Dit stuk is ingezonden door Waleed Duisters
De grote uittocht is weer in volle gang. Deze keer niet naar de Franse Rivièra’s of de Spaanse Costa’s maar naar de Alpen Schnee. Kilometers aan geel-zwarte kentekens rijden in stoet door het Nederlandse winterlandschap naar de snaps und bradwursten. Ja, Halaller kunnen wij het niet maken.
Nederlanders in het buitenland dat staat synoniem voor schotels. Zelfs op de campers in het winterse Zillerthal en de wit besneeuwde Kitzbüheler Alpen hangen tegenwoordig van die handige schoteltjes zodat de Nederlanders tenminste kunnen blijven kijken naar de programma’s uit het vaderland. Niemand hoeft “Holland’s next topmodel” en “Hole in the wall” te missen. We laten ons informeren door het NOS of het RTL nieuws en soms zelfs door SBS shownieuws. Lekker vertrouwd: onze eigen zenders in onze eigen taal.
Ook de Nederlanders die definitief in het buitenland gaan wonen, hebben hun schotels. In het Noorden van België kun je de huizen van de Nederlanders erg makkelijk herkennen aan hun schotels. Veelal hebben ze iemand gevonden die in Nederland woont om toch maar alle Nederlandse zenders te kunnen ontvangen. Hoe meer Nederlanders er wonen, des te meer schotels er staan lijkt het wel in België.
Zelfs voor de Nederlanders in de verder gelegen gebieden heeft Nederland een perfecte satellietoplossing om toch maar het NOS nieuws en Flikken Maastricht te kunnen kijken. BVN is een zender die in Nederland vooral bij allochtonen bekend is maar onder in het buitenland levende Nederlander een groot begrip. Wereldwijd onze programma’s in onze eigen taal. Heerlijk gewoon, op z’n Hollands.
Schotels zijn geweldig als wij, als Nederlanders, in het buitenland zijn. Schotels in Nederland moet eigenlijk gewoon niet kunnen. Het is echt schandalig dat die lelijke dingen aan de huizen van buitenlanders hangen. Het ziet er echt niet uit!
Ze moeten maar Nederlandse televisie kijken en niet maar naar programma’s in hun eigen taal. Ze moeten maar integreren en niet blijven hangen aan hun eigen cultuur en afkomst. Als wij als Nederlanders naar het buitenland gaan integreren wij toch ook.. of niet?
Waleed Duisters is actief bij de Stichting Islamitisch Begrafeniswezen en voorzitter van het Landelijk Platform Nieuwe Moslims, mede-organisator van de derde Nationale Bekeerlingendag organiseert op 31 januari 2010.
62 Reacties op "Schoteltje van Eigen Deeg"
Zucht. Op zich best een goed punt hoor, parallellen trekken tussen gedrag van Nederlanders in het buitenland en allochtonen in Nederland. Maar het probleem ligt niet bij het feit dat nieuwkomers nog generaties lang vasthouden aan de oorspronkelijke cultuur. Het probleem ligt bij het gevoel dat veel autochtonen hebben, dat bepaalde nieuwkomers voor problemen zorgen. Als dat gevoel eenmaal bestaat, krijg je ook gezeur over ‘mensen die zich niet willen aanpassen’.
#1 Danoenie…. dat is maar een deel van het probleem. En het probleem is wel wat ingewikkelder dan hoe jij het even schetst…
In dorpjes waar geen 1 buitenlander woont, stemt men het meest op wilders… welke problemen hebben zij dan met de buitenlanders??
Geef nu maar toe dat er onderbuikgevoelens zijn, gemixt met onvrede over het huidige beleid gesterkt met een aantal incidenten met buitenlanders…. met op de achtergrond
houden buitenlanders meer vast aan hun culturele identiteit dan autochtonen….dan krijg je inderdaad onderbuikgevoelens.
Zo eenzijdig zoals jij het schetst is het niet.
Ik heb zelfs 2 schotels en vindt het belangrijk alle Israelische TV programma”s te ontvangen. Het is maar net wat je wil zien en wil horen.
Ik heb zelf in de USA gewoond en Nederlanders hebben daar hun eigen dorpen waar vooral de ouderen nog Nederlands spreken ..
Wat die zich misdragende Jonge Allochtonen betreft .. die zijn juist het best geintergreerd ..
In de Realiteit van de Nederlandse samenleving , Hoererij , druggebruik , heling ect , niet in het verhaaltje waar Nederlanders van geloven dat het hun maatschappij in ..
Ik werkte met oude Schilderswijkers en de paar eerlijke eronder gaven toe dat al de problemen die er nu zijn er ook al waren toen de wijk nog wit was …
Krijgen die Nederlandse toeristen ook een WW-uitkering van de overheden van de betreffende vakantielanden?
Beste Wallie,
Je vergelijkt hier dus appels met peren, dat weet je zelf ook wel. Ik interpreteer je artikel dan louter als een poging tot humorisme? Want geloof me, ik ken genoeg Marokkanen die ook tijdens hun jaarlijks terugkerend bezoek aan Marokko gewoon naar de Hollandse TV kijken (om de vergelijking nog iets gecompliceerder te maken).
