Voorpagina Gastarbeiders, Maatschappelijk

Melk met hoorns

Hendrik Jan Bakker is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl

Utbah ibn Farqad Abu Abdillah al-Sulami vertelde dat de Boodschapper van God zei: “Knip niet de voorhoofdslokken van paarden, noch hun staarten, want met hun staarten verjagen ze de vliegen, de manen zorgen voor warmte en zegeningen zijn verweven met het haar op hun voorhoofd.” In een andere versie: “Knip niet de voorhoofdslok van een paard, want karakter spreekt uit zijn voorhoofdslok, noch zijn manen, want die bieden bescherming, noch zijn staart, want daar verjaagt hij de vliegen mee (beide overgeleverd in het werk van Abu Dawud). Anas bin Malik vertelde dat de Boodschapper van God zei: “Er zijn zegeningen in de voorhoofdslokken van paarden.” (Muslim)

Meer dan 95% van de Nederlandse melkkoeien wordt als ze jong zijn onthoornd. Dit gebeurt onder economische druk om meer dieren op de vierkante meter te houden dan van nature de bedoeling is. Daardoor ontstaat stress en gaan ze elkaar verwonden met hun hoorns. Door de koe fysiek aan te passen, kunnen wij besparen op productiekosten.


Links: Fries Rund. Rechts: Malinees Rund

Onthoornen is pijnlijk en lijkt een nadelige invloed te hebben op de weerstand. Ook is er sprake van verminderd waarnemingsvermogen. Ervaren boeren weten dat hoorns een functie hebben bij de communicatie en het bepalen van de rangorde binnen de groep. Na het onthoornen verandert die. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dit. Wanneer gestopt wordt met onthoornen, blijken gehoornde vaarzen de oudere, onthoornde koeien in de kudde te domineren. Onthoornde koeien maken een minder assertieve indruk dan koeien met hoorns en zijn volgzamer. Hoorns hebben dus iets met het karakter van de koe te maken en vervullen daarom dezelfde functie als de voorhoofdslokken van de paarden in de uitspraken van Profeet Mohammed (vzmh).

Bovendien wordt een relatie vermoed tussen hoorns en spijsvertering. Runderen op arme gronden (Schotse Hooglanden, Afrikaanse savannen) hebben grotere hoorns dan runderen in onze grazige weiden. Het voedsel van armere gronden bevat meer cellulose en is daarom moeilijker te verteren. Hoewel er geen verschil is in de samenstelling, zijn er sterke aanwijzingen dat melk van koeien met hoorns een andere chemische structuur heeft dan melk van koeien zonder hoorns. Ook bestaat de indruk dat rauwe melk van koeien met hoorns langer houdbaar is. In ieder geval wordt ze beter verdragen door kinderen met een lactose intolerantie. Het fijne hiervan moet nog onderzocht worden, maar gevestigde onderzoeksinstituten, zoals de vakgroep zuivelkunde van de Universiteit Wageningen, zien hier niets in.

Analoog aan de hierboven aangehaalde overleveringen waaruit door islamitische juristen een verbod is afgeleid (qiyas) om pony, manen en staart van een paard af te knippen, lijkt me dat ook koeien hun hoorns zouden moeten houden. Moslims zouden daarom alleen melk met het Demeter-keurmerk moeten drinken omdat alleen dát keurmerk voorschrijft dat de koeien hun hoorns moeten houden. Demeter-boeren passen hun stallen aan het natuurlijke gedrag (fitrah) van hun koeien aan in plaats van andersom. Producten met het Demeter-keurmerk zijn verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels.

Gebruikte bronnen en meer informatie:

http://www.demeter-bd.nl/KoeienMetHorens.asp

http://www.koeienmethorens.nl/

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie