Voorpagina Opmerkelijk

TED is in het huis

Het is niet zo lang geleden dat ik bij Lazlo en Miriam aan de keukentafel zat. Het was hoog tijd bij ze langs te gaan en met een bakkie thee erbij maakten we er een gezellige boel van. Er was echter wel iets veranderd. Normaal gesproken zouden we in de tv-hoek zitten en al zappend en krantenlezend door de huidige staat van ons leven heen keuvelen. Nu zaten we na het eten aan de grote houten tafel met een laptop erop. Lazlo youtube-te er op los. Ik pareerde zijn youtuberij en kwam langszij met een vervaarlijke wbh-attaque. Miriam doorzag ons beider snode plannen en klapte ons om de oren met TED. Ted, zegt u? Nee: TED. Technology, Entertainment, Design. Een website waar ik kapotvrolijk van wordt, maar die vooral ook inspireert, elke keer weer!  

Zo heeft TED op zijn site een al ras groeiend aantal filmpjes staan van sprekers die er vreemde hobbys, uitdagende theorieën, Grote Ideeën en kleine liefhebberijen op na houden. Onderstaand filmpje bevat bijvoorbeeld de hersenspinsels van Sam Martin, een designer, die De Man en zijn Rare Ruimtes probeert te vangen in een Groot Idee. Dit kwam de missus al erg bekend voor toen ze mijn matras onderaan de boekenkast zag liggen tussen de vinylcollectie en de computer. Mansbeesten zijn vreemde beesten en gedijen het beste op hun eigen vierkante meter.

Dit is echter niet het enige – alhoewel erg grappig – wat TED laat zien. In recente tijden heeft Karin Armstrong er haar praatje over de Charter of Compassion gehouden. Al Gore gebruikte het als uitlaatklep voor zijn milieuwaarschuwingen. En niet te vergeten, de ontwerper Theo Janssen met zijn ‘Strandbeesten’, die de Hollandse eer hoog houden met hun fantastievolle mobiliteit.

En nu komt TED naar Nederland – althans: de TED-licentie, ook wel bekend als TEDx, komt naar Nederland. Aanstaande vrijdag 20 November zal er een TED-bijeenkomst in Amsterdam plaatsvinden in het KIT te Amsterdam – ook al zo’n inspirerende plek. Het is eigenlijk vooral een pre-evenement: tijdens deze bijeenkomst zullen een aantal sprekers hun minuten krijgen. Hier dienen Grote Stellingen te worden geponeerd. Het uiteindelijke evenement bestaat slechts in potentie: als er vrijdag een kwalitatief sterke spreker zal zijn, dan zal de TED.com-site zijn of haar praatje vertonen. Dan ben je pas echt ge-TED.

Dat is voor ons simpele zielen ook wel prettig, want TEDxAmsteram is helaas pindakaas alleen voor 500 elite-peoplez te bekijken. De rest van ons zal moeten hopen dat er restjes in de media belanden of dat ze goed genoeg zijn voor bij de Echte TED. Ben benieuwd.

In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.

Lees andere stukken van