Voorpagina Algemeen

‘Ik wil mijn geld niet op een verkeerde manier verdienen’

De Nederlands-Marokkaanse Brahim en Zakaria zijn al jaren werkloos. Hoewel ze graag aan het werk willen, hebben verschillende keuzes in het verleden ervoor gezorgd dat ze nu als twintigers nergens aan de bak kunnen. De Moslim Omroep maakte een reportage over deze twee jongens, die symbool staan voor 28% van de allochtone jongeren, die allemaal zonder werk zitten. Dat zijn drie keer meer werkloze jongeren dan autochtonen.

Zo wilde Brahim eigenlijk jongerenwerker worden, maar besloot in navolging van vrienden te gaan doorleren voor een eigen schildersbedrijfje. Maar door de crisis zat dat er niet in. Nu is hij een werkloze 26-jarige vader van een meisje: ,,Netjes gezegd ,boeit het me nu niet meer waar ik werk krijg. Ik wil gewoon een baan. Om voor mijn dochtertje te zorgen. Wat maakt me niet uit. En ik wil mijn geld niet op de verkeerde manier verdienen.”

Zakaria deed diverse trainingen en cursussen, rondde zelfs een technische opleiding af, wat aangeraden wordt aan MBO-leerlingen. Nog niemand heeft hem echter de kans gegeven om te laten zien wat hij kan.

De jongens vertellen over de frustraties die komen kijken bij afhankelijk zijn van een uitkering of hun ouders. En vooral proberen ze een antwoord te vinden op de vraag: ,,Wat kunnen we zelf nog meer doen?”

Hieronder het filmpje waarin de jongens hun verhaal doen:

Sheily Belhaj verhuisde op haar 18e naar haar favoriete stad Utrecht, maar komt waarschijnlijk nooit meer van haar Haarlemse R af. Ze studeerde journalistiek én Arabische Taal en Cultuur en volgt nu een master Islam aan de Universiteit Utrecht. Ze is kritisch, serieus, heel erg onhandig en stiekem ook wel een betweter. Sheily is verder een typisch product van de multiculturele samenleving. Van haar Tunesische vader en Nederlandse moeder kreeg ze het beste van twee culturen mee. In de praktijk betekende dit dat ze op zondagochtend in een balletpakje Kinderen voor Kinderenliedjes aan het zingen was, om daarna met een hoofddoekje naar de moskeeschool te gaan. Omdat de Westerse en Islamitische culturen bij haar thuis zo vanzelfsprekend door elkaar heen liepen, gelooft ze dat dit in de rest van Nederland ook kan.

Lees andere stukken van Sheily