Voorpagina Algemeen

Blabla over religie en voordeur

Gisteren was ik aanwezig bij de laatste aflevering van Ontopic van de EO. Waarom? Omdat ik ook belasting betaal! Het was een feestelijke afsluiting met discussie, muziek en zo nu en dan helaas toch weer tenenkrommende opmerkingen. En daarop begon ik mij gisteren het e.e.a. af te vragen. Wanneer komen we eindelijk eens een keer een stap verder in het debat in Nederland, Hoe lang gaan we er nog over kibbelen of religie iets voor thuis is of ook voor buiten? Wat moet er gebeuren voor we doorkrijgen dat mensen christen, moslim en atheist kunnen zijn zonder elkaar te veroordelen? En wanneer gaat de zon weer schijnen (het is echt koud!).

Bijvoorbeeld de stelling: Religie is iets voor thuis. Een jongedame die daar aanwezig was, begon al heel snel en fel te reageren dat religies slecht zijn voor de wereld, dat laat je maar thuis, waar oorlog is, zijn religies, religieuze jongeren willen altijd anderen bekeren en nog meer van dat soort opmerkingen met een houding van check-mij-eens-lekker-losgaan. Al vanaf minuut 1 van de discussie begon ik me te ergeren aan deze schattige, doch onzinnige opmerkingen.

Redelijk logsich dat er gelovigen zijn waar oorlog is, de meeste mensen op de aardbol geloven nog steeds. Maar zo zijn er ook heel vaak democratische landen betrokken bij oorlogen… is democratie slecht voor de wereldvrede opeens? En de enige aan tafel die de eigen opvatting werkelijk aan het opleggen was, was deze atheistische dame die per se wilde dat iedereen er zo ongeveer ‘atheistisch’ uit moest gaan zien op straat.

Get a break, stop this chit chat.

Waarom willen we datgene wat iemand tot het diepste inspireert zoveel mogelijk verbannen uit onze publieke ruimte. Dat gedeelte van Nederland wat van iedereen is, moet ook van iedereen blijven. Sommigen stralen de ideologie van het kapitalisme uit met hun dure kledij, weer anderen zweven nog een beetje rond in het hippy-tijdperk, ook heb je nog steeds de heavy metal gasten, de Brazilië-freaks (elk WK weer), de skaters met hun laag afgezakte broeken, de milieufanatici die mijn bankrekening steeds willen plunderen met een leuke glimlach op straat – geloof me, aan mij heb je niets! – en zo ook mensen die een kruis, keppel, hoofddoek (zowel Christenen als moslims) of whatever dragen. Je preekt niet in het openbaar (tenzij je van de gemeente als christenen wel in de binnenstad van Den Haag met je ‘get saved’-bus mag staan en Evangelische liedjes mag zingen), maar je straalt wel uit wie je bent.

Geloof thuis laten, is de scheiding van kerk en staat omzetten in een bewuste achterstelling van religie en dat lijkt mij niet de bedoeling. Dat zou inhouden dat we van mensen vragen om zich schizofreen op te stellen.

Tot zover over publieke ruimte, vrijheden, democratische staat en het gebrek aan gratis wegwerp-handschoenen op NS stations (het is nog steeds koud!). Dus even normaal doen allemaal! Gewoon praten over echte probleempjes of stellingen die nog enige nut hebben om over te discussieren of het geld gewoon steken in een leuke avond (die operazangeres en beatboxer waren wel cool!). En nu weer ontopic!