Waar het hier om gaat (en dan ga ik mee met Danoenie) is dat duizenden Marokkanen en Turken na dertig jaar nog steeds de taal niet spreken. Er is dus iets misgegaan, dat mag je niet ontkennen. Over de redenen kan je discussiëren, maar het blijft een feit dat er enkelen zijn (waarvan mijn pa een voorbeeld is hmdl) die zich ondanks alle malaise in de tijd (en nu) zich prima hebben weten aan te passen (lees: gewoon NL’s spreken, werken en zich aan de wet houden).
@ nr 6
Mijn oma was na 60 jaar uit haar geboorte-dorp in Noord Holland ook alleen maar door de familie en bekenden te verstaan , iets waar veel Zeeuws Vlamingen en Friezen van de eerste generatie last van hadden ..
‘Ze kwamen net als de eerste generatie Turken en Marokkanen om te werken … Niet om het plaatselijk Dialect/Taal te leren …
Wat een slecht voorbeeld!!
kraakt aan alle kanten
Beste Simo @ 2,
uiteraard zijn er onderbuikgevoelens, dat is totaal geen kwestie van ’toegeven’. Sterker nog, de manier waarop men de ander beziet komt voor het grootste deel voort uit onderbuikgevoelens denk ik.
Daarom zeg ik ook heel duidelijk dat men in Nederland bij een bepaalde groep het [i]gevoel[/i] heeft dat deze voor overlast zorgt. Of dat daadwerkelijk zo is en in hoeverre is nauwelijks van belang. Je hoeft niet in Slotervaart of Bos en Lommer te wonen om de indruk te krijgen dat Marokkanen voor relatief veel problemen zorgen, dus ook in Volendam, of all places, kan die indruk ontstaan. Vergelijk het met de manier waarop moslims over joden denken: verreweg de meeste moslims in Nederland zullen nooit een jood in levende lijve tegenkomen, maar toch hebben veel moslims ‘bepaalde ideeen’ over joden.
Nogmaals, het doet er niet toe of een gevoel, inderdaad voortkomend uit de onderbuik, jegens een groep klopt en in hoeverre. Het gaat erom dat als die gevoelens eenmaal bestaan, dat men dan die groep van alles in de schoenen gaat schuiven. Dan wordt er extreem ingezoemd op die groep, gaat men zeuren over ‘niet aanpassen’ en ‘niet meedoen’. Onderbuikgevoelens zijn ook nationaal besmettelijk: als dag in dag uit negatieve berichtgeving vanuit de grote steden de rest van het land bereikt, zal ook de Friese keuterboer daardoor beinvloed worden al heeft hij nog nooit een allochtoon gezien.
Jegens de hindoestaanse gemeenschap in Nederland bestaan bijvoorbeeld nauwelijks negatieve gevoelens. Sterker nog, helemaal geen gevoelens volgens mij. Ik heb zojuist op Wikipedia gevonden dat er 250.000 hindoes zijn hier, als er 25.000 had gestaan had ik het ook geloofd. Het gevoel bestaat dat je van hindoes geen last hebt, en dus boeit het verder niemand wat zij verder doen aan hun geloof, tradities, feesten, eten, kleding, maffe gewoontes, enz.
Zo ingewikkeld genoeg?
#9 Danoenie, je noemt even de hindoes als voorbeeld, het feit dat de autochtonen “nog” geen problemen hebben met hindoes is omdat de moslims nu toevallig alle aandacht krijgen (en sommigen het opeisen). Wat als er geen moslims waren?? dan zullen andere opvallen in Nederland, dit is altijd zo geweest en het zal zo blijven.
Chinesen bijv. iedereen gebruikt het argument dat je nooit iets (negatiefs) van die groep hoort…maar als je wist hoe dicht die groep is daar komt niemand tussen, zij leven in hun eigen wereldje, met hun eigen cultuur, ze laten niemand toe in hun groep, alles wat er gebeurd word binnenshuis gehouden. Vandaar dat we er niets van horen. De Marokkaanse gemeenschap en dan heb ik het over vanaf 3e generatie, zijn gewoon aangepast en geintegreerd, gaan met iedereen om..het is ook een grote groep, bemoeit zich duidelijk met maatschappelijke discussies vandaar dat ze aanwezig zijn, dat levert automatisch wrevel op met andere groepen. In de jaren 80 waren turken een groot issue…daarvoor antilianen, daarvoor surinamers….kortom er is altijd wel een bevolkingsgroep die alle aandacht krijgt. Naar de Marokkanen/Moslim zullen er wel andere groepen komen….zo is het aard van het beestje.
Zodra er nieuwe groepen bijkomen die zich intensief gaan bemoeien met de maatschapij, en functies opeisen…zal dat gepaard gaan met negatieve houding van autochtonen.. ik denk dat dit onderdeel uitmaakt van het hele proces, om ons uiteindelijk te zien als een groep “die erbij hoort”
Weinig aan toe te voegen Simo. Al denk ik wel dat er met een kleine groep Marokkaanse jongeren en islamitische gelovigen in dit land wel degelijk ernstige problemen bestaan, maar dat ben je vast met me eens. Verder hoop ik van harte dat onze kinderen minder met dit gezeik te maken krijgen, al is het alleen al omdat ik kneiterverliefd ben op een Marokkaan en dus misschien wel half-Marokkaanse kinderen ga krijgen :)
@10 en @11: Simo en Danoenie:
wijblijvenhier.nl toch!!!
