Voorpagina Palestina, Politiek

Oog om oog, tand om tand

“Wat jullie kunnen, kunnen wij ook..”
Dat is wat Israël naar alle waarschijnlijkheid dacht, na de ontvoering van drie Israëlische jonge soldaten. Het Israëlische defensieleger heeft op de Westelijke Jordaanoever honderden Palestijnen opgepakt, waaronder kinderen. Het aantal arrestaties loopt al tegen de 300. De afgelopen week zijn er ook al een aantal doden gevallen: vrijdag kwam een 15-jarige Palestijnse jongen om het leven en afgelopen zondag een 26-jarige Palestijn. Deze arrestaties en doden dienen als vergelding voor de ontvoering, waar Hamas volgens Netanyahu achter zit. Volgens Hamas probeert Netanyahu met deze beschuldiging ‘de Palestijnse verzoening te saboteren’.


Onbekend wie achter de ontvoering zit
De verantwoordelijkheid voor de ontvoering is nog door niemand opgeëist. Hamas heeft de ontvoering geprezen, maar ontkent iedere betrokkenheid. De Palestijnse president Mahmud Abbas wast zijn handen in onschuld en heeft de ontvoering veroordeeld. Woordvoerder van de Verenigde Naties, Farhan Haq, zei dinsdagavond, namens secretaris-generaal Ban Ki-Moon, dat de VN geen ‘concrete aanwijzingen’ heeft dat de drie tieners werkelijk ontvoerd zijn door Hamas. Maar Netanyahu houdt steevast Hamas verantwoordelijk voor de verdwijning. Op internet doen ook al geruchten de ronde van een False Flag. Het is namelijk zo, dat de plek waar de drie kolonisten vermist zijn geraakt, regio Gush Etzion, voor 100% door Israël wordt gecontroleerd. De kans dat Palestijnen hierachter zitten is, vanwege deze strenge 100% controle,  heel klein. Je hoeft geen slimmerik te zijn om uit het bovenstaande te concluderen dat deze ‘verdwijning’ voor Israël wel op een erg geschikt moment komt. Het is namelijk geen geheim dat de eenheidsregering van Hamas en Fatah tegen het zere been stuit van Israël. Laatstgenoemde weigert de inmiddels beëdigde Palestijnse eenheidsregering te erkennen. Het is nu een uitgelezen kans om de twee partijen, Fatah en Hamas, weer als vanouds tegen elkaar op te zetten. Het lijkt nu alsof Netanyahu zijn Casus Belli tegen de Palestijnse eenheidsregering heeft gevonden, nu Hamas, die in de eenheidsregering zit waar Israël zo fel tegen is, verantwoordelijk wordt gehouden voor de ontvoering.

Volgens Israël zijn alle Palestijnen verantwoordelijk
,,Zolang onze jongens ontvoerd zijn, zal Hamas zich vervolgd, verlamd en bedreigd voelen”, zei een Israëlische legerwoordvoerder. Voormalig IDF, chef Rabbi Avihai Ronsky, doet er nog een schepje bovenop: ,,Ik geloof dat er maar een manier is voor Israël om de ontvoerde tieners te vinden en te bevrijden: door alle Palestijnen in de regio, waar het zoeken plaats vindt, te straffen.” Ik kan niet anders concluderen dan dat Israël eigenlijk expliciet zegt dat er achter elke burger, jong en oud, een dader schuilgaat. Wat ik de afgelopen dagen op verschillende nieuwssites in binnen- en buitenland heb mogen aanschouwen is dat het IDF honderden Palestijnen, waaronder ook kinderen, heeft opgepakt en inmiddels zijn daar dus ook doden bij gevallen. Gewoon met een gewapende troepenmacht en heel veel machtsvertoon een dorp binnenmarcheren en doorsnee burgers uit hun huizen ontvoeren. Op internet komen beelden voorbij van huilende kinderen, die midden op straat op hardhandige wijze uit de armen van hun ouders worden getrokken en worden afgevoerd. Om nou onschuldige burgers en kinderen verantwoordelijk te houden voor de ontvoering en daarbij dodelijk geweld te gebruiken is walgelijk. Zeker van een land dat zichzelf de titel ‘enige democratie in het Midden-Oosten’ heeft gegeven.

Daden Israël gaan in tegen internationaal recht
Binnen het domein van de moderne rechtspraak valt te lezen dat een misdaad niet te rechtvaardigen is aan de hand van wie er ‘mogelijk’ begonnen is. Het principe ‘oog om oog, tand om tand’ geeft ook geen vrijbrief om buitenproportioneel geweld te gebruiken tegen onschuldige burgers. De ontvoering gebruiken om meer dan 200 Palestijnen zonder pardon te arresteren, deugt gewoon niet. Zeker als dit gebaseerd is op enkel de Palestijnse identiteit.

Al zou Hamas achter de ontvoering zitten, geeft dat Israël het recht niet om onschuldige burgers zonder enige vorm van beschuldiging op te sluiten. Inmiddels zijn er tientallen gewonden gevallen en een aantal doden aan Palestijnse zijde. Die hebben niets met de ontvoering te maken gehad. Dit voedt alleen maar de haat tussen de twee partijen en draagt vrede geen warm hart toe.

