Moederdag, het feest van de moeder. Eén dag in het jaar worden de moeders in het zonnetje gezet. Waar komt het feest vandaan? Hoe sta ik er zelf eigenlijk in? Moet ik als moederzijnde blij zijn met zo’n dag? Of is het een dag als alle andere? Wat vindt mijn zoon van deze dag?
Op internet is er een bulk aan informatie te vinden over deze -voor sommigen- bijzondere dag. Ik wil niet al te veel uitweiden over de historische feiten van het feest, maar om een indruk te geven, wil ik er toch een korte vermelding van maken.
Het huidige Moederdagfeest vindt haar oorsprong in de Methodist Episcopal Church, West-Virginia in (hoe kan het ook anders?) Amerika. Daar werd op 12 mei 1907 voor het eerst Moederdag gevierd. Dit op initiatief van Anna Jarvis (1864-1948), dochter van Ann Reevers Jarvis, die actief was in het volksontwikkelingswerk. Zij zette zich in ‘for better mothers, better homes, better men and women’. Om die gedachte levend te houden en haar moeder te eren, introduceerde zij een ‘memorial mother’s day for mothers living and dead’. Als datum koos zij de tweede zondag in mei, de eerste zondag na het overlijden van haar eigen moeder op 9 mei 1905. Al gauw veranderde het feest in een commerciële happening.
Vanaf 1924 waaide het feest via het Leger des Heils over naar de Lage Landen. In de jaren zeventig en tachtig werden vrouwen zich bewust van hun wil om te emanciperen en te ontplooien waardoor het feest toenemende kritiek onderging. Vandaag de dag is het vooral een feest voor kinderen die op school mogen knutselen en thuis de grote-mensenklusjes mogen doen.
Ik denk, dat mede door dit feest de patriarchale gedachten en daarmee ook de patriarchale samenleving in stand wordt gehouden. Er is een duidelijk rollenpatroon te onderscheiden. De vrouw in de rol van toegewijde moeder, echtgenote, minnares, vriendin en dochter versus de man die buitenshuis werkt op vaak hogere functies dan vrouwen. Zij weet alles van koken en hij weet alles van voetbal. Hoezo één dag in het jaar een vrije dag? Ook ik heb recht om vaker dan één dag in het jaar na het werk thuis te komen, mijn schoenen uit te schoppen, mijn jas op de grond te gooien, op de bank neer te ploffen, mijn benen op tafel te planten en de hele avond te zappen en bediend te worden. En oh ja, vergeet niet de verschillende vormen van verwennerij die mij op zo’n avond ten dele moeten vallen. Wel pas na voetbal a.u.b., want ik kan onmogelijk twee dingen tegelijk doen!
Even terug naar de jaren tachtig. Ik groeide in die tijd op en ook de school waar ik op zat, deed fervent mee aan dit gebeuren. Echter mijn moeder was er niet van gediend wanneer ik in de vroege ochtend naast haar bed stond met een boterham met kaas, lekker papperig door de geknoeide jus d’orange en een ongewassen appel. Moederdag, zo werd mij op school geleerd, was een speciale dag, want mama had het hele jaar haar best gedaan om een goede mama te zijn. Oh ja? Ik mocht anders niet die barbiepop en ook een poppenhuis zat er voor mij niet in! Hoezo lief en haar best gedaan? Mijn moeder vertelde mij altijd, dat Moederdag onzin was en dat het gevierd werd door Westerlingen. De islam leert ons per slot van rekening om onze ouders te eren en hen te respecteren, iedere dag. In de Koran wordt hierover gesproken. En ook de Profeet Mohammed (vzmh) heeft ons middels zijn gezegden op het hart gedrukt om vooral onze moeders te respecteren en te eren, want zij hebben ons negen maanden gedragen en daarna gevoed.
