Voorpagina Islam, Media

Ben Kok, gelegenheidshistoricus

De wereld kan zo gruwelijk zijn. Soms zie je dat niet. Of wil je het niet zien. Eigenlijk is het best begrijpelijk als je het niet wilt zien. Maar soms, heel soms, zie je het wel én leg je onbewust de mooie en de lelijke dingen op een symbolische weegschaal. En dan besef je hét. Liefde kan op macroniveau niet op tegen alle ellende in de wereld. Maar het kan nog erger. Het is namelijk minstens zo kwalijk dat er mensen bestaan die deze misère gebruiken om de politieke agenda te ondersteunen. Toen ik onderstaande beelden zag van geëxecuteerde gehandicapte Nigerianen moest ik denken aan de selectieve geschiedenisinterpretatie van Ben Kok. Iemand met zo’n korte voor- en achternaam verdient het om vaak genoemd te worden. Jawohl, Ben Kok.

Deze kruistochtmoraalridder die met zijn vijf Korans heel erg veel van de islam pretendeert te weten, gaat tegenwoordig de straat op om aardige moslims te bekeren. Een geniaal plan, schaf gewoon vijf dezelfde boeken aan en noem jezelf een deskundige. Een joods-christelijke pastor die uit liefde zijn islamhaatgevoelens projecteert op willekeurige lieve passanten. Het liefst op kinderen en jongeren. Ben Kok heeft namelijk een duidelijke oplossing voor vrede in de wereld. Hij streeft naar een wereld waarin oma warme appeltaarten in de raamopening kan leggen zonder dat deze gestolen worden; een wereld waarin de panda geen bedreigde diersoort meer zal zijn; een wereld zonder het varicella zostervirus. Oftewel, een wereld met een joods-christelijke traditie, zonder moslims.

Dus vindt hij het tijd om mensen die niets van geweld moeten hebben te confronteren met een portie geschiedvervalsing. "Want lieve moslims hebben recht op de waarheid", aldus messias Bennie. Met een goed ingestudeerd verhaal, een lange adem, heel wat spetters én een stortvloed aan ‘betrouwbare’ cijfers, maakt hij duidelijk dat de islam voor honderden miljoenen doden heeft gezorgd. Ondertussen benadrukt hij nog eventjes dat hij moslims echt he-le-maal toppie vindt om vervolgens vrolijk verder te gaan met het remixen van de realiteit.

Eén van de argumenten die hij in zijn betoog gebruikt, is Nigeria. Volgens missionaris Ben Kok plegen moslims daar structureel genocide op christenen en steken ze kerken in brand. (Saillant detail is dat de toestand in Gaza geen moderne holocaust genoemd mag worden, maar zijn perceptie van moslimgeweld daar wel ruimschoots voor in aanmerking komt). Hij heeft in ieder geval een heel duidelijk verhaal. Moslims slachten christenen af. Komt door een boek. Islam is slecht. Islam moet verdwijnen. Vandaag. Nu. Punt. Meer is er niet. Nooit geweest ook. Voor zover de geschiedenisinterpretatie van onze geniale gelegenheidshistoricus Ben Kok, die in zijn betoog overigens geen woord rept over de kruistochten.

Hij vertelt namelijk niet dat het de ‘christelijke’ Britten waren die niet zo lang geleden, Noord- en Zuid-Nigeria, ondanks de grote verschillen in religie en cultuur hebben samengevoegd. Zij zijn dus mede verantwoordelijk voor de huidige machtsstrijd in het land. Hij vergeet ook eventjes te vermelden dat er 250 volkeren wonen en Nigeria olie heeft. Hij vertelt ook niet dat er geregeld mensen met een islamitische achtergrond (in de media worden deze mensen vaak ‘extremistische militanten’ genoemd) worden afgeslacht. Eigenlijk vertelt deze man heel veel niet. In normale taal heet het zo goed mogelijk in kaart brengen van een situatie ‘nuanceren’, maar daar schijnt in religieuze doctrines geen plek voor te zijn. Nee, Ben Kok heeft een missie en lijdt aan hetzelfde syndroom als al die radicale extremistische terroristen die op zoek gaan naar pittoreske delen informatie om de eigen daden te rechtvaardigen. Tegenstrijdige informatie wordt simpelweg genegeerd of onverenigbaar geacht met de eigen overtuiging.

Ja inderdaad. Er bestaan slechte wezens die zichzelf iets noemen. Slechte moslims, slechte christenen, slechte atheïsten, slechte Hindoes. Er bestaan zelfs slechte koalaberen. Slechtheid is een eigenschap die zich niet beperkt tot religie, ras of politieke overtuiging. Slechtheid wordt gevoed door de honger naar macht. En die slechtheid kan juist plaatsvinden door botsingen tussen Ben Kok-achtige ‘universele’ interpretaties.

Deze man vervormt de werkelijkheid om zijn eigen ideologie te promoten. En iemand die de werkelijkheid bewust vervormt én de maatschappij alleen placebo’s voorschrijft, durf ik een kwakzalver te noemen. Beste Ben, guns don’t kill people; islam doesn’t kill people: people kill people. Voor een geweldloze wereld zouden we alle mensen moeten elimineren. Moslims en niet-moslims. Dat is de realiteit, niets meer en niets minder.

Abdelkarim. Voormalig hoofdredacteur van Wijblijvenhier.nl. Documentairemaker. Is geboren in de Zeeuwse contreien en wist al op vroege leeftijd dat het boerenleven niet voor hem was weggelegd. Hij besloot om zijn hooivork aan de wilgen te hangen, de koeien vaarwel te zeggen en zijn geluk te beproeven in Rotterdam. Hij studeerde Nieuwe Media aan de Universiteit van Amsterdam, was als journalist werkzaam bij de VARA, columnist voor KRO Hemelbestormers en Joop.nl, praat graag tegen vreemden, schaamt zich slechts voor zijn tenen en hoopt dat zijn levensmotto ooit de geschiedenisboeken ingaat: "Als je een geit een jurk cadeau geeft, weet je nooit wat er gebeurt"

Lees andere stukken van Abdelkarim