Voorpagina Islam, Maatschappelijk, Politiek

ChristenUnie: al-Haddad en zijn haat-islam

Afgelopen weekend was sheikh Haitham al-Haddad weer eens in Nederland voor een paar lezingen. Zijn komst zorgt steevast voor commotie in de media. Logisch, want hij biedt een mooi platform voor mensen om zichzelf te profileren. Vooral politici lopen in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen over van de meningen en zien die natuurlijk graag terug in de krant. Dus toen bleek dat al-Haddad ook naar Almere zou gaan, grepen de lokale politici deze kans met beide handen aan. Zo ook Roelie Bosch van de ChristenUnie. Toevallig ook nog lijsttrekker. Joh.

Roelie Bosch is in een ingezonden opiniestuk in de Volkskrant ‘verbijsterd’ over het positieve oordeel van moslimjongeren over Haitham al-Haddad. Volgens haar zouden de moslimjongeren afstand moeten nemen ‘van de theologie van deze imam’. In de kop boven het stuk wordt al-Haddad niet bij naam genoemd maar aangeduid met de term ‘haat-imam’. Met een streepje, want de ChristenUnie is natuurlijk véél gematigder dan bijvoorbeeld de PVV. In andere media noemde ze de uitspraken van al-Haddad ‘schokkend’. Volgens haar zouden jongeren die contact hebben met al-Haddad zomaar kunnen ‘radicaliseren’.

Het lijkt erop alsof op specifiek al-Haddad de toorn van de ChristenUnie rust. Maar wacht eens even, die partij spreekt toch überhaupt nauwelijks positief over de islam als geheel? Tijd om Roelie Bosch via twitter een simpele vraag voor te leggen: “vindt u dat wat Haitham al-Haddad leert over de regelgeving van islam, inhoudelijk niet de regelgeving van islam is?”

Na een paar reminders en doorvragen kreeg ik een duidelijk antwoord: “Je vraagt of de leer van Al Haddad de leer van de islam is. Die vraag beantwoord ik bevestigend. Maar met die leer is iets mis.”

Duidelijker kan je het niet krijgen. De kern van de kritiek die de ChristenUnie heeft op al-Haddad, is dat wat hij zegt ook daadwerkelijk overeenkomt met de leer van de de islam. Haitham Al-Haddad is niet het probleem, de islam is het probleem. En de islam, dát moeten we toch niet willen met z’n allen.

Dit gegeven plaatst de voorgaande uitspraken ook in een totaal ander daglicht. In feite zegt Roelie Bosch dat ze verbijsterd is over het positieve oordeel van moslims over iemand die spreekt over wat inderdaad de leer van de islam is. Volgens haar zouden moslimjongeren afstand moeten nemen van ‘de theologie van deze imam’, van de islam dus. Sterker nog, eigenlijk is al-Haddad niet eens een haat-imam, maar een imam van de haat-islam.

Oh, en wel allemaal gaan stemmen hè. Op Roelie Bosch graag, Lijsttrekker van de ChristenUnie in Almere. Want, zo schrijft ze in de Volkskrant: ‘bij verschillende gelegenheden heeft de ChristenUnie de vrijheden van moslims verdedigd’. Dat u het even weet.

Nourdeen Wildeman is een Nederlander van christelijke komaf die op 24 jarige leeftijd moslim is geworden. Nourdeen is oprichter en voorzitter van Stichting as-Salaamah wal'Adaalah.

Lees andere stukken van