Voorpagina Maatschappelijk, Politiek

Uitkering: Goddelijk of duivels

Uitkering? Voor incasserend Nederland een geschenk van God en voor betalend Nederland een idee van de duivel.

Goddelijk omdat mensen die niet kunnen werken, toch mee kunnen doen met de maatschappij en heel jammerlijk ook omdat er mensen zijn die denken zo niet te hoeven werken.

Duivels omdat het een grote kostenpost is voor het werkende gedeelte van Nederland en alsof dat voor sommigen niet erg genoeg is, moet er ook nog betaald worden voor het groepje ik-wil-niet-werken-want-het-gaat-lekker-zo.

Dat het er soms of vaak (dat doet er in dit geval niet toe) niet eerlijk aan toe gaat, is een feit. Daar moeten we het allen over eens zijn. Dat kan naar mijns inziens twee redenen hebben.

1. Iemand is veel te lui om te werken en wil de boel belazeren (dan bedoel ik geen ambtenaren deze keer);
2. Iemand ziet het nut van werken niet in en wil de boel belazeren

De wet zou ze waarschijnlijk onder 1 noemer plaatsen en als overtreder markeren. Dat ga ik niet doen. Er is namelijk een verschil, dat ikzelf in de praktijk ook regelmatig terugzie bij buren, vrienden, kennissen, etc…

Je kunt namelijk wat doen om mensen die het nut van werken niet inzien toch aan het werk te krijgen. In de Volkskrant stond vandaag een artikel over een aantal mensen, dat uit de uitkering is gestapt. Zo ging het voorbeeld om een man die wel 300 euro meer verdient, maar aan de andere kant zoveel extra lasten heeft dat hij er maar 60 euro extra aan overhoudt. Het is dan inderdaad niet zo aantrekkelijk om dan nog te gaan werken. ?Het gaat namelijk goed zo? is de gedachte en dat moet veranderd worden.

In de uitkering zitten vooral slecht geschoolden en zij kunnen nou eenmaal niet direct aan werk komen, waar zij netto ook veel beter uit zouden komen. Dat komt, omdat als je ook maar een klein beetje meer gaat verdienen… je subsidies fors omlaag gaan. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan de huursubsidie.

Er kan voor deze groep dus wat gedaan worden. Er moet namelijk gezorgd worden dat het verschil tussen het nieuwe inkomen en de uitkering vergroot wordt. Hierbij kun je denken aan het voor een tijdje door laten gaan van de huursubsidies. Dit zijn natuurlijk nog steeds kosten die de overheid maakt en daarmee kosten die de belastingbetaler maakt. Maar de gehele uitkering hoeft niet meer betaald te worden en de prikkel om te werken bij de mensen in de bijstand is er weer.