Voorpagina Gastarbeiders, Maatschappelijk

Mondige leiders of terroristen?

Najiba Abdellaoui is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl

Het is vandaag 45 jaar geleden dat El-Hajj Malik El-Shabazz, ook wel bekend als Malcolm X, werd doodgeschoten in New York. Jaren later staat hij bekend als Afro- Amerikaanse leider, mensenrechtenactivist,  held. Had hij vandaag de dag geleefd dan was hij gelabeld als terrorist. De Islamitische Malcolm X riep zijn broeders en zusters namelijk op tot (gewapend) verzet tegen de blanke onderdrukker. Er zijn nog steeds veel mensen die hem om deze boodschap verachten en wegzetten als onruststoker. Deze mensen weten, of willen niet weten, dat hij na zijn bedevaart in Mekka juist een mildere boodschap van solidariteit tussen mensen met verschillende huidskleuren en culturele achtergronden uitdroeg. Wat hij in Mekka had gezien had hem voorgoed veranderd, hij besefte dat de Islam niet een religie is van uitsluiting maar van eenheid in verscheidenheid.

De ironie wil dat hij juist toen hij deze mildere boodschap ging uitdragen, werd vermoord. De ene zegt dat de CIA de spreekwoordelijke trekker overhaalde. Anderen wijzen the Nation of Islam, waar hij niet lang voor zijn dood mee had gebroken, als de schuldige aan. Dit verandert niets aan het feit dat hij al 45 jaar dood is. Inmiddels is er veel en weinig veranderd. De wereld heeft een Afro- Amerikaanse president van Amerika gekregen. Maar dit neemt niet weg dat de Afro- Amerikaanse bevolking, zij het op een subtielere manier, nog steeds niet is waar het had kunnen zijn als er echt sprake was van gelijkheid. De Islam staat als religie op de kaart, maar is velen een doorn in het oog. Mekka wordt nog steeds jaarlijks door miljoenen pelgrims bezocht, maar in de landen eromheen worden tempels voor consumptie uit de grond gestampt, bedoeld om aanbeden te worden. En in Nederland, waar Malcolm X overigens nog nooit voet aan de grond heeft gezet, is het kabinet net gevallen en is de PVV haar electorale messen aan het slijpen. Het slachtoffer? Dat zal blijken.

Eén ding staat vast, we hebben te weinig Malcolms in dit land, in deze wereld. We missen mensen die op het moment dat ze onrecht spotten er ook echt iets aan doen en niet wegkijken in de hoop dat het wel zal overgaan. Malcolm zei het al: ‘If you want something, you better make some noise’. Met noise wordt niet klagen en steunen genoemd, maar daadkrachtig je stem laten horen en het heft in eigen handen nemen.

Voor mij ligt de grens van integratie bij het onderdeel worden van de klaag- of zwijgcultuur. Dat nooit. Wil niet een van de mensen worden die liever stilte dan noise maakt, die de tijd liever vult met geklaag dan met plannen en mooie constructieve ideeën. Er is geen betere tijd dan nu om zonder aarzeling alle uitdagingen die deze tijd ons voorschotelt aan te gaan. Het is aan de geschiedenis om dan over ons te oordelen; slachtoffers, mondige leiders of terroristen? De tijd mag het zeggen.

Met dank aan mijn broertje Jassem Abdellaoui

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie