezonde voeding bijv. belangrijker dan vakanties naar het buitenland, ik moet net zo goed kiezen.
Beste Dinges,
Allison heeft toch gelijk hoor. Het is bekend dat er allerlei vervuiling in voedingsmiddelen zit. Onlangs werd bekend dat ook vis allerlei dioxineresten bevat omdat die beesten in vervuild water zwemmen, terwijl ons door het voedingscentrum wordt wijsgemaakt dat we van veel vis eten slimmer worden. De controlerende instanties beweren allemaal dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is, maar als je alles wat je binnenkrijgt bij elkaar optelt, krab je toch wel even achter je oren. Daar is geen statistiek voor nodig, dat moet je met je boerenverstand aanvoelen.
Je punten van kritiek kloppen niet. Na omschakeling op kunstmest heb je de eerste jaren een hogere opbrengst, maar die loopt al snel terug. Ook is in een aantal Zuid-Amerikaanse landen gebleken dat grote monocultures minder volume per hectare opleveren dan traditionele kleinschalige landbouw. Onderzoekers die dat naar buiten brengen worden echter bedreigd. Bij diverse biologische rijstbouwprojecten is gebleken dat de opbrengst na drie jaar omhoog gaat, tot soms het achtvoudige. De biologische katoenteelt in Egypte levert een derde meer katoen op van betere kwaliteit. Enige nadeel is dat het arbeidsintensiever is, maar voor ontwikkelingslanden is dat juist een voordeel want je bestrijdt er werkloosheid mee.
Dat dieren uit de biologische veehouderij vatbaarder zijn voor bse en vogelgriep is flauwekul. Die dieren hebben juist meer weerstand door een gevarieerder dieet en behoeven minder preventieve medicatie.
Voor feiten en cijfers verwijs ik naar http://www.biologica.nl en http://www.ifoam.com.
Ik weet niet in welk land mensen wonen die medelijden hebben met arme mensen die geen fruit en groente in de supermarkt kunnen kopen.
Ten eerste gaan mensen die voordelig groente en fruit willen kopen gewoon naar de weekmarkt. Als je een beetje aan het eind van de middag komt kan je zelfs kratten groente en fruit kopen voor de prijs van een appel en een banaan bij de AH.
Ten tweede heb je ook nog de Lidl en de Aldi. En de Lidl is mijn favoriet voor hun steeds groeiende assortiment biologische en fairtradeprodukten.
Groeten uit Holland
HOEZO DUUR
Ik kan het hele jaar eten wat ik wil
Vroeger om deze tijd waren tomaten niet te betalen nu kosten ze niks
( wel goed wassen) en ik hoop dat de producent een relatief goede prijs krijgt. Voor de rest kan ik er alleen maar van genieten !!!!
Je kan idd kisten groenten en fruit van de markt scoren, maar sommige mensen hebben ook gewoon een leven en betere dingen te doen. Bovendien moet je ook geluk hebben geen verrotte dingen te vinden…
Fijn dat er mensen zijn die wel raad weten met een heel klein budget, maar dat laat onverlet het feit dat gezond eten voor mensen met een minimum inkomen onbetaalbaar wordt. Natuurlijk zijn er manieren om inderdaad relatief goedkoop aan fruit en groenten te komen. De praktijk is echter dat mensen met een laag inkomen over het algemeen juist op eten bezuinigen en ongezond eten goedkoper is dan gezond eten. Het zijn overigens voedingsdeskundigen en budgetorganisaties die met deze waarschuwing komen. Je kan natuurlijk het “eigen schuld dikke bult principe” hierop loslaten, maar dan ga je geheel voorbij aan de ongelijke situatie’s van mensen. Persoonlijk vind ik dat altijd een merkwaardig argument/houding. Je zegt dan namelijk met zoveel woorden dat als mensen nu maar dit of dat deden, ze geen problemen zouden hebben. Ja denk ik dan altijd, dat klopt, maar dat is nu net het probleem. Als mensen zich ideaal zouden gedragen waren er geen problemen…
Piet
Ik ben iemand met een minimum inkomen ik weet dus waar ik het over heb.