@ slimMo,
ik hoop het wel, gezellig! :)
#11 Danoenie, niemand ontkent dat er problemen zijn met groep Marokkaanse jongeren, problemen moeten worden benoemd, en aangepakt worden…daar is iedereen het over eens.
ik moet altijd lachen van sommige reacties…. vaak zeggen autochtonen op fora, “Wij zijn het zat…” of “ik word er zo moe van…” verwijzend naar problemen met Marokkaanse jongeren. Maar vaak hebben ze niet door, dat als zij moe zijn en het zat zijn hoe zouden wij Marokkanen die wel normaal doen, ons niet moeten voelen. :)
….danoeni verliefd op Marokkaan :) –> danoen + Marokkaan = Sherghy :)
@ Simo,
wat is dat?? Een Marokkaans toetje?? Dan tajine met hutspot vooraf!
#15 Danoenie, ja het is een toetje… net niet zo vloeibaar als drink yogurt, maar ook weer niet zo vast als bijv. Danoontje… Maar wel heel lekker.
@Waleed:
Ik denk dat we het met elkaar eens zijn dat de schotel een praktisch stuk apparatuur is.
@ 4 Isma’il Abushams Heb je wel eens zo’n door Nederlandse Amerikanen georganiseerd tulpenfestival bijgewoond, compleet met klompendansen?
http://www.tuliptime.com/dutch-dance-video
wordt verwarrend.
Enerzijds wordt beweerd dat Nederlanders geen eigen cultuur hebben.
vervolgens vind iemand het nodig te benadrukken hoe slecht Nederlanders zelf integreren in het buitenland.
:S
Is er nu wel of geen Nederlandse cultuur?
enerzijds is er geen Nederlandse cultuur.
anderzijds willen Nederlanders zich zelf ook niet aanpassen in het buitenland.
Ik betwijfel of je van een Nederlandse Cultuur kan spreken .
Dit is een kustgebied met grote havens en internationale handel ..
En te weinig terrein om ergens iets eigens op te bouwen in de huidige internationale levenswijze ..
Voeg daar nog bij dat met uitzondering van misschien Staphorts en vergelijkbare dorpjes ( Volendam al niet meer , Cocaine is niet bepaald Nederlandse Cultuur ) wat des Neerlandsch was verlaten is .. en je heb een massa mensen zoekend naar houwvast ..
In weze niet zo verschillend van Berlijn in de vroege jaren 20 waar ook alles kon en mocht …
En hoe verklaar je die “gebrekkige aanpassing” aan het buitenland waar hierboven over geschreven is dan?
Natuurlijk kun je spreken van een Nederlandse cultuur. Een beetje flauwe opmerking. Bezoek maar eens Nederlandse musea, theater of concerten. En dan is er natuurlijk ook nog Nederlandse literatuur, dans of architectuur, om maar wat te noemen. En in brede zin kun je natuurlijk ook spreken van Nederlandse cultuur…
vraagsteller @ 21
A) de “Nederlanders” die al 40+ jaar in het buitenland wonen komen uit een tijd dat je wat meer over cultuur kon spreken ..
Er is een verschil tussen cultuur en gewoonte .. er is nog een serie Nedelandse gewoontes .. Of die zich weer , tegen de stroom van de mondialisering in tot een cultuur kunnen samenvoegen ???
Misschien als onder Wilders 1, 2 en 3 de grenzen gesloten , de havens ommuurt en alle allochtonen uitgezet zijn ..
Maar dan moet ook zoals in Noordkorea het bekijken van buitenladse media zwaar bestraft worden ..
Piet @22
Musea, theater , concerten , de spelletjes van de Inteligensia, maken nog geen “volkscultuur “, de gemiddelde Irani kan ( zelfs als je een vluchteling hier vraagt ) ladingen eeuwenoud dichtwerk voordragen ..
Vraag een Turk eens naar Yunus Emre en hij kent hier ook hele gedichten van ( ook al 800 jaar dood )
Het enige beetje oude gedicht waar Nederlanders een paar woorden van kennen is t Wilhelmus ..
Niets van wat wij tegenwoordig achternalopen heeft enige “eeuwigheidswaarde ” eendagvliegen rond de hoop van de dag …
Maar maak je niet druk , onder invloed van de mondialisering zal ook de cultuur van die andere landen verdwijnen ..
( de meest populaire dichter in Iran, Jelaluddin Rumi is trouwens in vertaling ook de meest verkochte dichter in de USA .. )
Beste Ismai’l,
Met alle respect,maar je reactie raakt kant noch wal. Ten eerste bestaat er in Nederland wel degelijk een volkscultuur. Het woord zegt het al: een cultuur van een volk. Elk volk heeft een cultuur. Alleen samenlevingen en culturen veranderen. Vroeger luisterden hele families naar hoorspelen op de radio, vertelde men elkaar allerhande anekdotes,
zong men in de huiskamer psalmen of gezangen, luisterde men naar volksmuziek op straat of in cafés en waren er ook tradities die men in ere hield. Om maar wat te noemen. Tegenwoordig is de mens meer individualistisch ingesteld, maar zijn er meer kunstvormen en podia beschikbaar voor het brede publiek dan ooit. En ja, er is wel iets verloren gegaan sinds de introductie en vercommercialisering van de media. Maar dat wil niet zeggen dat er geen Nederlandse volkscultuur bestaat. Die bestaat wel degelijk, ik kan er zelfs doodmoe van worden.
