Voorpagina Ervaringen

Back to the Past

“Laat je verleden eens met rust! Vergeet het. Kijk liever naar de toekomst.” Deze opmerking hoor ik zo vaak dat ik er knettergek van word. Waarom zou ik m’n verleden willen vergeten? Iets kleins, iets groots, iets moois, iets afschuwelijks, iets grappigs.. Gewoon iets en alles! Herinneringen, belevenissen, quotes, goede & slechte daden (ook van anderen), een ongeluk, een ontmoeting en nog veel meer.

Komen al deze dingen niet elk moment naar boven? Of we er nou wel of niet om vragen? Dat we non-stop aan iets herinnerd worden? Vinden we het verleden soms niet heel pijnlijk, maar tegelijkertijd ook heel mooi? En dan nog het allerbelangrijkste: Zien we ons verleden als een leerproces of als een lolproces?


Back to the past!

Je verleden is toch wie je bent? Als je je verleden ontkent, ontken je toch ook je eigen karakter? Karakterloos. Klinkt eng. En ik weet het niet hoor, maar ik geloof niet in het-verleden-achter-je-laten-verhaaltjes. Je verstand op nul zetten, beginnen met een schone lei, op een schone bladzijde, een nieuw hoofdstuk, etc. etc. Klinkt als een sprookje. En sprookjes zijn verzonnen. Door mensen! 

Mijn verleden achtervolgt mij ook. Wie niet? Toch ben ik dankbaar voor alles wat ik heb meegemaakt, hoe moeilijk het soms ook is. Dat, wat mijn leven weleens zuur maakt, heeft er wel voor gezorgd dat ik de Pinar ben die ik ben. De fouten die ik heb gemaakt waren eigenlijk mijn belangrijkste levenslessen. Als ik die fouten niet had gemaakt, zou ik mijn lesje nooit geleerd hebben. Dan zou ik anders zijn. Maar ik wil helemaal niet anders zijn! Ik ben blij met wat er van mij is geworden! Ik ben blij met de Pinar die ik in de spiegel zie.. Ok, ok, ik lieg, ik zou wel 10 cm. langer willen zijn, van nature rood haar willen hebben en het liefst nog met pikzwarte mysterieuze ogen.

Heb je een moeilijke tijd achter de rug? Bekijk het van de positieve kant. Je verleden is wat je er zelf van maakt. Je kan je herinneringen niet wegwissen. Wegwissen zou zonde zijn. Je kunt leren van die ene moeilijke situatie, van je lelijke fouten en van je verleden. De negatieve herinneringen mogen blijven, maar dan wel op de achtergrond. 

Ons leven hoeft echt niet alleen te bestaan uit lang-leve-de-lol-momenten. Alleen maar lol. Wat een grap. Dat bestaat helemaal niet! Dan heeft lol maken toch geen nut meer? Hoe kan je nou gelukkig zijn als je het verdriet nooit hebt geproefd? Hoe kan je leren steviger in je schoenen te staan, als je nooit op je bek bent gegaan. Af en toe moet je gewoon op je bek gaan. That’s life! Een van mijn bekendste uitspraken: “Geeft niet! Daar word je alleen maar harder van.” Tenminste, als je ziet dat het een leerproces is.

Heb je een fantastische-wauwie-verleden? En ben je altijd net zo blij als een honingbij? Sta dan stil bij het feit dat niet iedereen zo’n geluksvogel is en wees dankbaar voor datgene wat je een mooie tijd heeft bezorgd. 

Het leven is een eeuwig nu. En om het “nu” zo intens mogelijk te beleven, heb je je verleden nodig!