Mijn zooon Adam zat tot vorig jaar op een islamitische school. Daar werd niet gesproken over Moederdag. Dit jaar zou dan anders zijn… Adam is volop bezig geweest met het in elkaar zetten van een kunstwerkje voor zijn mama. Ik stelde hem de vraag wat Moederdag betekent. Op die dag kan hij laten zien, dat hij heel erg goed kan luisteren, zo vertelde hij. Helaas kan Adam zijn kunstwerkje niet aan mij geven, want hij is nu bij zijn papa. Zijn cadeautje is hij op school vergeten. Stiekem vind ik het wel jammer, want een vrouw vindt het altijd leuk om verwend te worden. Lang bij dat gevoel stil blijven staan, kan niet, want volgens Adam kan hij het cadeautje ook een andere dag geven, want… Het is elke dag Yemmadag!
PS: Tip voor het vrouwvolk in Nederland: dit is de tijd om in te slaan. Heel veel vrouwenproducten zijn afgeprijsd!
22 Reacties op "Het is elke dag yemmadag!"
Ach er is toch ook een vaderdag joh…maak er niet weer een feministisch verhaal van.
@ V
sluit me er bij aan.
Op die manier kun je van ieder onderwerp een probleem maken die in jouw straatje past.
Even een korte opmerking:
mag een Islam criticus vragen waarom een …Nederlandse… Islamitische school geen aandacht besteed aan een stukje westerse/Nederlandse cultuur.
Ikram!
Leuk om weer een stuk van je te lezen!
Niet alle islamitische scholen vieren dit feest niet. Scholen die er niet bij stilstaan doen in sommige gevallen vanuit de gedachte dat moederdag de moeder vereert waar het geloof vraagt alleen God te vereren. Vaak wordt wel verteld wat het feest voor Nederlanders betekent.
Correctie: Scholen die er niet bij stilstaan doen DAT in sommige gevallen vanuit de gedachte…
Deze scholen stellen dan de Islam boven de Nederlandse cultuur.
Kun je ook uitleggen in welke zin dat positief is? Of wenselijk?
Shit mannen we zijn ontdekt. Nu moeten we een ander systeem bedenken dan tekenende kinderen om ons patriarchale gedachtengoed op te dringen.
@6: maak je niet zo druk. Je weet toch zelf, islamitische kinderen worden niet geboren die ontstaan door te stekken (zet maar eens een stukje moslim op water) of wortelstokken die uitlopen. Er is dus helemaal geen sprake van een moeder! Waarom zouden ze dan moederdag moeten vieren..
Overigens heb ik zelf ook geen moeder, ben bij het koken uit de pan gespetterd en toen uitgegroeid.
Aan alle mama’s: veel plezier… morgen weer afwassen :P
haha (ok, niet aanvallen… is grap)
Maar op het argument dat mamadag niet gevierd moet worden omdat men volgens de Koran immers het hele jaar de moeder moet eren.
Kun je dezelfde denkwijze niet loslaten op verschillende Islamitische feestdagen?
Ik hoor veel moslims zeggen dat de kern van ramadan is zelfbeheersing te oefenen en meer respect en medeleven krijgt voor arme mensen. En zuivering van de ziel is nergens voor nodig, want een goed moslim zondigt toch niet?
Ook hoeft er niet in het bijzonder gedeeld te worden met de armen op feestdagen, want dat zou iedere moslim immers het hele jaar door moeten doen.
(neem deze reactie niet te serieus. Wil alleen ongenoegen met het argument uiten)
Feminisme is een #epicfail.
We kunnen gewoon zeggen dat de positie van de vrouw in de Islam zoveel beter is ;) en dat zij daar geen huisslaaf of seksobject is.
Zoveel beter dan wat? (als je iets vergelijkt moet je wel even zeggen waarmee).
“Heaven lies under the feet of the mother” Natuurlijk moeten we onze moeder dan respecteren.
@Larie
Nou nou nou wat een vooroordeel over moslims en de positie van de moeder.
Misschien dat het volgende wel even voor iedereen duidelijk maakt hoe belangrijk een moeder is voor moslims en dat moslims (en andere) eigenlijk geen moederdag nodig hebben om hun waardering/liefde te laten blijken…want zoals ikrame al aangeeft het is elke dag yemmadag!
Hadith (niet exact dezelfde woorden):
‘Paradijs ligt onder de voeten van je moeder’ (m.a.w je moeder is eigenlijk je alles)
‘Wie komt er op nummer 1?
