Voorpagina Algemeen, Ervaringen, Gastarbeiders

Elsa in New York

Elsa van de Loo is gastarbeider bij Wijblijvenhier.nl en doet verslag van haar reis naar New York als kersverse VN jongerenvertegenwoordiger.

Vele bezoekers van WBH hebben op mij gestemd toen ik in de race was om VN jongerenvertegenwoordiger te worden. Op 24 oktober ben ik verkozen tot jongerenvertegenwoordiger voor Nederland naar de Verenigde Naties. In totaal heb ik zo’n 4.000 stemmen gekregen!!! Afgelopen week heb ik mijn eerste bezoek gebracht aan de VN in New York.

Zondag 1 november vertrok ik naar New York samen met de voormalige jongerenvertegenwoordiger. Hij zal mij de komende periode wegwijs maken door de wereld van de VN. We kwamen pas in de avond aan in New York waardoor we helaas niets meer mee hebben gekregen van New York Marathon. In de avond zijn wij naar Times Square gegaan en dat is echt overweldigend als je er nog nooit bent geweest, overal lichtjes en billboards. Over CO2 uitstoot gesproken!

De eerste dag begon op de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging (Missie). Eerst een stafvergadering bijgewoond en toen door naar de VN voor een rondleiding. De VN is een wat verouderd gebouw maar dit heeft wel zijn charmes omdat de prioriteit niet zit in mooie decoratie.

Na een chique lunch hebben wij de dag afgesloten met een afspraak met UNICEF. UNICEF is bij de meeste mensen denk ik een van de bekendste onderdelen van de VN, dus het was leuk om van hen te horen wat ze precies doen. Dinsdag en woensdag veel briefings op de Missie over de verschillende onderdelen van de VN en over onderwerpen zoals Peacekeeping Operations, Responsibily to Protect en Peacebuilding Commission in Afrika. Ook een afspraak gehad met het United Nations Programme on Youth. Na de afspraak hebben we bij de VN de bespreking van het Goldstone rapport in de Algemene Vergadering bijgewoond, wat heeft geleid tot een resolutie. Donderdag was ook nog een vrij drukke dag met een afspraak met het UNDP (United Nations Development Programme) en verschillende briefings.

Vrijdag was iets rustiger omdat het onze laatste officiële dag was. In de middag hebben we het Seaport-museum bezocht met de tentoonstelling ‘New Amsterdam’. Interessante informatie gekregen over de invloeden van de Nederlanders in Manhattan.

En na zo een volle week waarin ik superveel geleerd heb was het ook even tijd om te shoppen. New York is een hele leuke en diverse stad. In het weekend heb ik me nog vermaakt door over Brooklyn Bridge te lopen, een ferry genomen om het vrijheidsbeeld te zien en Wall street en Chinatown bezocht. Zondag 9 november naar Central Park en toen in de middag zat het er weer op. Terug naar Nederland en beginnen met het harde werken!!

Maandag terug in Nederland als eerst de aflevering van Vals Plat gekeken waar een profiel van mij te zien was en deze op Ned 2. Natuurlijk super zenuwachtig omdat iedereen het al had gezien behalve ik. Je kunt het nakijken op uitzendinggemist.


Elsa van de Loo is 21 jaar geleden geboren in Haarlem en studeert Rechten aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Sinds dit jaar is zij jongerenvertegenwoordig voor Nederland naar de Verenigde Naties en wil met die positie bewustwording creëren omtrent o.a. mensenrechten. Debatteren en reizen doet ze graag en als je haar ’s nachts wilt wakker maken, dan alleen voor de peanut butter M&Ms. En het gebed natuurlijk.