Voorpagina Cultuur, Ingezonden

Schoteltje van Eigen Deeg

Dit stuk is ingezonden door Waleed Duisters

De grote uittocht is weer in volle gang. Deze keer niet naar de Franse Rivièra’s of de Spaanse Costa’s maar naar de Alpen Schnee. Kilometers aan geel-zwarte kentekens rijden in stoet door het Nederlandse winterlandschap naar de snaps und bradwursten. Ja, Halaller kunnen wij het niet maken.

Nederlanders in het buitenland dat staat synoniem voor schotels. Zelfs op de campers in het winterse Zillerthal en de wit besneeuwde Kitzbüheler Alpen hangen tegenwoordig van die handige schoteltjes zodat de Nederlanders tenminste kunnen blijven kijken naar de programma’s uit het vaderland. Niemand hoeft “Holland’s next topmodel” en “Hole in the wall” te missen. We laten ons informeren door het NOS of het RTL nieuws en soms zelfs door SBS shownieuws. Lekker vertrouwd: onze eigen zenders in onze eigen taal.

Ook de Nederlanders die definitief in het buitenland gaan wonen, hebben hun schotels. In het Noorden van België kun je de huizen van de Nederlanders erg makkelijk herkennen aan hun schotels. Veelal hebben ze iemand gevonden die in Nederland woont om toch maar alle Nederlandse zenders te kunnen ontvangen. Hoe meer Nederlanders er wonen, des te meer schotels er staan lijkt het wel in België.

Zelfs voor de Nederlanders in de verder gelegen gebieden heeft Nederland een perfecte satellietoplossing om toch maar het NOS nieuws en Flikken Maastricht te kunnen kijken. BVN is een zender die in Nederland vooral bij allochtonen bekend is maar onder in het buitenland levende Nederlander een groot begrip. Wereldwijd onze programma’s in onze eigen taal. Heerlijk gewoon, op z’n Hollands.

Schotels zijn geweldig als wij, als Nederlanders, in het buitenland zijn. Schotels in Nederland moet eigenlijk gewoon niet kunnen. Het is echt schandalig dat die lelijke dingen aan de huizen van buitenlanders hangen. Het ziet er echt niet uit!

Ze moeten maar Nederlandse televisie kijken en niet maar naar programma’s in hun eigen taal. Ze moeten maar integreren en niet blijven hangen aan hun eigen cultuur en afkomst. Als wij als Nederlanders naar het buitenland gaan integreren wij toch ook.. of niet?


Waleed Duisters is actief bij de Stichting Islamitisch Begrafeniswezen en voorzitter van het Landelijk Platform Nieuwe Moslims, mede-organisator van de derde Nationale Bekeerlingendag organiseert op 31 januari 2010.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van Wij Blijven Hier!