Je moeder
Wie komt er op nummer 2?
Je moeder
Wie komt er op nummer 3?
Je moeder
En daarna komt pas de pappa’ hihi
En voor Ich, het zijn o.a de moeders die ervoor kiezen om hun kind op een school te zetten waar geen moederdag wordt gevierd. Het zijn dus niet de scholen die Islam bovenop stellen maar de ouders van de kinderen die behoefte hebben aan zulk soort onderwijs.
Dus zullen we allemaal aub niet doen alsof uiten van waardering en liefde naar moeders toe afhangt van moederdag.
(vind het overigens wel een leuk concept hoor, daar niet van :) )
Het gaat niet om mamadag.
Het gaat om het niet respecteren van de Nederlandse cultuur.
het gaat er om dat vermeende “Nederlanders” de Nederlandse cultuur als minder zien dan de Islamitische cultuur.
En dat het hen zelfs toegestaan wordt om de islamitische cultuur te doceren, ten koste van de Nederlandse cultuur.
het zijn we degelijk de scholen, want die kiezen ervoor om onderdelen van de nederlandse/westerse cultuur niet te doceren.
Mijn vraag, in welke zin is dat goed of wenselijk?
@Ich
Dus als ik een feest niet vier dan respecteer ik niet de cultuur? Even twee voorbeelden:
Ik respecteer de christen als mijn broeders maar vier geen kerst.
Een hindoeïstische vriend van mij wist dat ik aan het vasten was en dat het tijd was om te ontvasten. Hij bracht alles wat hij op dat moment in zijn bouwkeet had aan voedsel. Hij respecteerde mijn geloof maar deed zelf niet mee met het vasten.
Naar mijn idee is respecteren en meedoen twee verschillende dingen.
“Dus als ik een feest niet vier dan respecteer ik niet de cultuur?”
Dat zeg ik niet.
Zo vat jij dat op, waarschijnlijk omdat jij er bij voorbaat van uit gaat dat ik (moslims) discrimineer.
Het gaat er om dat er geen aandacht aan een Nederlands feest gegeven wordt, op een Nederlandse instantie -een Nederlandse Islamitische School-.
Een school is heel anders dan een enkel individu.
Een belangrijk verschil.
@Ich: Je hebt gelijk islamitische scholen moeten worden verplicht om ook de Nederlandse tradities en gewoontes te doceren. Natuurlijk mogen ze dan ook uitleggen hoe de Islam naar deze tradities/gewoontes kijkt. Waarom wel of waarom niet?
PS:Zelf zou ik niet weten wat men tegen de m-day heeft, zelf heb ik liever de p-day.
Natuurlijk mogen ze dan ook uitleggen hoe de Islam naar deze tradities/gewoontes kijkt. Waarom wel of waarom niet?
Uitleggen wat de Islam er van vindt?
In feite zouden ze dat mogen, of zelfs moeten als de scholen een islamitische inslag hebben.
Maar ik moet toegeven dat ik niet wil/bang ben dat kinderen op school bedorven worden doordat ze Islamitische meningen leren als:
“Het is een heidens feest van ongelovigen, waar moslims zich verre van moeten houden,
enz.”
(zie reacties 6 en 7 onder Gisteren, een dag als moederdag)
(ik ben zelf overigens tegen religieuze nadruk op welke school dan ook. Ik heb liever dat kinderen geen vooroordelen opgedrongen krijgen tot ze oud genoeg zijn om zelf een oordeel te maken)
Dag Ikram, Wil je morgen de 15e mei even iets zeggen over de herdenking van de Nakba?
De Nakba is niet voorbij maar gaat door, dag en nacht.
Groet, José
so wat hebben mensen hier weer veel onzin neer gezet… gelijk aanvallen.
ik vind het altijd leuk om mijn mama te verwennen, maar wij doen dat niet enkel op moeder dag maar wanneer we zin hebben.
dus onze adam heeft weer eens gelijk. elke dag is yemmadag…
net zoals valentijn onzin is is mamatjesdag ook onzin… elke dag is een om elkaar te verwennen…
peace…
http://www.youtube.com/watch?v=KtMUX4PlJeg&feature=player_embedded