Voorpagina Algemeen, Spiritualiteit

I talk to God everyday…

Angst, tradities, gewenning. Om maar met wat termen te strooien. Wat drijft jou in het leven? Wat het ook is, maak kennis met je onechte zelf. Een veel gebruikte oneliner: ‘You do not know where you are going if you do not know where you are from’. Op zoek gaan naar je identiteit. Wie ben ik? Geschiedenis bestaat al veel langer dan jouw bestaan. Kan je in jouw stamboom vinden wie je bent? Ik dacht het niet. Wat dat betreft, is het veel belangrijker om te weten waar je naar toe gaat. Waar je naar toe gaat, definieert namelijk waar je bent geweest en niet andersom.

Mensen die continu op zoek gaan naar hunzelf, zijn naar mijn mening hoogmoedige neuzelaars, bezig met het geven van enige betekenis aan hun leven. Klampen zich op een geven moment vast aan bepaalde waarheden, onder de noemer identiteit. Een goed voorbeeld hiervan zijn de pragmatische gelovers. Die gaan namelijk alleen maar uit van zichzelf.

Ik, wij, jij, hij, zij… Just get over yourself.  Het zijn de woorden van de beroemde Ierse dichter Jonathan Swift die in dit geval heel toepasselijk zijn: “Ons geloof is net sterk genoeg om elkaar te gaan haten en niet sterk genoeg om elkaar lief te hebben”.

 Waarom gelooft iemand in een bepaalde religie? Is de keuze van religie niet heel vaak gemanipuleerd door traditie en angst?

Ik merk namelijk heel vaak in mijn gesprekken met mijn medegelovigen, dat het vaak gaat over ‘Het Paradijs’, oftewel leven voor het hiernamaals. Daar is op zich niks mis mee, als je het moraal kan vinden.

Bijvoorbeeld: het geven van aalmoezen is in de Islam een plicht. Heeft het geven van aalmoezen dan nog enige intrinsieke waarde. Misschien koop je in dit geval wel letterlijk je schuld af. Doe je ‘goed’? Is het uit egoïsme (om niet in de hel terecht te komen) of uit liefde voor Allah. Je hoeft in ieder geval niet te wachten op het hiernamaals om nader te komen tot Allah.   

Wil je echt nader komen tot Allah? Maak dan kennis met je onechte zelf. Een goed voorbeeld hiervan is het verhaal van Mozes die de berg Sinaï beklimt. Luister er naar met het innerlijk oor. 

Toen hij op de top van de berg kwam, zag hij een bliksemschicht, die zo helder was, dat hij door zijn hele wezen heen ging. Mozes viel bewusteloos neer en toen hij weer tot bewustzijn kwam, verkeerde hij in een staat van verlichting.

Wanneer men denkt ‘Ik ben niet’, dit is de ware zelfverloochening. Het is de vernietiging van het onechte zelf, die het ware zelf naar voren doet komen. Vanaf dat ogenblik komt de mens nader en nader tot Allah.

Misschien doelde Muhammed Ali (bokser) hier onbewust wel op, when he said:

“I know God, I know the real God. I talk to God everyday”