Voorpagina De achtergrond

No Surrender: “99% toewijding is niet genoeg”

Binnen de islamitische gemeenschap is ‘broederschap’ een essentieel onderdeel van het dagelijkse leven. De broederschap tussen moslims, lokaal en wereldwijd, ontspringt uit Goddelijke geboden in de Koran en uitspraken van de Profeet Mohammed, vrede zij met hem. Je kunt er niet zomaar aanspraak op maken; pas ná je inwijding als moslim (door het uitspreken van de ‘shahadah’) zijn de onderlinge etiquetteregels op je van toepassing. Wanneer er sprake is van een hechte broederschap wordt het uittreden minstens met sterke terughoudendheid bekeken. Ik vraag me af hoe dit principe vorm krijgt binnen een totaal andere gemeenschap: een motorclub.

Foto: Nourdeen Wildeman ©

Al ruim twee maanden probeer ik in contact te komen met een leider binnen de Nederlandse motorwereld wanneer ik voor het eerst het No Surrender-clubhuis in Zundert (Noord-Brabant) binnenstap. Op afspraak; het hek gaat hier niet zomaar open. Ik leg mijn bedoelingen voor aan oprichter Klaas Otto en maak kennis met ‘Big’ Willem van Boxtel van de chapter ‘Amsterdam’. De tweede keer dat ik er ben loopt een beer van een kerel recht op me af en vraagt me: “Ben jij Nourdeen? Kom, we gaan even naar buiten!” Het is Henk Kuipers, die eerder namens Satudarah bij Pauw en Witteman in debat ging met Jeanine Hennis-Plasschaert maar inmiddels met zijn hele chapter is overgestapt naar No Surrender. “Jij bent een bekeerling, toch? Ik ook bijna,” zegt hij en wijst lachend naar zijn baard. “Maar even serieus; kom overmorgen naar Emmen (Drenthe), dan kunnen we praten.”

Twee dagen later en 250 kilometer van Zundert rij ik het terrein van het No Surrender-clubhuis op. Inmiddels is er veel in het nieuws over onrust binnen de Nederlandse bikerwereld en niet iedereen in mijn directe omgeving is even enthousiast over mijn plan, maar als ik eenmaal voorbij het hek met security ben word ik vooral gastvrij ontvangen. Een aantal van de mannen is letterlijk een volledig hoofd groter dan ik. Ik val volgens mij ook nogal op als enige zonder ‘colors’ (leren vest met clubembleem) maar daardoor hoef ik als gast mijn cola’s niet af te rekenen. Er is een korte stroomstoring; met waxinelichtjes op de bar en een brandende houtkachel is de sfeer prima. Een brede kerel van de security haalt me op en wijst naar een deur waar met grote letters ‘Members Only’ op staat. “De pres wacht op je”.

Foto: Nourdeen Wildeman ©

De ruimte blijkt ‘the chapel’ te zijn, de vergaderruimte van de afdeling. Aan het hoofd van een lange houten tafel zit Henk Kuipers. Voor hem de houten voorzittershamer, binnen handbereik een klein zwaard. Achter hem het No Surrender-logo op de muur; een schedel met cowboyhoed en twee revolvers. “Je mag alles vragen wat je wilt,” stelt Kuipers me gerust. Ik kijk naar het zwaard. OK, here we go…

Broederschap binnen No Surrender
“Een club als deze gaat uiteindelijk om een passie voor motoren. Daarnaast hebben we ook een duidelijke ‘mannencultuur’. We kletsen hier niet over hoe de koffie smaakt en wat er in de aanbieding is bij de Hema. We komen samen en doorbreken de dagelijkse sleur; in het clubhuis en tijdens de ritten. En ja, we zijn broeders. Dat betekent niet dat we neerkijken op niet-leden; iedereen is voor ons gelijkwaardig en wij respecteren iedereen… zolang ze ons ook respecteren.”

“Iemand kan niet zomaar lid worden. Je moet voorgesteld worden door iemand die zelf al lid is. We willen geen leden die onze bestaande cultuur verstoren; praatjesmakers of probleemveroorzakers. Je wordt eerst ‘hang-around’ en je kunt de sfeer komen proeven. Wil je echt lid worden? Dan word je geslagen tot prospect. Het is géén beat in zoals in Amerikaanse straatgangs waarbij ze ook slaan en schoppen in iemands gezicht. Dat heeft niets met broederschap te maken! Bij ons gaat het alleen om een paar klappen met vestjes tegen alléén het bovenlichaam. Je laat daarmee wél zien dat je er echt voor wilt gaan; dat versterkt de broederschap. Iedereen ondergaat hetzelfde lot, ongeacht hun achtergrond. Een prospect ben je voor ongeveer zes maanden, daarna kan je full member worden en mag je de ‘colors’ van de club dragen op je vest.”

