Voorpagina Cultuur

Ramses gaat niet meer door

Onze eigen troubadour is overleden. Ramses Shaffy (1933-2009) is niet meer.

Je slaapt dus nu bij mij
Je ademt stil
En je hand ligt stil
Op mijn borst

Shaffy was een begenadigd zanger en acteur, maar bovenal verworden tot een icoon van pure emotie. Geboren in vooroorlogs Parijs, in kringen van internationale diplomatie, verliep zijn leven iets anders dan de Russische bontmutsen en rijtuigen van zijn eerste levensjaren mogelijk deden vermoeden. Zijn jonge jaren brengt hij door in een Nederlands pleeggezin.

Nadat hij de toneelschool heeft gedaan rommelt hij wat in de marge met acteren en zingen. Tot hij in 1964 ‘Shaffy Chantant’ opricht – een dichterlijk en liederlijk gezelschap met o.a. Liesbeth List en Louis van Dijk. Hoewel Nederland nog niet in volle teugen aan het hippiedom deelneemt, regeert de geest van artistieke vrijheid.

Al gauw volgen ‘Sammy’, ‘Zing-Vecht-Huil -Bid-Lach-Werk en Bewonder’ en ‘We zullen doorgaan’. ‘Sammy’ zit onder mijn huid verwerkt als een oude moedervlek. Toen ik een jaar of 10 was, heb ik een lange, natte zomer me Sammy gewaand. ‘Doorgaan’ was, samen met Herman van Veens ‘Opzij’ een favoriet als ik met mijn vriendjes moest wachten bij de ingang van het hek naar de wekelijkse zondagmiddagwedstrijd.

Shaffy was bij mij als persoon nooit bekend, behalve toen ik met de Missus op pad was en zijn melancholische oogopslag mij in vervoering bracht. In recente jaren was Shaffy mentaal en fysiek kapotgegaan na een lang leven van ‘hard gaan’- vooral met drank. Toch trad hij af en toe nog op, vooral na de renaissance aan interesse die de film ‘Ramses, oú est mon prince?’ van Pieter Fleury teweeg bracht.

Zo recent als afgelopen dinsdag nog, zaten we in Carré bij het Knoop Gala, waar Pia Douwes een duet zong met een jong meisje, over zingen, vechten, huilen, bidden, lachen, werken en bewonderen. Ramses, we gaan nu zonder je.

Vanavond een speciale uitzending over Ramses op tv.

In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.

Lees andere stukken van