Ten tweede heb jij het ineens over volkscultuur en gebruik je Islamitische poëzie als voorbeeld in landen die niet te vergelijken zijn met Nederland. Het is inderdaad jammer als dat verloren gaat, maar het is een drogredenering om te zeggen dat er dan geen (volks)cultuur in Nederland zou bestaan omdat Islamitische poëzie jouw persoonlijke voorkeur heeft.In Rusland is het grote publiek nog steeds dol op klassieke muziek,(ook een hogere kunstvorm) maar zijn wij daarom ook cultuur barbaren? Niet dat ze hier niet zouden bestaan hoor. De voorbeelden die ik gebruikte noem je spelletjes van de intelligentsia? Vind je dat zelf niet een beetje aanmatigend? Alsof gewone mensen niet naar concerten etc. zouden gaan. Er zijn wel aspecten binnen onze cultuur (in brede zin) die ik erg verwerpelijk vind. Maar dat is een andere discussie. Je kan wel zeggen dat Westerse culturen steeds meer op elkaar zijn gaan lijken, maar dan nog kun je differentiatie zien binnen die culturen.
een goede nacht
Piet
“gewone “mensen zie je inderdaad amperan bij concerten ..
tenzij je concerten van Frans Bauer of Bluf bedoel ???
Iets wat mij al vanaf mijn jeugd verbaast .. wel miljoenen subsidie voor dit speeltje van de inteligensia / Bourgois maar weinig voor “klootjesvolk-cultuur” ..
De gedichten waar ik het over heb zijn niet persé Islamitisch ( volgens de Salafia en hun ilk zelfs absoluut niet ..)Ik haal ze aan als iets “cultureels “wat een zekere waarde heeft voor het hele volk . Ter dele is het onderwijs systeem hier debet aan , men word amperan aan dit soort dingen blootgesteld in Nederland , Iranis leren lezen met “De Rozentuin ” ( Nee niet de Quran ;) ) een dichtbundel van de dichter Saadi .. Nu leent het Iraans zich natuurlijk prima voor dichtwerk en Nederlands , ondanks dat het een verwante taal is , wat minder , de vloek van de over-aanwezige G zullen we maar zeggen.
Maar wij hebben dan weer schilders waar iedereen jaloers op is ( echt waar de Britten zelfs openlijk , in hun kranten )
#24 Peit ik hoor dat vaak van Nederlanders maar als je ze om een concreet voorbeeld vraagt komen ze net als jij met algemene dingen…concerten, dans (welke), meusea..alsof de rest van de wereld geen musea hebben… ik wil iets concreets…
Als je nu zegt de klederdracht van zeeuwen of zo…kijk daar kan ik iets mee.
Snap je waarom wij buitenlanders de kriebels krijgen als iemand tegen ons zegt je moet je aanpassen aan de nederlandse cultuur…WAT is DAT…
Beste Isma’il en Simo,
Ik reageerde primair op de bewering dat er geen Nederlandse cultuur zou bestaan.
Wat je onder cultuur moet verstaan is vervolgens een definitie kwestie, je kunt het in enge zin of in brede zin definiëren. Wat er typisch Nederlands aan is kun je over discussiëren en vraagtekens bij stellen, maar dat is iets anders dan ontkennen dat er een Nederlandse cultuur bestaat. De tijd van klompendansen (archaïsche cultuur elementen) is inderdaad voorbij. Maar zoals ik ook al zei is er nog nooit zo’n groot aanbod van cultuur geweest als nu. Alleen moet je het wel zelf opzoeken en soms iets voor over hebben. Wat betaal je eigenlijk voor een kaartje Frans Bauer?
Zal ook niet goedkoop zijn lijkt mij?
Met dans bedoelde ik overigens moderne dans. De mensen die zeggen/schreeuwen dat je je moet aanpassen aan de Nederlandse cultuur zou ik niet te serieus nemen. Vaak weten zij niet eens het verschil tussen waarden en normen is mij opgevallen. Maar die mensen zijn er ook en als je hen als voorbeeld neemt voor cultuur, kom je al snel van een koude kermis thuis. Maar he…gelukkig zijn jullie er ook om onze cultuur te verrijken. ;-) Zo heb ik eens een prachtige verhalenbundel van Hafiz via een Iraanse vriend geleend. Prachtig!
Met vriendelijke groet,
Piet
@ Altijd als mijn vrouw ergens over loopt te klagen zeg ik : “gedraag je niet zo geintergreerd ” ;)
Maar terwijl ik mijn kleine naar school aan het fietsen was bedacht ik me hoe die beroemde schilders waar men in het buitenland zo jalours op is in mijn jeugd wel “aanwezig “waren , Mijn opa had een metalen sigarenkist met in relief de nachtwacht erop … Kitch natuurlijk , maar wel een uiting van verbondenheid ..
Waar is Nederland nog in verbonden ??
en moet dat om van cultuur te spreken niet een langdurige verbintenis wezen ??
anders is het een hype en geen cultuur ..
