Voorpagina Ervaringen

Brief aan mijn lieve papa

Hier zit ik dan. Na een dag van werken, communiceren, delegeren, recapituleren, telefoneren, en nog veel meer triviale noodzakelijkheden, mag ik eindelijk uitrusten en heb ik even tijd voor mezelf. Ik vlij neer op de Marokkaanse banken in het huis van mijn geliefde ouders. Het huis waarin ik van meisje tot jongvolwassene ontsproot. Terwijl ik om mij heen kijk, overmant mij een gevoel van nostalgie. De nostalgie voert een strijd met mijn ratio, maar wint het. Zij nestelt zich in de warmte van mijn gezichtsveld. Voor mijn ogen ontspringt een tafereel, dat mij meeneemt naar mijn jeugd.

Ik zie mezelf in de huiskamer, jong en onschuldig, spelend met de prachtige porseleinen pop die ik net daarvoor van jou heb gekregen.

Een cadeautje uit Spanje, dat jij voor jouw enige dochter hebt meegenomen. Ik kijk naar je en de glimlach die zich op dat moment op jouw gezicht ontvouwt, is nog veel schoner dan de pop die ik stevig in mijn handjes vasthoud. Wanneer ik je zie lachen, krijg ik nog steeds dat gevoel en denk ik terug aan dat ene dierbare moment. Je bent erg zuinig met jouw lach, maar wanneer hij op jouw gezicht verschijnt, is hij gemeend en laat hij jou stralen.

Jouw lach is niet het enige wat jij mij hebt gegeven. Jij hebt mij onder andere jouw engelengeduld gegeven. Ik ben vaak (en nog steeds) koppig (geweest), maar ondanks alles ben je er voor me. Is het niet met woorden dan is het wel met jouw blik en jouw daden. Deze zeggen namelijk meer dan 1000 woorden. Jij hebt mij jouw vertrouwen en de vrijheid gegeven om mijzelf te ontwikkelen en te zijn wie ik nu ben.

Wanneer ik aan jou denk, denk ik aan jouw directheid. Je bent streng doch rechtvaardig, toegewijd, volhardend en ambitieus. Jij kwam in 1973 naar Nederland om een toekomst op te bouwen. Je hebt altijd keihard gewerkt en gestudeerd. Je zet je als vrijwilliger in voor een rechtvaardigere samenleving waarin iedereen kan en mag participeren. Vroeger wenste ik soms, dat je net als zoveel andere Marokkaanse vaders de Nederlandse taal niet goed beheerste alsook het Nederlandse schoolsysteem. Zo zou ik je een hak kunnen zetten. Vandaag de dag kan ik niet meer dan zo trots als een pauw zijn, dat jij mijn stoere, motorrijdende papa bent.

Allah swt draagt ons op om onze ouders te gehoorzamen. We kennen allemaal het principe, dat wij onze moeders moeten eren. In de overleveringen wordt uitgelegd, dat onze moeders het meeste recht hebben op ons gezelschap. Pas na de derde keer worden onze vaders genoemd. Met deze brief wil ik jou laten weten dat ik jou noem. Jij hebt ervoor gezorgd dat wij een dak boven ons hoofd hadden. Doordat jij je verantwoordelijkheid als liefhebbende vader nam, konden wij eten, onszelf kleden en hadden wij een zorgeloos leven.

Deze brief is voor jou lieve papa, omdat ik van jou houd en omdat ik het een eer vind om als jouw dochter door het leven te gaan en jouw naam te mogen dragen. Jij bent de belangrijkste man in mijn leven!

ps: Vandaag komt papa terug van de pelgrimstocht naar Mekkah en Madinah