Ik weet dat het niet de bedoeling is maar toch zit ik hier en praat ik mee.
En ik kan ook niet elk week naar de markt maar gelukkig is de Lidl en de Turk tot 20:00 open.
Hoeveel voedingsdeskundigen kom jij tegen op de weekmarkt tegen of de Aldi?
Mensen eten ongezond uit gemakzucht of omdat ze dat lekker vinden en niet door gebrek aan alternatieven.
Beste hendrik Jan,
Ik heb niets gezegd over kunstmest.
Ik heb ook niet gezegd dat de akkerbouw e.d neit beter kan.
Bij intensieve akkerbouw is variatie in gewas ook een interessante mogelijkheid.
De dieren uit grootschalige veeteelt krijgen ook steeds gevariëerder dieet, maar deze lopen niet de hele dag buiten, waar Alison het over heeft. Daardoor komen deze dieren minder snel in contact met de dieren die de ziekteverwekkers verspreiden. (vrij rondvliegende vogels e.d.)
Overigens, dat je de stoffen binnen krigt betekend niet direct dat ze schadelijk zijn.
Beste Saida,
Heb jij ook een gezin? Daar gingen mijn gedachten namelijk in eerste instantie naartoe. Weet jij hoe het is om met 50 euro per week rond te komen? Met kinderen die nooit op vakantie kunnen en nergens op kunnen? Dit vaak i.t.t. vriendjes en vriendinnetjes op school die dat allemaal wel kunnen? En dan heb ik het nog niet eens over de ingewikkelde consumptiemaatschappij waarin we leven.
Geen perspectieven zien, de stress van niet weten hoe je je rekeningen moet betalen en de relationele problemen die daar vaak uit voorkomen? En dan ook nog je kinderen opvoeden? Maar goed…het lukt jou, dus anderen moeten niet zeuren!
Precies wat ik bedoelde met het “eigen schuld dikke bult principe”. Maar daarmee is het probleem niet opgelost!
Piet het spijt me dat ik niet zo zielig ben als ik in jouw ogen hoor te zijn. Maar ik spreek nog steeds meer uit ervaring dan jij.
Volgens mij ben jij dat type dat spot met Aldi en de Zeeman en vervolgens mensen die daar boodschappen doen betuttelt.
De reden dat de prijzen omlaag moeten in de supermarkten is omdat ze kunstmatig hoog worden gehouden. Hoe vaak lees je niet dat Nederlandse fruittelers haast niks voor hun fruit krijgen en nauwelijks hun hoofd boven water kunnen houden?
En dan hebben we het over Nederlandse telers dus kun je nagaan wat telers in Afrika of Azie krijgen.
@ Dinges [quote]Overigens, dat je de stoffen binnen krigt betekend niet direct dat ze schadelijk zijn. [/quote] Hmm, in New Brunswick Canada worden de McCain’s patatekes geteeld. Daar is onder de boerenbevolking een verhoogd voorkomen van keelkanker. Maarre, dat de kwekers het krijgen van aanraken en inademen, wil natuurlijk niet zeggen dat de cosnument het krijgt van doorslikken. Sterker nog, oei, ik kan helemaal niet met cijfers komen om het te ondersteunen. Ik heb het slechts gehoord van de boeren daar zelf. Nou, dat telt natuurlijk niet. Dat weegt niet op tegen een goede geoliede en betaalde propagandamachine die moet aantonen dat het veilig is.
Een jaar of wat terug was er nog een onderzoek van milieudefensie, dat mandarijntjes tot tot de top 10 gifdragers zijn. De reactie van de overheid (die ons NB moet beschermen…): zolang ze er geen twintig eten hebben die kinderen geen probleem. Uhuh. En goochelen met mandarijntjes en daarna de vingers in de mond.
Dream on. Als jij wil geloven, dat er geen troep in zit, kan ik je van deze waan niet genezen.
