Voorpagina Algemeen, Ervaringen

30.000 Turken in ArenA

Het is Kutlu Dogum Haftasi, dat is Turks voor "Gelukkig geboorte-week". Gisteren zijn 30.000 Nederlandse Turken bij elkaar gekomen in de Amsterdamse ArenA om de geboortedag van de Profeet Muhammed (vzmh) te herdenken. Een 4 uur durend programma vol met Quranrecitaties, lofliederen en lezingen. Dit is ongetwijfeld het grootste evenement van Nederlandse moslims, en dat allemaal gratis. Voor ik verder ga: Het gigantische evenement heeft maar één bericht opgeleverd in de media, dat nog ook op een regionale website. Wat schaam ik mij toch soms voor dit land..

Hoofdorganisator is Diyanet, het Turkse Directoraat voor Godsdienstzaken waarbij het gros van de Turkse moskeeën in Nederland is aangesloten. Dit evenement wordt ieder jaar in een andere Europese stad georganiseerd. Amsterdam was dit jaar aan de beurt, en wat een ervaring was dat zeg!

Het is druk. Jong en oud. Dames en heren. Hoofddoek, geen hoofddoek. Snor, geen snor. Ondanks het weer lekker vrolijk en mijn eerste observatie: Wat hebben we toch veel Turken in dit land. Op het grote podium aan de noorderzijde van het stadium gebeurt alles en het publiek zit in de tribunes. Ik heb probleemloos een plekje bemachtigd. Kort erna begint het programma.

Het eerste onderdeel is natuurlijk de Quranrecitatie, vervolgens is het woord aan voorzitter van Diyanet Nederland. Hij geeft het belang aan van participatie in de Nederlandse samenleving in plaats van assimilatie. De dag wordt aan elkaar geknoopt door een man en vrouw, die respectievelijk Turks en Nederlands spreken. Bijzonder gast Professor Henk Vroom van het Centrum voor Islamitische Theologie spreekt erna over de goede banden tussen christenen en moslims. Hij noemt daarbij het toeval dat het vandaag ook eerste paasdag is, een dag in het kader van zijn belangrijkste profeet. Een nasheed optreden met klassiek Turks muziek zorgt voor de nodige ontspanning, bekende Arabische lofliederen passeren de revue waaronder Tala’al Badru Alaina. Dan is het tijd voor het middag gebed dus wordt opgeroepen tot het gebed. Door wel twee personen. Dat is bijzonder, ik ben één persoon gewend. Het klonk in ieder geval schitterend. Stiekem hoop ik op het voetbalveld te bidden, maar helaas, ik moet het doen met de hard grond van de zaal. Het programma gaat door.

Het kinderkoor Grup571 is speciaal overgevlogen uit Turkije om op te treden voor ons. Met ritmische bewegingen weten de kinderen het publiek goed in hun greep te houden. Dat is niet gek, want zingen kunnen ze heel goed. Climax van het programma is de president van Diyanet: Prof. Ali Bardakoglu. Zijn functie maakt hem de grootste islamitische autoriteit van Turkije. Als mijn tolk mij niet in de steek heeft gelaten, sprak hij over de moslims en hun verantwoordelijkheid. Met verwijzingen naar de karakter van de Profeet, vrede zij met hem, spoort Prof. Berkakoglu moslims aan hun verantwoordelijkheid te nemen binnen de Nederlandse gemeenschap. Past ook wel bij de Turken zoals ik ze ken, niet zeuren maar gewoon doen.

Het is adembenemend om in een stadium lofliederen te horen. Iets anders dan een voetbalwedstrijd of de Toppers. Mij deed het evenement van vandaag terugdenken aan mijn EO-Jongerendagavontuur vier jaar geleden. Wel was dit rustiger en was alles in het Turks. Niets mis mee natuurlijk, het gaf me zelfs een sterke neiging om een last-minute Istanbul te boeken. Ik vind wel dat er jaarlijks een evenement georganiseerd moet worden waarbij het stadium bomvol zit met moslims met allerlei ethnische achtergronden. Let’s do it.

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal