Zijn veel té lange neusharen reikten tot zijn beschadigde bovenlip en die donkergele nagels vertelden me dat hij er hoogstwaarschijnlijk een excentriek leventje op nahield. In de volksmond worden dit soort types ook wel gekken genoemd. Maar misschien had ik het mis en was zijn seniele verschijning gewoon het werk van vijftig jaar Javaanse Jongens. Hoe dan ook, die gedateerde kaki regenjas, de stoïcijnse blik én zijn trillende handen vielen mij in die grauwe, vochtige tram van Amsterdam op. Ondanks een diversiteit aan passerende reizigers – variërend van korte Italiaanse zonnebrildragende studenten tot vloekende Ierse stadstoeristen
– wist deze man me toch enkele minuten bezig te houden.
Ik moest hem hoe dan ook op de eerstvolgende vrije plek zien te krijgen. Dat is in de spits, zelfs voor vrijzinnige Amsterdamse begrippen een moeilijke opgave. Maar ik gunde hem dat gewoon, uit de grond van mijn hart. En met de wetenschap dat ook jonge mensen graag zitten, hoopte ik waarachtig dat dit optreden anderen zou inspireren de wereld een stuk mooier te maken. Het kon ook niet anders. Want sluit je ogen en stel je voor: Een alerte jongeman die zichzelf wegcijfert voor iemand die, zo leek het tenminste, behoefte heeft aan bevestiging van het bestaan. En dat niet alleen. Hij kreeg ook nog eens de kans naast die authentieke Indonesische vrouw plaats te nemen, die overigens veel te zware tassen bij zich had en wel wat gezelschap kon gebruiken.
Maar weet je, soms lopen die dingen anders. Na het stellen van dé vraag die op het puntje van menig reizigerstong ligt, kreeg ik een reactie die ik niet aan zag komen. Vooral niet van een man die getekend was, waarschijnlijk dingen heeft gezien en het verschil moest kennen tussen zwart en wit. Maar het was toch echt zo. De man reageerde gefrustreerd, gepikeerd, geïrriteerd en nog veel meer. Ik weet niet waarom. Zijn gelaatstrekken zeiden genoeg. Ik heb niet doorgevraagd. Het was goed zo.
Maar je probeert zoiets toch te plaatsen. Het hoe en waarom. De man is waarschijnlijk verbitterd na jaren genegeerd te zijn. Eenzaamheid. Jarenlang een tekort aan liefde. Ik neem het hem niet kwalijk. Het is wel triest. Sneu. Vooral met de kennis dat er mensen zijn die overlopen van vreugde. Daarom vraag ik bij dezen aan een ieder, die met een overschot aan liefde kampt, een substantieel deel af te staan aan de minderbedeelden.
Zodat eenzame mensen die wellicht wel in het bezit zijn van een kloppend hart en knipperende ogen, ook kunnen genieten van het essentiële ingrediënt wat een mens vitaal houdt. Aandacht, waardering, bewondering, eerbied, genegenheid, liefde, complimentjes, sympathie, empathie, steun; geef het beestje gerust een naam. Het is niet vanzelfsprekend. Maar weet je wat? Ik zal het juiste voorbeeld geven. Iedereen die behoefte heeft aan een beetje mag bij me aankloppen voor een dosis iets… zolang de voorraad strekt.
11 Reacties op "Liefde, gratis af te halen"
Leuke tekst. Maar die foto, is dat niet het Belgische treinstation Antwerpen Centraal?
Lovely:D
Ha,weer zo’n meesterlijk geschreven
stuk van U. Ik geniet altijd van de gekozen beschrijvende woorden. Dat gebogen mannetje op de foto doet me denken aan een Chinese
market-gardener hier in Christchurch die voor jaren gebogen in de velden werkte en zo blijvend krom was gegroeid
en die ook zo’n verloren indruk gaf. Ja, er is beslist iets boeiend de links en rechts haastigende OV passagiers te bestuderen. Het is zeer waarderend dat U liefde en compassie betrekt in Uw verhaal.Voor mij,liefde geeft warmte in het hart en is voor ieder bereikbaar. Hoopvol, zal ik in Augustus in Nederland komen en wanneer in een tram of trein zittende wil ik zeker aan Uw stuk denken Abelkarim.
Cheers van Christchurch.
Je hebt wel opvallend vaak zulke aanvaringen Abdelkarim :p wossup wit dat
Je verhalen beginnen een beetje eentonig te worden. Een misleidende titel dat we ergens liefde gratis kunnen ophalen maar nergens in je tekst lees ik waar! Kom toch eens met wat nieuws dan de gewoonlijke OV verhalen, de oudjes die je dan wel of niet te hulp schiet, alsof de wereld zit te wachten op een Abdelkarim met een missie om goed te zijn, goed te doen en goed te ontmoeten…… There’s no love here!
Precies,
Ik denk dat de meeste oudjes met liefde hun tas wat dichter bij zich trekken als de vriendelijke meneer Abdelkarim in de buurt dreigt te komen…..
ja helemaal mee eens met 5… heb je geen inspiratie meer beste Abdelkarim? Kom inspiratie bij mij halen. Helemaal gratis… inruil tegen jouw liefde hahah
leuk verhaal ik heb het genoten.
Die man zie ik vaak, als ik hem zie krijg ik steeds meer waardering voor de ouderen.
Wat een lief verhaal! Ik had ooit een bijbaantje in een verzorgingshuis en merkte dat sommige ouderen in het begin nogal stug, wantrouwend en mopperend op mij reageerde terwijl ik de beste bedoelingen had. Na een paar weken was dat weg. Ik denk dat ze gewoon even moesten wennen aan een nieuw vreemd persoon.
@Abdelkarim
Heel mooi geschreven. Ik pleit voor dezelfde misie…