Wat het buiten komen van biologische dieren betreft: ze hebben een véél beter weerstandsvermogen dan kasdieren, waar sommige kwekers antibioticaresistentie veroorzaken door semi-legaal medicijnengebruik (oei, kan ik alweer niet aantonen. In de Tour de France gebruiken ze immers ook geen doping, toch?).
Biologische dieren buiten komen met meer verschillende soorten ziekteverwekker in contact, maar kwantitatief wel met minder. Laten we het echter tot het eindresultaat beperken: ze worden bij gelijk medicijnengebruik minder snel ziek.
Of, ehm. Q-koorts: ook zo’n gezond bio-industrie produkt. Zijn we blij mee, toch?
Lekker makkelijk dieren die buiten komen en een zo natuurlijk mogelijk leven lijden de schuld geven.
O, en natuurlijk is de kistkalf gelukkig. Dom van mij zeg om daar aan te twijfelen.
@ Hendrik Jan Bedankt voor de links.
Beste Piet, ik begrijp (wederom) je zorg over mensen met lage inkomens. We moeten ons wel realiseren dat de situatie hier in NL een stuk beter is dan pakweg honderd jaar geleden, hoewel we moeten oppassen, want het gaat weer de verkeerde kant op. Met prijs- en inkomenspolitiek kan de situatie worden bijgestuurd. Maar dat neemt niet weg dat er vaak geen eerlijke prijs voor het voedsel wordt betaald, d.w.z. dat voedsel eigenlijk veel duurder zou moeten zijn wil de boer er een eerlijke prijs voor krijgen. Zoals Saida terecht opmerkt komt er ook veel te veel in de zakken van de tussenhandel terecht.
Beste Dinges, je zei niets over kunstmest, maar je beweerde dat de biologische landbouw de wereld niet kan voeden. Ik bracht daar tegenin dat met biologische landbouw de productie vaak hoger is dan met kunstmest mogelijk is. Biologisch is dus wel degelijk een reëele optie om de groeiende werelbevolking te voeden.
En vele op zich onschadelijke stoffen hopen zich in ons lichaam op en zijn daar op den duur wel degelijk schadelijk.
Beste Saida,
Je kent mij toch niet? Ik kom regelmatig bij de Aldi of de Lidl en ik betuttel mensen nooit. Ik zeg alleen dat er een nationaal gezondheidsprobleem is (ik denk vooral aan kinderen)die men serieus moet nemen.
Als ik mensen zou betuttelen dan zou ik bijv. voorstander zijn om op ongezonde producten extra belasting te heffen. Misschien is dat zelfs zeer effectief…maar ik vind dat ook weer heel ver gaan. Aan de andere kant gebeurt dat al. Nee…ik ben er nog niet over uit wat het beste is, maar je ogen ervoor sluiten lijkt mij niet de beste optie.
Wat betreft je tweede alinea, daar ben ik het wel mee eens. Ik heb echter ook begrepen dat de winst van supermarkten maar een klein percentage van de omzet is en ze hele hoge kosten maken. Maar daar weet ik echt niet het fijne van…
Beste Hendrik Jan,
Ik ben een groot voorstander van biologisch dynamisch voedsel produceren, maar misschien begrijp je nu mijn kanttekeningen wel?
Ik vindt het altijd interessant wat mensen op de band leggen als ik in de rij sta. En soms sta je achter iemand die 20 blikjes aldiredbull, 7 pakken koekjes en 4 zakken chips en nog wat troep. Denk je dat die persoon dat allemaal heeft gekocht omdat fruit te duur is?
Ik weet niet hoe de prijsverhoudingen in Amerika zijn. Maar hier in Nederland kan ik voor de prijs van een fastfoodmenu genoeg fruit kopen voor de hele week. En aangezien we met zijn tweetjes zijn kan ik voor de tweede genoeg groente kopen.
