Voorpagina Ingezonden

Help de Poldermoskee!

Dit stuk is ingezonden door Raoef van Mouwerik

De vraag "hoe lang ben je al Moslim?" zal de meeste nieuwe Moslims niet onbekend in de oren klinken. Het is een vraag die ik zelf nooit goed weet te beantwoorden. De redenen hierachter zijn voor dit stuk echter niet van belang. Wat ik wel kan zeggen, is dat zo ongeveer vanaf 1995 mijn wandeling over het pad van de Islam zijn aanvang nam. In vergelijking met nu was het, in mijn beleving, een stuk lastiger om kennis over de Islam op te doen en de voornaamste reden hiervoor was de taal. Zowel in het Nederlands als in het Engels waren er veel minder behoorlijke boeken voor handen en de voertaal in de Moskee was steevast Arabisch. In de loop der jaren zag ik dat er qua lectuur steeds meer beschikbaar kwam, maar in de Moskee bleef ik mij altijd een beetje verloren voelen.

Hierin kwam verandering toen ik begin 2008, via Wijblijvenhier.nl, voor het eerst hoorde over de Poldermoskee.

Niet alleen het feit dat de voertaal vooral Nederlands zou worden, maar ook de achterliggende visie van gelijkheid van man en vrouw, de betrokkenheid van jongeren en de extra activiteiten spraken mij erg aan. Voor mij werd de Poldermoskee een brug tussen mijn Nederlander-zijn en mijn Moslim-zijn. En verbonden door de Nederlandse taal zag ik hoe de Poldermoskee uitgroeide tot een geweldig en open instituut waar iedereen terecht kan. Zowel Arabisch-sprekenden, als niet Arabisch sprekenden, moslims en niet-moslims.

Toen ik begin Februari dan ook een email ontving, waarin ik las dat de Poldermoskee mogelijk de deuren moest sluiten, was dat voor mij als een donderslag bij heldere hemel. Hoe kan zo een goed initiatief nou ten onder gaan? Hoe kunnen we dat nou laten gebeuren? De financiële problemen bleken gelukkig niet het gevolg te zijn van een gebrek aan levensvatbaarheid. Zo had de moskee in 2009 zijn huishoudboekje vrijwel volledig dekkend op orde en zijn er vele goede plannen voor de toekomst. De problemen zijn dan ook een gevolg van de kosten die de Poldermoskee heeft moeten maken tijdens de opstartfase. Deze last bleef de Poldermoskee als een molensteen om de nek hangen en als er NU niets gebeurd zal deze last ook haar ondergang worden.

Woningcorporatie de Alliantie geeft de Poldermoskee tot 28 februari de tijd om een huurachterstand van EUR 50.000 af te lossen, anders is het simpelweg SLUITEN!

Vanuit de Poldermoskee is er een campagne gestart om de Poldermoskee te kunnen behouden. Informatie hierover is te vinden op de site poldermoskee.nl. Maar ook via de sociale netwerksites van Hyves en facebook zal de Poldermoskee een ieder op de hoogte blijven houden. Hoewel ik zeker geloof dat smeekbeden de Poldermoskee kracht zal geven, gaat het uiteindelijk heel zakelijk om keiharde euro’s. Geef dus naar vermogen en verspreid deze noodkreet naar iedereen die de Poldermoskee een warm hart toe draagt.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van Wij Blijven Hier!