Broederschap volgens de Profeet (vrede zij met hem)
Ik heb een print meegenomen met een uitspraak* van de Profeet Mohammed, vrede zij met hem, over broederschap vanuit een islamitisch perspectief en geef het aan Kuipers.

Foto: Nourdeen Wildeman ©

{ “Benijd elkaar niet. Bied niet tegen elkaar op. Haat elkaar niet. Wend jullie niet af van elkaar. Verkoop niet ten laste van elkaar. En wees broeders, O dienaren van Allah. De moslim is de broeder van de andere moslim. Hij doet hem geen onrecht aan, laat hem niet in de steek, lieg hem niet voor en veracht hem niet. Godsvrucht bevindt zich hier – hij wees tot drie keer toe naar zijn borst. Het is erg genoeg voor iemand om zijn moslimbroeder te verachten. Alles van een moslim is onschendbaar voor een andere moslim: zijn bloed, zijn bezitting en zijn eer.” }

Kuipers leest direct de gehele overlevering hardop voor en geeft commentaar tussen de zinnen door. “Benijd elkaar niet; dat is zó belangrijk! Veel van de problemen in de wereld komen daaruit voort. Overal op aarde benijden mensen elkaar over vrouwen, geld en religie. En drie keer op je borst slaan, dat doen wij ook. Dáár moet de passie zitten. Om lid te zijn van een club als No Surrender moet je er voor de volle 100% voor willen gaan. Zit je op 99% dan vind ik dat je het veld moet ruimen. Eigenlijk net zoals in de Islam; als je jezelf een moslim noemt moet je het ook echt belijden met 100% overgave, niet minder.”

“Deze tekst past zó in mijn leven en ook van de 100 man die daar binnen zitten. Vervang het woord ‘moslim’ met ‘No Surrender’ en het klopt exact. Zoals het hier staat; zó moet je in het leven staan. Anders worden mensen als het ware afvalligen. In ons wereldje zie je dat ook, dat mensen soms weggaan. Mensen kunnen ermee stoppen zonder dat er problemen van komen, in ‘good standing’ dus. Als mensen maar niet ná hun vertrek ineens openlijk zich gaan lopen beklagen over de club. Als je dat doet ben je echt een laffe hond. Had dan je mond opengetrokken toen je er nog in zat! Maar goed, de mens bepaalt zelf wat hij doet. Soms is er dan schaamte, soms is er straf.”

Multi-cultureel
“Trouwens, No Surrender is volgens mij de meest multiculturele motorclub ter wereld! Onze leden hebben allerlei verschillende afkomsten; er zijn ook veel moslims lid. In een klein gebouw naast het clubhuis in Zundert hebben ze een gebedsruimte met wassingsruimte en alles. In Emmen hebben we dat niet. Hier zou het een ruimte in dit gebouw moeten worden en we schenken hier ook alcohol. Ik vind dat die twee dingen niet samen kunnen in één gebouw, juist uit respect voor zo’n gebedsruimte. Moslims die lid zijn hoeven binnen No Surrender niets te doen wat ze om religieuze redenen niet willen. Geen alcohol, niet roken, ook geen tatoeages met clubsymbolen. Op sommige feesten hebben we hier ook prostituees; als ze daar niet bij willen zijn hoeft dat niet. Wij bieden mensen de ruimte als ze voor die straight-edge levensstijl willen gaan. De een drinkt wel eens een drankje, de ander niet, dat is hun eigen vrije keuze. Het vlees bij ons in de keuken is ook halal.”

“Wat ons uiteindelijk bindt is die passie voor motoren. Daardoor vormen wij één broederschap ondanks verschillende afkomsten of religies. In de maatschappij zie je dat groepen tegenover elkaar komen te staan. Het is de schuld van de politiek; die proberen steeds zondebokken aan te wijzen. Als het gaat om strafrecht zijn motorclubs de zondebok; als het gaat om de economie komt alles zogenaamd door ‘te veel buitenlanders en moslims’. Gemakkelijk scoren over de rug van een ander, dat is wat politici als Wilders doen.”

Foto: Nourdeen Wildeman ©

Het gesprek loopt op z’n eind en ik controleer mijn aantekeningen. Op dat moment komt een Turkse broeder binnen en geeft ons nog wat te drinken. Rechtsvoor op zijn vest prijkt de Turkse vlag. “Deze tekst moet je lezen,” zegt Kuipers en geeft hem de hadith van de Profeet, vrede zij met hem. “Het is prachtig!”

* Deze hadith uit Bukhari is overgeleverd door Aboe Hoerayrah en opgenomen in de ’40 Hadith’ van imam anNawawi

Nourdeen Wildeman is een Nederlander van christelijke komaf die op 24 jarige leeftijd moslim is geworden. Nourdeen is oprichter en voorzitter van Stichting as-Salaamah wal'Adaalah.

Lees andere stukken van