#33 Saida,
Ik heb een tijd in Amerika gewoond en zag daar dat de verhoudingen inderdaad heel anders zijn. Daar kan je voor een heel klein prijsje fastfood halen terwijl gezond eten met groente en fruit gewoon meer kost. Neemt niet weg dat als je daar wat moeite doet om naar de farmer’s market te gaan en bijv. een paar zakken rijst en bonen te kopen, je ook nog wel een heel end komt, maar er komen nog wat andere problemen bij. Veel van de echt arme Amerikanen hebben meer dan 1 baan wat wel iets meer validiteit geeft aan het hele “geen tijd” argument. Bovendien zijn er daar vaak in de arme buurten niet eens supermarkten, men vindt het nl. niet interessant om daarin te investeren, maar wel natuurlijk McD’s en BK en al die andere gore troep!
Daarmee vergeleken kan ik dit soort discussies hier niet zo serieus nemen, maar ik geef gelijk toe, ben ook niet objectief!
Ik denk eigenlijk dat jullie beter dit soort bronnen kunnnen lezen.
Ik geef toe dat jullie (met name Hendrik Jan) meer goede argumenten hebben.
Ik heb zelf het idee dat deze at betrouwbaarder zijn.
Allison heeft het over de grote propagandamachine. Ik denk zelf dat de propagandamachine van de biologische producten wat groter is. (zie de links van Hendrik Jan)
En ik vind dat allison een nogal neerbuigend toontje aan slaat, maar ja.
Mijn advies is wel om meer te vertrouwen op dit soort bronnen.
http://www.milieucentraal.nl/pagina.aspx?onderwerp=Landbouw%20biologisch%20of%20gangbaar
Ik denk zelf dat deze bronnen niet zo betrokken zijn bij de propagandamachine van biologisch.
En allison, Ik heb niets gzegd over Cijfers, dat was jouw reddende engel Hendrik Jan.
En houd de semi-legale zaken erbuiten. Als een biologische boer de warenwet overtreed krijg je ook gifstoffen. Maar ja, dat vergeet je erbij te zeggen. (toch)
En ja, kistkalven zijn ook gelukkig.
Maar ja, dat weet ik slechts van verschillende familieleden die zelf in die industrie werken. Het is niet alsof zij daarvoor gestudeerd hebben. Dus daar heb jij geen boodschap aan.
Hoi Dinges, Milieu Centraal is inderdaad ook een goede bron. Was ik even vergeten, bedankt voor het posten.
Ik wil even duidelijk maken.
Ik wilde voornameljik reageren omdat Alison opstond als moraalspreekster, over het goede biologische eten.
Ik geef toe dat biologisch eten niet slecht is, mischien zelfs beter (op een aantal punten) dan “normaal”voedsel.
Maar haar respons klonk mij te veel als klakkeloos aannemen van de propaganda voor biologisch voedsel.
Met simplistische argumenten als die arme kalfjes, e.d
Ik wilde alleen maar tegengewicht geven, en als het mee zit een discussie over biologisch eten.
Ook biologisch voesel is niet perfect. Alleen klonk het net alsof zij (dom genoeg) niet eens de moeite wilde doen om zich beter te informeren
Beste Dinges,
Ik heb me allang goed laten informeren. Dat is jaren geleden. Ik word vooral moe van de continue aanval op iets wat goed is en heb geen zin me uit te sloven door diep in artikelen te spitten die ik niet meer heb op zoek naar de bewijzen die me destijds overtuigd hebben en waar ik sinds jaar en dag met plezier naar leef.
Geloof het of niet, ik heb een leven vóór WBH ;)
@ Dinges [quote]En ja, kistkalven zijn ook gelukkig. Maar ja, dat weet ik slechts van verschillende familieleden die zelf in die industrie werken. Het is niet alsof zij daarvoor gestudeerd hebben. Dus daar heb jij geen boodschap aan.[/quote] Het cruciale verschil tussen jouw voorbeeld en de mijne is, dat de MCCain’s boeren met keelkanker zich uitspreken tégen de hand die hen voedt, jouw fictieve familie in de bio-industrie zich uitspreekt vóór de hand die hen voedt. De McCain’s boeren spreken over hun eigen welzijn, jouw ‘familieleden’ over het welzijn van de ander die niet zelf spreekt, de kalf. De baas zegt, dat de slaaf gelukkig is. Hij heeft het zelf onderzocht … Je parafrase is dus weliswaar grappig, maar volledig scheef en ernaast.
