Voorpagina Moslim v/h Jaar, Website

Hoera wij blijven hier!

Wijblijvenhier is nu 3,5 maanden verder en het aantal vaste bezoekers groeit dagelijks. We kregen met regelmaat mailtjes binnen van jullie (zowel fanmails als hatemails) en daar hebben we vrijwel altijd persoonlijk op kunnen antwoorden.

Nu kan dat helaas niet meer. De mailtjes worden ons iets teveel en om de interactie er toch maar in te houden behandel ik in het kort een aantal veelvoorkomende mails hieronder. Mijn ego in bedwang houdend, ga ik hier niet in op de fanmails.

"Is het nou gek als ik de naam van deze site – Wij Blijven Hier! – uitdagend en ongepast vind? (…) Als jullie nu hadden gekozen voor: Wij Willen Blijven – dan had ik een beetje vertrouwen gekregen…"

De titel van deze site ‘Wij Blijven Hier!’ is geen vorm van provocatie. Ik vond dat minister Verdonk het toch leuk had verwoord in de Tweede Kamer. Het is meer een kreet van ‘hoera, wij blijven hier!’. Het is een feit dat we met z’n allen moeten leven hier in Nederland. Met deze weblog presenteert een aantal moslimjongeren zijn gedachtes en bezigheden en wordt een poging gedaan tot wederzijds begrip… een stap naar wederzijds respect toe.

De naam ‘wij willen blijven’ komt wel heel onderdanig over. Dat zou gepast zijn als we nog in afwachting van ons verblijfsvergunning zouden zijn.

"… misschien een leuke suggestie ; wie wordt de S.S.er van het jaar ? De Islam is evenals het christendom en jodendom een facistische religie die niet in deze tijd en niet in deze maatschappij thuishoort ."

Dat kunt u vinden, maar de Islam is evenals het Christendom en het Jodendom wel in deze tijd en in deze maatschappij.

"Werkelijk ongelofelijk! Jullie promoten het extremisme openlijk door een poll te houden waarbij bijna de helft van de kandidaten extremist is en de andere helft (op Ali B na misschien) er tegenaan zit. Ik hoop dat Verdonk binnenkort uit haar functie gezet wordt zodat er iemand op haar plaats kan komen die ervoor zorgt dat zielige extremisten als jullie met beleidsmaatregelen dit land uit worden gezet. Dan mag je je site wijblijvenhierniet.nl noemen."

Bijna de helft van de kandidaten extremist? Ik ga u geruststellen… ik ken bijna de helft persoonlijk en de andere helft goed genoeg om te zeggen dat er geen sprake is van een lijst met allemaal extremisten.

Noem me een zielige extremist… zoals u wilt. Maar ik denk dat u volgens Nederlandse maatstaven extremer en schadelijker voor deze samenleving bent dan de gemiddelde genomineerde.

"oprotten k*nkeraap"

Wablief?

"Typisch een moslim-propaganda site en niemand die de kans krijgt op wederwoord. Islam democracie in pratijk gebracht.

Hier blijven nu ik denk het niet."

Wat is een typisch moslim-propaganda site? U krijgt hier wel degelijk de kans op een wederwoord, mits het een serieuze bijdrage is aan de discussie. Leuzen als ‘jullie moslims moeten gewoon oprotten naar jullie landen en stoppen onze dochters te verkrachten’ of ‘jullie blanken zijn varkens’ worden uiteraard niet toegelaten. Nu heb ik natuurlijk de extremen genomen als voorbeelden, maar hetzelfde geldt voor posts met een dergelijke strekking.

Ik zou verder niet weten wat de Islamitische democratie hier mee te maken heeft. Ik ben ervan overtuigd dat minimale vormen van fatsoen ook buiten de ‘Islamitische democratie’ (zoals u het noemt) gewenst zijn.

"Zelf ben ik christen, en ik weet dat het voor christenen in uitgesproken moslimlanden als Pakistan erg moeilijk is hun standpunten kenbaar te maken.
Wat vinden jullie daarvan?"

Ik denk niet dat je dat zomaar kunt zeggen. Er zullen natuurlijk wel botsingen zijn. De Islamitische wereld is zelf erg verdeeld. De sunni’s en shia’s blazen zelfs elkaars moskeeën op. Erg triest. Maar ik heb een jaar geleden voor het eerst een documentaire gezien over kerst in Pakistan op Christelijke scholen. Je kan hier twee zaken uit halen.

In Pakistan heb je Christelijke scholen en het wordt op de nationale zender getoond. Dit geeft juist aan dat Pakistan hard op weg is om de verschillende godsdiensten een vaste positie in de maatschappij te geven (als dat al niet zo is). Maar wat ik vind over de botsingen tussen andersdenkenden in islamitische landen?

Ik neem de Profeet (vzmh) graag als voorbeeld en hij stond altijd open voor andersdenkenden. Ook respecteerde de Profeet (vzmh) Jezus (as) ook heel erg en de Profeet Jezus (as) wordt in de Islam ook gezien als de op een na belangrijkste Profeet. Ik vind het altijd leuk om te zien hoe dicht wij eigenlijk wel niet bij elkaar staan.

Kortom: dat een standpunt van een andersdenkende niet kenbaar gemaakt kan worden in welk Islamitisch land dan ook, vind ik triest.

De vraag die moslim in het bijzonder en niet-moslims in het algemeen aan zichzelf moeten stellen is: " Waarom kon het in die tijd wel en in deze beschaafde* wereld niet?"

* voor discussie vatbaar