#27 :) Piet, …als je eens wist hoeveel culturele aspecten stiekem gepikt of overgenomen zijn uit andere landen.
– Sinterklaas –> turkije
– Tulp –> turkije
– Halloween –> VS
– valentijn –> VS
– cijfers –> arabieren
ik kan nog wel doorgaan…
In nederland drinkt men het meeste koffie ter wereld. Koffie –> arabieren
zoals je ziet is cultuur kneedbaar… en dat is alleen maar mooi.
@ Simo
Ik vraag mij trouwens af of onze Salafi broeders en zusters wel koffie mogen drinken , per slot van rekening is het “uitgevonden”door Soefies die het gebruikte om de hele nacht Dhikr te kunnen doen …. ;)
Simo,
Importeren zijn wij ook heel goed in ja, toevallig… :-)
#30 Ismail: Als het gaat om drinken broeder, dan is alles toegestaan behalve als het je bedwelmt :)
#31 Piet daar is niets mis mee… :)
Sinterklaas een Turk?
Dat is een kwestie van interpretatie. Schijnbaar waren er verschillende bisschoppen met zo’n naam. En niet alleen in Turkije.
-_-_-_-_-_
Maar er is ook nog de elfstedentocht, annie m.g. Schmidt, Bassie en Adriaan, de Nijmeegse vierdaagse, de nieuwjaarsduik, Windmolens.
-_-
En het feit dat de Nederlandse cultuur voor een groot deel overlapt met de Westerse Cultuur.
Vergeleken met diverse Arabische landen is het makkelijker een Nederlandse (westerse) cultuur aan te duiden dan vergeleken met overige westerse landen.
De Marokkaanse (willekeurig voorbeeld) cultuur “verbleekt” ook als je die vergelijkt met naburige landen.
-_-_-_-_
@ simo
Volgens jou zat cultuur in geschiedenis en taal.
Nederland heeft een taal en een geschiedenis. (de VOC, Daar weet jij zo vaak over te klagen).
Dus ja…
@ Simo
Even een paar correcties:
– Sinterklaas –> Byzantijnse Rijk (Er waren in die tijd nog geen Turken in Klein-Azië)
– Tulp –> Iran
– Halloween –> Verschillende Germaanse volken in Europa
– valentijn –> VS (touche)
– cijfers –> Hindoestanen
– Koffie –> Ethiopië
@Baka Tja…we kunnen hierover gaan discusseren natuurlijk.
Cijfers:–> dat deel van india waar Moslim het voor het zeggen hebben, hebben het gedocumenteerd en verfijnt.
Cijfers staan ook gewoon bekend als Arabische cijfers, en als je de huidige cijfers bekijkt lijken ze totaal niet op die wat hindoes nu gebruiken.
Sinterklaas: –> byzantijnen hebben niet altijd daar gewoont…dus we kunnen nog verder terug gaan in de geschiedenis, maar als je nu bekijkt hoe het land heet dan is het gewoon turkije.
Tulp:–> beter als deze link kan ik het niet uitleggen http://www.dutchflowerlink.nl/nederlands/bloem_en_plant/tulp.htm
Halloween: –> Ierland volgens bronnen
Koffie:–> Ik bedoelde alleen te zeggen dat de arabieren koffie aan de rest van de wereld hebben geintroduceerd…de koffieboon soort heet niet voor niets Arabica.
Waar het mij meer om ging is om aan te tonen dat de dingen die wij in Nederland gewoon vinden en bijna reken tot onze nederlandse cultuur….eigenlijk ergens anders vandaan komen… ik zeg niet voor niets cultuur is kneedbaar…
bedankt voor je correctie
#34 [quote]Sinterklaas een Turk?
Dat is een kwestie van interpretatie. Schijnbaar waren er verschillende bisschoppen met zo’n naam. En niet alleen in Turkije.
[/quote] Dat zeg ik niet, ik zeg alleen dat het niet uit nederland komt, maar uit het gebied wat nu als turkije aangeduid word. Hij staat bekend als Sinterklaas van Myra.
[quote]
Maar er is ook nog de elfstedentocht, annie m.g. Schmidt, Bassie en Adriaan, de Nijmeegse vierdaagse, de nieuwjaarsduik, Windmolens.
[/quote]tja…als jij er maar trots op bent….
[quote]En het feit dat de Nederlandse cultuur voor een groot deel overlapt met de Westerse Cultuur.
Vergeleken met diverse Arabische landen is het makkelijker een Nederlandse (westerse) cultuur aan te duiden dan vergeleken met overige westerse landen.[/quote]
ja ik snap je reactie hierboven niet zo goed.
[quote]
De Marokkaanse (willekeurig voorbeeld) cultuur “verbleekt” ook als je die vergelijkt met naburige landen.
[/quote] Als je iets verteld moet je natuurlijk geen onzin vertellen. Laat het nu net niet zo zijn zoals jij het zegt. In noordafrika, spreken ze allemaal Arabische, daarnaast spreken bepaalde volkeren het Thamazight, kwa islam hebben we allemaal dezelfde feestdagen, bidden we op dezelfde manier. We genieten in het hele middenoosten van elkaars muziek, die is goed uitwisselbaar…en zo kan ik verder gaan. er zijn meer overeenkomsten dan verschillen, dat is ook logisch het was vroeger 1 en het zelfde gebied wat door westerlingen in stukken is gesneden…de berbers in algerije spreken dezelfde taal als berbers in marokko.