Bedankt dat jij mij zo hoog acht.
“fictieve familie”
Als jij je goed had laten informeren dan had je er ook bij vermeld dat de opbrengst van een bioogische akker wel degelijk lager is dan normale verbouwing.
En je voorbeeld met semi legale zaken?
Daar is een betere wetgeving voor nodig. Niet overstappen op biologisch.
Milieuvervuiling verspreid zich. ook naar biologische akkers. dus biologisch is ook niet vrij van verontreinigingen. (zij het dat het wel minder pesticiden bevat)
En een tijd terug is een groep mensen ziek geworden van de ziekteverwekkers uit de biologische mest.
Dus de aanname dat biologisch voedsel alleen maar goed is slaat ook nergens op.
En de propagandemachine is alleen maar gunstig voor de biologische voeding, en negatief voor de reguliere methoden.
Dat jij zo dom bent dat over hethoofd te zien en propaganda als tegenargument te gebruiken (fail)
p.s. Mijn familie houd zich meer bezig met varkens. En de zielige varkens in kleine kooitjes is noodzakelijk voor het welzijn van de kleine biggetjes.
Dinges, ik denk dat die biggetjes ook met de moedervarkens in de wei kunnen en dat iedereen dan veel gelukkiger is.
Wat mij in dit soort discussies vaak opvalt is, dat skeptici zich vaak verschuilen achter fouten die in de biologische landbouw gemaakt worden. Dat kwam hierboven ook naar voren. Maar dat er gesjoemeld wordt met keurmerken moet geen reden zijn om dan maar niet biologisch te eten. Met ‘gewone’ voedselwetgeving wordt ook gesjoemeld, en voor de skeptici is dat nooit een reden om geen ‘gewoon’ voedsel te eten. Zo wordt vernieuwing, verbetering, vaak afgekraakt met valse argumenten.
Als er gesjoemeld wordt met beide keurmerken, kiest de klant uiteraard voor ‘goedkoop’. Voor zover ik weet verandert biologisch eten niets aan de scheve verhoudingen in de wereld. Ik hoor je al denken: een beter milieu begint bij jezelf. Daar ben ik het deels mee eens, maar zolang onze regeringen met protectionistische en andere slinkse maatregelen de biologische concurrenten uit de Derde Wereldlanden uitsluiten is het dweilen met de kraan open. Zo weet ik dat het graan waarmee onze koeien gevoed worden uit Mexico geïmporteerd wordt en de bevolking mede daardoor zelf niets te eten heeft.
Voor de geïnteresseerden is dit een hele interessante documentaire over de westerse consumptiemaatschappij :
Ooit iets gehoord over hoeveel biggetjes vertrapt worden als Moederbig rondloopt?
En mijn punt ging erover dat Alison zich school achter misstappen rond de normale voedingteelt. (alsof dat met biologisch neit gebeurd)
Wij zeggen dus ongeveer hetzelfde.
Ha Bay, je hebt een goed punt met je voorbeeld uit Mexico. Maar je vergeet (of weet niet) dat biologische landbouw bijna altijd ook voldoet aan de normen van Fair Trade, dus een eerlijke prijs voor de boer of een eerlijk salaris voor de arbeider, terwijl er ook nog eens rekening gehouden wordt met het milieu, biodiversiteit etc. Inderdaad zijn er bij een aantal producten problemen met invoertarieven, maar biologische producten uit ontwikkelingslanden worden niet structureel extra belast. Ook dat is dus een non-argument.
Beste Dinges, ik vrees dat jouw moeder dan gestresst is. Maar ik zal het voor de zekerheid eens navragen bij onze biologische boer als we daar weer zijn.
ik moet heel vaak groenten kopen maar daar ben meer voor kwijt dan de rest zoals brood en avondeten bijelkaar