Voorpagina Cultuur

Ei-nde van een tijdperk

Gisteren op RTL Boulevard een verslag van het ei-incident van Rita Verdonk. Ei-zeren Rita had Willibrord uit de mottenballen getrokken om een tendentieus filmpje over belagers van ambulancebroeders te maken, bij Verdonk beter bekend als Marokkanen. Die pikten dat niet, gingen schelden en gooiden een ei. Foei. Dus volgde er een repo.

 Maar huh? Albert neemt het op voor de Marokkanen.

Die vindt hij gewoon Nederlanders. En wat te denken van zijn prachtige profetische woorden? “Kleine tip voor Rita. We leven ineens in een hele andere tijd. Mensen zijn niet meer zo bezig met alleen dit thema. Er is ook nog zoiets als de economie, onze portemonnee en samen bouwen aan de toekomst.” Godzijdank, we zijn er bijna vanaf. Boulevard vertolkt de mening van half Nederland, dus als Albert er klaar mee is, dan zijn we dat binnenkort allemaal. 

Als rasoptimist zie ik hierin het einde van het Anti-Islam / Anti-Marokkanen Tijdperk in het integratiedebat (2001-2011). Op naar het Tijdperk van het Multicultureel Realisme. Natuurlijk, we zijn er nog niet, maar laten we eens lekker positief doen. Wie ziet nog meer de tekenen van een nieuw en fris hoofdstuk in het integratiedebat? Roept u maar. 

Bastiaan Verberne is religiewetenschapper, dagvoorzitter en presentator.

Lees andere stukken van