Voorpagina Algemeen, Jouw Dagelijkse Dosis, Jouw Dagelijkse Dosis 2014 / 1435

Juz’ 12 – Yusuf en de tien broers

Dit is deel 12 van Jouw Dagelijkse Dosis. Iedere dag in Ramadan schrijft een team van schrijvers een reflectie over de juz’ die praktisch de hele oemmah die dag leest. Alle lezers worden uitgenodigd hetzelfde te doen, en hun eigen reflectie op de juz’ van de dag in de reacties te plaatsen. Iedere dag kiest een jury de beste reflectie. De winnaar krijgt een exemplaar van De Levende Koran thuisgestuurd.

Als escapistische peuter was mijn favoriete profetische verhaal natuurlijk dat van Yusuf. Waar ik toen vooral werd gegrepen door de levendige, directe vertelwijze van het verhaal, waren het later de vele diepere betekenissen die mijn liefde voor het hoofdstuk alleen maar deden toenemen.

Nu ben ik, als escapistische puber zijnde, absoluut niet capabel om dergelijke betekenissen naar juistheid over te brengen, noch is mij de kunst van het levendig vertellen beschoren. Daarom zou ik graag drie, ogenschijnlijk, simpele lessen uit soera Yusuf, het hart van het twaalfde gedeelte van de Koran, met jullie delen. Maar onthoud, de meest eenvoudige dingen in het leven, kunnen soms de grootste impact hebben.

Pijn en principes
Toen profeet Yusuf al was geplaagd door een reeks ontberingen, vormde het dieptepunt van zijn sombere crisis dat hij dreigde te worden opgesloten, tenzij hij zou toegeven aan de pogingen tot verleiding van de vrouw van zijn meerdere. Zijn ongekende repliek zoals opgenomen in de Koran:

‘’Mijn Heer, de gevangenis is voor mij liever dan waar zij mij toe uitnodigen. En indien Jij hun list niet van mij afwendt, zal ik naar hen verlangen en tot de onwetenden behoren.’’

Het moge duidelijk zijn dat, hoe diep je ook in de fecaliën zit, de beloning voor het vasthouden aan goede principes alles overschaduwt.

Rivaliteit en ruzie
Ongezonde rivaliteit (een mix van ijverzucht en jaloezie) is de nummer één doodsoorzaak van gezinnen, vriend- en gemeenschappen. De vader van profeet Yusuf waarschuwde zijn zoon hiervoor:

‘’O mijn lieve zoon, vertel jouw droom niet aan jouw broers, anders zullen zij tegen jou een [boosaardig] plan smeden. De satan is inderdaad een duidelijke vijand van de mensheid.’’

Wees dus niet te enthousiast over ontvangen zegeningen of stappen die je maakt richting een beter leven, soms zelfs niet tegenover geliefden zoals familieleden en vrienden. Het is beter je dromen slechts met een enkeling te delen, totdat je ze gerealiseerd hebt en ze voor eender wie te aanschouwen zijn.

Hoop en harmonie
Vader Jacob gaf nooit de hoop op wat betreft het vinden van zijn zoon. Hij droeg de broers van profeet Yusuf op te blijven zoeken, zeggende:

”O mijn zonen, ga heen en doe onderzoek naar Yusuf en zijn broer. En wanhoop niet aan de genade van Allah; niemand wanhoopt aan de genade van Allah, behalve de ondankbare ongelovigen.”

Hij was zijn zoon vele jaren kwijt, toch leefde hij in harmonie met de situatie zoals die was, terwijl hij altijd vurig bleef hopen dat op een dag zijn gebeden beantwoord zouden worden en hij zou worden herenigd met zijn zoon. Velen van ons hebben moeite om ergens een paar uur of een paar dagen op te wachten, laat staan ​​jaren of decennia!

Houd je vast aan je principes, waak voor ongezonde rivaliteit en wanhoop nooit. Makkelijk gezegd, moeilijk gedaan (of moet ik voor mezelf spreken?). Voor meer details aangaande de besproken punten en nog veel meer moois wil ik u vriendelijk verwijzen naar hoofdstuk 12 van de Koran. Maar als het goed is stond je net op het punt je exemplaar van De Levende Koran (nogmaals: Suikerfeest-cadeautip!) open te slaan. Bladzijde 225.

Foto: Mohammed J

Jouw Dagelijkse Dosis:

Jouw Dagelijkse Dosis 2014 / 1435:

'Anouar Ethawri' is het schrijvers-pseudoniem van een doodnormale jongen die verder uit angst voor represailles liever zijn volledige naam verborgen houdt. Anouar Ethawri, hierna te noemen 'de zwaarlijvige puber met de vele namen', ziet in Rotterdam het levenslicht op precies dezelfde dag dat Theo Laseroms -Feyenoord én Sparta legende- helaas het loodje legt. Een triest gevalletje 'de een zijn dood, de ander zijn brood' en verder de basis voor een levenslange liefde voor de twee Rotterdamse voetbalclubs. Naast het liefhebben van Rotterdamse voetbalclubs -en eigenlijk alles wat maar enigszins met Rotterdam te maken heeft- doet de zwaarlijvige puber met de vele namen niet zo veel in zijn leven. Behalve dan misschien af en toe wat lezen uit een Dostojevskitje, de Donald Duck of natuurlijk de Koran. Als Feyenoord eindelijk weer eens kampioen wordt, regelt de zwaarlijvige puber met de vele namen een importbruid en gaat hij op huwelijksreis naar Paaseiland. InshaAllah.

Lees andere stukken van Anouar