Moderne razzia
De ontvoering gebruiken om kinderen te arresteren en te doden, om zo te proberen de, nog onbekende, daders onder druk te zetten druist niet alleen tegen de mensenrechten in, maar riekt ook naar racisme. Heette dat in de Tweede Wereldoorlog geen razzia? Een complete stad of heel dorp afsluiten, huizen binnenvallen en tientallen mensen oppakken en afvoeren? In 2014 gebeurt dat in elk geval nog. De BBC meldde op 22 juni het volgende: “De Palestijnse medische bronnen zeggen dat er vijf mensen zijn overleden, sinds het begin van de operatie: vier door Israëlisch militair vuur en één door een hartaanval, die ontstond tijdens een inval in zijn huis op de West Bank. Daarnaast zijn er 463 Palestijnen, waaronder kinderen, gearresteerd en vastgezet op zondagmorgen, meldt de Palestinian Prisoners Society.”

Reden voor Palestina om geweld te gebruiken.
Ik vind het erg dat de drie jongens vermist zijn en verschrikkelijk voor de ouders en nabestaanden, maar de wereld mag de mensenrechtenschendingen van Israël niet over haar kant laten gaan. Het zijn niet de Palestijnen, die de vredesonderhandelingen dwarsbomen, maar het is het ondemocratische beleid van Israël dat het vredesproces verstoort. Israël voert een onmenselijke hetze tegen het Palestijnse volk. Om maar te zwijgen over de mensenrechten die systematisch worden geschonden. Het illegale nederzettingenbeleid van Israël is verwerpelijk. De internationale consensus, inclusief de VN, is hier duidelijk over. Laat staan hoe het is, als je daar woont en gebukt moet gaan onder de mensonterende onderdrukking van de bezettingsmacht. Alles om het Israëlische demografische overwicht te versterken. Verwerpelijk. Wie een volk onderdrukt, bezet en blokkeert, kan een tegenreactie uitlokken. Het IDF ontvoert ook weleens jonge Palestijnen en mag hen zonder bewijzen of enige vorm van proces gevangen houden. In de gevangenissen zitten sommigen al jaren vast. Zonder bewijs, proces, beschuldiging of vonnis. In de Israëlische wetgeving en het regeringsbeleid wordt de Palestijnse bevolking ten opzichte van de Joodse bevolking ongelijk behandeld.

Obama moet zich schamen
EU-buitenlandchef, Catherine Ashton, zei over de verdwijning van de drie tieners, wijzend in de richting van de Palestijnen: “Dit soort daden ondermijnen alleen maar de internationale pogingen, om de vredesonderhandelingen vlot te trekken.” Vredesonderhandelingen? Och ja, de vredesonderhandelingen, die president Obama al jaren op een laag pitje heeft gezet. Ondertussen dient hij  het ene na het andere vetorecht in, in het voordeel van Israël, waardoor zij onafgebroken doorgaan met het bouwen van illegale nederzettingen. Obama moet zich diep schamen dat hij deze vorm van terrorisme steunt. De wereldwijde opinie en de VN moeten veel minder praten en meer tot actie overgaan. Deze bezetting en al het leed, dat daaruit voortvloeit, duurt namelijk al 66 jaar en komt niet nu ineens om de hoek kijken. Welk volk op aarde zou dit accepteren? Ieder volk zou verzet bieden tegen dergelijke onderdrukking. Maar elke Palestijn die zich tegen de onderdrukking verzet wordt terrorist genoemd en op die manier probeert Israël uit zogenaamde ‘selfdefence’ haar misdadig en militair optreden te rechtvaardigen. Ironisch: als agressor en bezetter het hardst schreeuwen dat je het slachtoffer van geweld bent.

Enige oplossing: ophouden met bezetten en nederzettingen
Ik gun de Joodse gemeenschap een vreedzaam bestaan, ik gun ze rechtvaardigheid en rust net zoals ik dat de Palestijnen gun, want geen enkel volk zou deze bezetting, onderdrukking en misdaden, tolereren. Het is niet gek dat een volk, dat geen kant meer op kan en waarvan decennialang het bestaansrecht ontnomen wordt, van zich af probeert te bijten. Het is de Israëlische regering, die het Palestijnse volk elk perspectief op een eigen leefbare staat ontneemt en het vredesproces dwarsboomt. Zolang Israël zich niet terugtrekt uit de bezette Palestijnse gebieden en zolang zij doorgaan met het bouwen van illegale nederzettingen, zal het niet de eerste of de laatste keer zijn dat er spanningen zijn in de bezette gebieden.

Karim is een 27-jarige inwoner van Utrecht. Hij is ambitieus, houdt van hardlopen, en mag een echte familiemens genoemd worden. Ergens is hij ook wel een einzelgänger. Hij kan erg genieten van de stilte en leert zichzelf daardoor ook heel goed kennen. Een goed boek of een pen en kladblok is dan vaak zijn gezelschap. Karim is mede-oprichter van Stichting Made in Prison. Niet alleen wil hij de positie van jongeren versterken in Nederland, ook draagt hij een bijdrage aan de positieve terugkeer van mensen uit detentie. Voor Karim duurt een dag eigenlijk altijd te kort, er is altijd wel iets wat hij nog kan of wil doen. Hij heeft een sterke drive, incasserings- en doorzettingsvermogen, en denkt graag in mogelijkheden. Ook niet onbelangrijk: Karim heeft nooit een ochtendhumeur! Zijn motto: ‘Niet durven is de grootste rem op alles.’

Lees andere stukken van Karim