[quote]
Volgens jou zat cultuur in geschiedenis en taal.
Nederland heeft een taal en een geschiedenis. (de VOC, Daar weet jij zo vaak over te klagen).
[/quote]
Volgens mij zei ik dat het ONDERANDERE in taal en geschiedenis zit.
De nederlandse taal is zo verwatert als wat….als je echt nederlandse taal wilt bestuderen moet je kijken naar de vlamingen. Als je het nederlands van 80 jaar geleden vergelijkt met vandaag dan zijn er enorm veel verschillen…
VOC, als jij daar trots op bent…het heeft jou welvaart gebracht, maar aan de andere kant van de wereld ellende..
@simo
Dit volk kent geen eer of enige levenswaarde behalve hun portemonnee.
Heb je de reactie van het kabinet gehoord. Schande voor woorden, dat is gewoon crimineel gedrage eerse klasse!
#38 Ik zie eigenlijk geen verschil tussen wat dictators doen en wat zij doen…
Als Saddam nog zou leven, en hij had teruggekeken had hij ook kunnen zeggen…tja…met de gegevens van nu, was het achteraf een slecht idee om koeweit binnen te vallen….
Het werkt als volgt… Je doet iets nadat je de hele wereld hebt gebrainwashed, je rekt die oorlog zo lang mogelijk zodat mensen niet meer weten waar het omging…zorg ervoor dat je belangen veilig gesteld zijn en alle oliecontracten binnen zijn…en 10 a 15 jaar later zeg je sorry…als we hadden geweten wat we nu weten hadden we het anders gedaan…het ergste wat kan gebeuren is je legt je functie neer…thats it… resultaat:
– miljoenen doden
– land leeg geplunderd
– lucratieve herstel contracten
Tja…dan ben je inderdaad binnen, en kun je je functie neerleggen en sorry zeggen. En het zal zich herhalen…want je kunt zo vaak sorry zeggen als je zelf wilt.
Dus van mij mag Iran en elk ander land wat olie heeft snel een kernwapen hebben. Om dit te voorkomen… kennelijk is dit de enige oplossing.
@ Simo
Geachte Mohammed,
U weer de volledige waarheid gesprokken, 100% mee eens. Duidelijk en helder.
Mvg,
“Dit volk kent geen eer of enige levenswaarde behalve hun portemonnee.”
Welke eer en levenswaarde kent “het andere volk” dan?
@simo
en wat is je punt met de uitwisselbaarheid van muziek?
Veel (engels gesproken) westerse muziek is onderling ook goed uitwisselbaar. Zet maar een willekeurige radiozender op.
#41…..ga jij maar eens proberen Fransbaur of andre hazes te slijten aan een ander westers land :)
Terwijl een artiest met een arabisch liedje in Marokko, net zo hit kan worden in bijv. Dubai of anders om.
Jij komt met het engels, maar dat is niet de bedoeling het ging om je eigen taaltje… dus voor jou het nederlands en voor mij het arabisch.
#40 Wolf…..maar toch jammer dat ik zo moet praten omdat de wereld oneerlijk in elkaar zit. Ik heb liever een wereld met vrede en eerlijk verdeling van de rijkdom… dat zit er helaas niet uit, wie sterk is bepaald alles….als dat de manier is om op deze planeet te leven, dan moet men niet opkijken als er landen zijn die ook een keer de sterkste willen zijn of in ieder geval zichzelf voorbereiden om de sterkste tegenwicht te kunnen bieden….
Nu hopen dat de maya’s gelijk hebben…we hebben er met z’n allen een zooitje van gemaakt…tijd voor grote schoonmaak.
Wie zegt dat eht om het eigen taaltje ging?
het ging om cultuur.
Taal is idd. een aspect van cultuur.
Maar een stukje cultuur hoeft niet noodzakelijk In de Nederlandse taal te zijn.
Maar waarom zou Sinterklaas geen stuk Nederlandse cultuur zijn omdat hij schijnbaar uit “Turkijke” komt. Zijn er dan andere landen waar het feest geveird wordt?
#44 er is totaal geen probleem… mischien over 100 jaar behoort suikerfeest ook tot nederlandse cultuur ondanks dat het uit een ander land komt…zoals ik zeg, cultuur is kneedbaar.
Dat is wat ik dus telkens roep aan degende die roepen je moet je aanpassen aan de overheersende culuur… als je de feiten in je achterhoofd houd, bestaat er eigenlijk op langer termijn geen heersende cultuur…cultuur word gemaakt door de mensen die hier leven..en als ze maar generatie op generatie het in ere houden.
Een mooi voorbeeld is het straat taaltje dat ze in de bijlmer hanteren… het word gesproken door meerdere soorten volkeren, het is hier ontstaan. En je ziet dat al zijn weg gevonden heeft in allerlei culturele uitingen…. muziek, peozie, er word zelf op die manier met elkaar gecomuniceerd.
