Voorpagina Algemeen, Ramadan

Zullen we de Ramadan van dit jaar wat soberder houden?

Zullen we dit jaar tijdens de Ramadan wat minder foto’s plaatsen van al die lekkernijen op tafel?

Ramadantafel

En dan heb ik het niet eens over arme moslims uit andere landen die weinig te eten hebben, zoals bijvoorbeeld de Syrische oorlogsslachtoffers. Maar ik heb het over Nederland. Ook hier hebben we vastende moslims en bekeerlingen die niet zo uitgebreid en lekker kunnen koken, zoals bijvoorbeeld Marokkanen en Turken dat doen; of omdat ze niet weten hoe, of omdat ze gewoon niet voldoende inkomen hebben om zo een brede tafel te vullen. Onze plaatjes doen hen geen goed. We geven ze het gevoel dat we het beter hebben dan zij. Dat is toch niet onze bedoeling of wel?

We houden het bescheiden. In plaats van foto’s te maken, deel die baraka (God’s gunst) met je buren of de behoeftigen. Nodig mensen uit. Er zijn bekeerde broeders en zusters die geen kennissen hebben van Islamitische afkomst. En verwacht niet dat ze zichzelf uitnodigen, maar pik ze gewoon op voor een maaltijd samen. Onze profeet was daar scherp in. Hij lette op de minderbedeelden en zag snel aan iemands ogen dat hij die avond niets te eten had en nam hem mee naar huis. Laat je dus niet alleen omringen door je eigen vrienden, maar pik ook op die verlegen asielzoeker of bekeerling of iemand waarvan je merkt dat hij in de moskee het vasten verbreekt met dadels en wat brood. Niets is mooier dan iemand meenemen naar huis om hem te laten genieten van wat je familie heeft gemaakt. Of op zijn minst neem wat mee voor hem of haar.

Maar wat dacht je van niet-moslim daklozen die de hele dag op straat rondlopen? Als je die mensen wat eten geeft, al is het maar een broodje of een kom soep, dan zullen ze die dag nooit meer vergeten en voor altijd onthouden, precies waar de Ramadan voor bedoeld is. Gods zegeningen liggen voor het oprapen en Zijn barmhartigheid is toereikend voor iedereen.

Moge God ons vergeven voor de mensen die we zijn vergeten en ons meer laten bevrienden met de armen.

Ameen.

Geestelijk consulent, relatiecoach en blogger.

Lees andere stukken van Badr