Voorpagina Algemeen

Dankbaarheid

Heel vaak nemen wij dingen als vanzelfsprekend aan. Dat je handen het doen bijvoorbeeld. Dat je de kraan open draait en er water uit stroomt. Dat je pint en er geld uit de muur komt. Dat je naar school kan gaan. Soms heb ik van die momenten dat ik terug op aarde word gegooid en ik me realiseer hoe dankbaar ik eigenlijk moet zijn. Vandaag heb ik zo’n moment. Ik had weer zo’n typisch ik-heb-nergens-zin-indagje en zat een beetje te surfen op het internet, tot ik op het liedje van Salah Edine en Bay G- Zo Lang stuitte. Het liedje is de soundtrack van een documentaire over de eerste generatie Marokkaanse gastarbeiders. Terwijl ik weer beelden van de documentaire bekeek, realiseerde ik me hoeveel onze ouders eigenlijk voor ons over hadden.

 

Stel het je eens voor, je gaat naar een ver, vreemd en koud land, waar je niets en niemand kent.

De taal is anders, de gebruiken zijn anders, het leven is anders. Je woont in een pension met 10 andere mannen op de kamer en je werkt aan een stuk door voor een treurig loon. En waarom? Voor je kinderen. Je wilt dat je kinderen een beter leven krijgen. Dat ze kunnen studeren, iets wat jij eigenlijk ook had willen doen maar wat niet kon. Dat ze kunnen krijgen wat hun hartje begeert. Dit is iets wat wij, tweede generatie Marokkanen, maar jongeren van immigranten in het algemeen eigenlijk, vaak vergeten. Wat onze ouders hebben moeten doen voor ons om ons op deze plek te krijgen. En hoe goed wij het eigenlijk hebben in vergelijking met miljoenen andere op deze wereld. Dat wij wel water krijgen als de kraan open wordt gedraaid. Dat wij wel kunnen werken voor een eerlijk loon zodat we als we pinnen er een lekker bedrag uit de muur komt. Dat God ons 10 vingers heeft geschonken die alle werken. Dat we kunnen zeuren over tentamens en huiswerk omdat wij wel naar school kunnen… en hier zelfs nog geld voor krijgen van de overheid.

We hebben vaker van deze momenten nodig. Momenten dat we beseffen hoe dankbaar we moeten zijn, voor alles. Vandaag ben ik dankbaar, Alhamdoulilaah, God Zij Dank.