Ik zal je iets verklappen waar je versteld van zult staan. Ik ben een Amazigh, ik praat Arabisch, en thamazight (berbers) echter in het berbers praat ik toch met een aantal nederlandse woorden, we lenen woorden uit het nederlands om duidelijk te maken waar we het over hebben… je ziet dus een nieuw taaltje ontstaan, want als ik het zelfde thamazight wat ik hier hanteer in marokko zou spreken dan snappen ze niet waar ik het over heb…dus kneedbaar… en mij maakt het niet uit, ik haal het beste uit beide talen…en zorg ervoor dat ik begrijpbaar ben.
Dus er is wel degelijk een Nederlandse cultuur?
Of is dat volgens jou nog steeds niet het geval?
(en over het suikerfeest. wie weet. Maar ik betwijfel het. Moslims zijn nog steeds een minderheid, dus dat feest zal voorlopig de grote massa niet bereiken)
Sorry Simo , maar mijn vrouw is 100% Marokkaans en luisterd graag naar Frans Bauer , maar zet het wel af zodra ik thuis kom , ik krijg er namelijk braakneigingen van … en ik ben Nederlands …
Dus wie weet hoeveel succes Fransje nog in het buitenland zou hebben :)
#46 Ik denk het…molentjes, klompjes, dropjes, kaasje, tulpje….zeeuws meisje…hutspot, boerenkool met worst.. Zal allemaal wel cultuur zijn.
M.b.t. je laatste reactie…denk eens na.. er wonen 1 miljoen moslims in nederland… dat jij nu al per definitie kunt zeggen dat het er niet bij zal horen..zegt iets over jou mentaliteit. Als we 10 generaties verder zijn, dan wonen hier nog steeds moslims….de vraag is hoe jij ze straks ziet….als nederlanders of nog steeds als vreemdelingen?? als jij ze ziet als nederlanders dan zal ook hun feesten en hun waarden en normen behoren tot nederlandse cultuur, ook al is het een kleine groep…carnaval is een limburgs cultuur wat ze in friesland niet vieren…
#47 Abushams hahahaah apparte gevallen heb je overal he…
Je bent weer lekker aan het radicaliseren.
Ik doe een uitspraak, vervolgens zorg jij ervoor dat deze veel extremer overkomt dan bedoelt.
Dat zegt dus iets meer over jouw mentaliteit, dunkt mij.
“over het suikerfeest, wie weet, maar ik betwijfel het” (+ een motivatie voor waarom ik het betwijfel.)
en dat weet jij heel mooi om te zetten naar: Jij ziet moslims als anderen etc, jij vind dat ze er niet bij horen.
Wat zegt dat over jou, als je die scherpe, kritische blik op jezelf richt
_-_-_-_-_-_-_-_-_
Maar over je laatse bericht:
heb je een goed punt. daarinkun je inderdaad gelijk hebben.
Echter, zijn er ook nog andere mogelijkheden. Wellicht worden de (nu nog) allochtone moslims beïnvloed door de “verlichting” die we in europa hebben meegemaakt.
Dus wie weet hoeveel moslims er tegen die tijd nog in Nederland zijn.
Misschien dat er nog een “ontkerkelijking” onder de moslims plaatsvind.
-_-_-_-_-_-_
Maar in ieder geval prettig om te weten dat jij dus erkent dat er een Nederlandse cultur bestaat.
(als je zegt dat de Islam daar deel van kan worden)
ik dacht even dat jet eht ontkende omdat je meeste argumenten “tegen” Nederlandse cultuurelementen in gingen.
Misschien kan jouw Nederlandse deel (wat jij naar eigen zeggen hebt) eens reageren op mensen die de Nederlandse cultuur ontkennen, of irrelevant vinden.
Beste Simo,
Waarom kom je nu met van die cliché voorbeelden: molentjes, klompjes, dropjes, kaasje, tulpje….zeeuws meisje…hutspot, boerenkool met worst?
Je gedraagt je een beetje als een omgekeerde cultuur filister a la Nietzsche. Misschien moeten we het eens omdraaien? Dan begrijp ik je misschien beter. Als het zo armetierig gesteld is met onze cultuur, waar denk jij dan aan bij cultuur? Dan begrijp ik misschien een beetje beter waar het in Nederland aan ontbreekt. Ik begin nu een beetje de advocaat van de duivel te spelen hoor…
Verder ben ik het wel eens. Een gezonde cultuur is dynamisch en tegelijkertijd stevig geworteld in de samenleving. Staat open voor invloeden van buitenaf, maar koestert ook haar eigen tradities, gewoonten en kunst.
#50 Piet wees blij dat ik als Nederlander van Marokkaanse komaf nog iets te melden heb over jou cultuur. Want soms vraag ik me werkelijk af of Nederlanders zelf door hebben wat hun cultuur is…
tuurlijk ishet cliche, net als Marokkanen met couscous…. maar het is toch zo..is niets om je voor te schamen.
