Voorpagina Algemeen, Maatschappelijk

Jouw vrijheid is de mijne niet

Sommige mensen roepen dingen. Anderen schrijven. En sommige mensen, die maken documentaires. Over mij. Documentaires die ik niet altijd bekijk, want geen zin. En geen tijd. Te druk met leven als moslima in mijn eigen vrijheid. En het zijn toch vaak niet hele nieuwe dingen. Dezelfde vragen weer: waarom ik geloof in een religie die vrouwen onderdrukt en waarom ik niet strijd voor vrijheid. Retorische vragen, open deuren.

Ik aanschouw ditzelfde liedje keer op keer. Het wordt met verbazende enthousiasme en vaak ook oppervlakkigheid grijs gedraaid. Soms besteed ik er geen aandacht aan, soms wat meer. In dit geval zie ik het allemaal weer gebeuren en laat ik me even een paar honderd jaar terug voeren. Ik geef bijles. Geschiedenis. De afgelopen les ging het over de westerse expansiedrift. Hoge pieten, edelen, die bedachtzaam met dure inkt regel na regel schreven.

Achter een bureau, omgeven met boeken, deden zij hun ideeën uit de doeken. Wij gaan die mensen daar helpen, was het idee. Die barbaren die daar leven tot rede brengen, daarvoor doorkruisen we de zee. Onze beschaving overbrengen, dat gaan we doen.  Vervolgens werden de schepen geladen. Met westerse beschaving, vrijheid en verlossing van achterlijke culturen. En munitie.

We weten allemaal hoe die bevrijding is gelopen. Associaties, associaties. Wat je er verder mee doet mag je zelf weten, dat ga ik niet voor jou bepalen. Maar bepaal dan ook niet voor mij wat beschaving betekent. Wat vrijheid betekent. Vrijheid die jij propageert, die vind ik op mijn manier terug in mijn geloof. Mijn geloof bevrijdt mij van alle definities die voor mij niet kloppen. Definities die jij mij probeert op te dragen.  Met verbale munitie. Stug.  Is dat vrijheid? Ik denk het niet.  Ieder zijn definitie van vrijheid. Als er écht wordt gestreefd naar vrijheid, is dat dan niet het ultieme doel? En misschien, misschien, kunnen we een gedeelde definitie van vrijheid krijgen. Samen. Als dat niet lukt, dan hoop ik dat we in ieder geval met elkaar in dialoog kunnen gaan. Verbale munitie maakt alleen maar kapot.

En iedereen die het nodig acht mij te vertellen wat ik allemaal moet doen om me te bevrijden: weet dat onderdrukking, net als vrijheid, op verschillende manieren gedefinieerd kan worden. Voor je het weet val je onder mijn definitie van onderdrukking; het laatste wat een overtuigd  bevrijder zou willen. Hoop ik.

Om in Derek Otte’s woorden te eindigen:

‘Zo doe je als mediapartij gewoon iets wat niet klopt; moslima’s halen uit de hokjes waar je ze zelf in hebt gestopt.’

Foto: izarbeltza

Kauthar verhaalt voor diverse media en werkt ook als campaigner, moderator, coördinator en trainer. Dit doet zij met/voor verschillende organisaties, waaronder DeGoedeZaak, OneWorld, De Correspondent, Milieudefensie, Fossielvrij, NieuwWij en Het Parool. Met WijBlijvenHier! produceert ze de multi media podcast Super Moslims, waarvan zij ook een van de hosts is.

Lees andere stukken van Kauthar