Dus misschien als jij een andere definitie hebt van cultuur dat ik er iets anders van kan maken maar op dit moment zijn dat de dingen die ik ken… zuinigheid is trouwens ook zoiets Nederlands…..
ik bedoel er helemaal niets negatiefs mee hoor…
Beste Simo,
Ik schaam me nergens voor. Het punt is dat je een cultuur niet met een bezittelijk voornaamwoord kunt duiden. Het is namelijk geen bezit, maar misschien komt daar ook de verwarring uit voort? Jij neemt net zo goed als ik deel aan de Nederlandse cultuur en bent in die zin ook onderdeel van die cultuur, of je het nu wilt of niet. Het denken in stereotypen is typisch voor onzekere mensen met weinig fantasie of creatief inbeeldingsvermogen. Dit zijn ook vaak de mensen die de “Nederlandse cultuur” bedreigt zien door nieuwkomers, maar feitelijk een nogal banale beeldvorming creëren van de cultuur in dit land. Het heeft ook alles te maken met identiteit, of beter gezegd: de sterke behoefte aan een eigen identiteit. Ik hoef ook helemaal niks te verdedigen. Het hart van iedere cultuur is de taal van een land. En ik houd van mijn taal. Het is de taal die mij een Nederlander maakt en niets anders. Ik heb niets met al die zaken die jij opnoemt als zijnde Nederlandse cultuur… en toch ben ik een Nederlander. Op het moment dat je afgeeft op de Nederlandse cultuur doe je in mijn optiek dus jezelf geweld aan. Een cultuur gaat dus veel dieper dan de oppervlakkigheden die jij opsomt. Aan de andere kant is het ridiculiseren van die oppervlakkigheden soms ook van levensbelang voor een cultuur. Ik doe met mijn vrienden vaak niet anders. Maar dit soort discussies monden maar al te vaak uit in puberale discussies als, wie- heeft- de- grootste. Maar goed, volgens mij begrijpen we elkaar wel. :-)
Met vriendelijke groet,
Piet
#52 Piet, kijk hier kan ik nu iets mee. Want je verteld eigenlijk precies hetzelfde als wat ik verteld heb in mijn eerdere reactie (cultuur is kneedbaar)
Dat ik op een sarcastische wijze cliche onderwerpen opnoem, je had me meteen door ook al zijn die dingen typisch nederlands… ik ben van mening dat cultuur van een land word gemaakt door de personen die er leven.
Daarom zeg ik, ik sluit niet uit dat over tig jaren, de islam onderdeel uitmaakt van de nederlandse cultuur, gewoonweg omdat er nu eenmaal moslims leven in nederland.
Ik geef niet af op de Nederlandse cultuur, ik ben gewoon scherp en kritisch tegen mensen die menen een cultuur te hebben waar elke andere nieuwe cultuur zich aan moet passen en dit ook zo eisen. Diezelfde mensen kunnen niet duidelijk uitleggen wat die cultuur nu inhoud, ze hebben zelf niet door dat in de loop der jaren cultuur onderhevig is aan allerlei invloeden.
gr.
Simo
Het lijkt mij op zich wel grappig Nederlanders te dwingen zich aan te passen aan wat ze denken dat hun cultuur is ..
Alle niet Nederlandse producties van de buis en vervangen door het Ballet , moderne dans , Nederlandse liederen …
Terug naar de Nederlandsche keuken ( blarggggg ) …
Is het op die manier ook niet grappig om alle allochtonen die menen hier neit genoeg rechetn te hebben, terug te sturen naar land van herkomst.
Vele van hen zullen dan van een koude kermis thuis komen.
Beste Simo,
Dan zijn we eruit! :-)
Hier nog een mooi voorbeeld van uitwisseling van cultuur:
@ Piet
Wat een gevoel dat deze song geeft. Het is met geen pen te beschrijven of verbaal te uitten. Waren maar de mensen net als bloemen of planten die uit een zelfde bron konden drinken.
Bedankt voor dit.
Mvg,
Driss
pfff….ik help je uit je dromen, op dit moment ben ik aan het overwegen om zelf terug te gaan…. gewoonweg om dat ik denk dat er meer kansen in mijn herkomst land liggen dan hier…
Mischien moet je eens een kijkje nemen als EVD of HIC in samenwerking met KvK Rotterdam een meeting organiseren voor ondernemers…moet je eens kijken hoeveel er weg willen. Het HIC organiseert regelmatig zakenreizen naar Marokko samen met economische zaken van nederland. Je kunt je als ondernemer vrijwillig aanmelden om mee te gaan met een handelsdelegatie..
Dus van die kouwe kermis….is geen sprake, dat is alleen in Nederland geldig, in Marokko zijn de kermissen lekker warm :)
Vraag aan de Moderators:
Hoe kan ik URL plaatsen als ik urls neerzet weigert de spamfilter mijn bericht.
bij normale fora kun je met [url] [/url] je link plaatsen maar dat lukt hier niet….
De meeste Nederlanders kunnen nu eenmaal geen vakantie houden. Ze hebben niet alleen een hekel aan buitenlanders, maar ook aan het buitenland zelf. Wat ze eigenlijk willen is Nederland, maar dan met meer zon. Dus gaat de schotel mee en een aanhanger vol Hollandsch voer. En gaan ze naar een camping vol andere Nederlanders.
Misschien zou het helpen als schotels in Nederland er wat Hollandscher uit zouden zien: Delfts blauw, of met een portret van Willem Alexander erop? Of het het Nederlands wapen?
#60 :) of felle oranje schoteltjes…ziet mooi uit op zo’n camping… :)
Hebben Marokkaanse Nederlanders dan een hekel aan andere Nederlanders.
Vandaar dat je ze zelden op een Camping in zeeland ziet?