Voorpagina Palestina, Politiek

“Om de drie dagen wordt een Palestijns kind op brute wijze vermoord”

“De levens van duizend niet-joden zijn niet eens een joodse vingernagel waard“. Aldus Dov Lior, de hoofdrabbijn van Hebron en de nederzetting Kiryat Arba. Hoewel je in eerste instantie zou kunnen zeggen dat deze uitspraak niet meer is dan de gedachtegang van een vooringenomen, door superieuriteit bevangen Zionist (wat het niet minder erg maakt), wordt de laatste dagen weer pijnlijk duidelijk hoe wijdverspreid dit sentiment wordt gedeeld en uitgedragen.

Terwijl Nederlandse media zich nog aan het afvragen zijn welke maatregelen Israël gaat nemen voor de dood van drie Israëlische tieners, is Israël al weken bezig met buitenproportionele vergeldingsacties. Via alternatieve media circuleren beelden en getuigenverklaringen van Palestijnen die ‘s nachts uit hun bed worden gelicht en gevangen genomen, beelden van aanvallen op Gaza en van Israëlische scherpschutters die zonder aanleiding of risico op gevaar Palestijnen doodschieten. Nog voordat de dood van deze tieners bekend werd gemaakt, waren er al 570 Palestijnen gevangen genomen, minstens tien Palestijnen vermoord, waaronder tenminste drie kinderen, een zwangere vrouw en een mentaal gehandicapte man.

Op de dood van de Israëlische tieners is gechoqueerd gereageerd. President Obama reageerde als volgt:

“Als vader kan ik me de onbeschrijflijke pijn inbeelden die de ouders van deze tienerjongens nu voelen. De VS veroordelen in de strengst mogelijke termen deze gevoelloze daad van terreur tegen onschuldige jongeren”.

Minister Timmermans zei op zijn Facebook-pagina:

“ Verschrikkelijk bericht uit Israel. Drie tieners op laffe wijze vermoord. Mijn gedachten zijn bij hun ouders en dierbaren die dit verlies moeten dragen. Gilad, Naftali en Eyal zijn uit het leven weggerukt nog voor dat leven goed en wel begonnen was. Ik hoop dat de daders snel worden gevonden en voor de rechter verantwoording afleggen voor deze laffe gruweldaad”.

Minister Timmermans moet zich niet van de domme houden. Hij weet als geen ander dat in Israël niet het recht, maar de drone regeert. Net als elk weldenkend mens, keur ik elke vorm van geweld af. En het feit dat het hier om jongeren gaat, maakt de situatie des te tragischer.

Daar waar Obama echter het woord ‘onschuldig’ in de mond neemt, heb ik toch een aantal belangrijke kanttekeningen, waarmee ik niet wil zeggen dat deze jongens automatisch verantwoordelijk zijn voor de misdaden van hun volk. De reacties van zowel Obama als Timmermans laten immers de achtergrond volledig buiten beschouwing. Dit wekt de schijn van doelbewuste misleiding, aangezien de achtergronden die ik hierboven genoemd heb niet los te koppelen zijn van de gruwelijke wijze waarop de Israëliërs hun landhonger en racisme al 66 jaar zonder enige terughoudendheid over de Palestijnen uitstorten.

Zij kozen ervoor, koste wat het kost, Palestijnen te verdrijven, land te stelen en illegale nederzettingen te bouwen. Wie de geschiedenis kent en integer is, weet dat 1948 niet het euforische jaar is waarin de Israëlische staat werd gesticht, maar het dramatische jaar waarin 60% van de totale Palestijnse bevolking werd verdreven en 500 Palestijnse dorpen zijn verwoest. Dit alles is mogelijk gemaakt door de zionistische ideologie die deze zogenaamde ‘onschuldige’ zionisten aanhangen.

De hoeveelheid aandacht die de afgelopen dagen is uitgegaan naar de vermiste Israëliërs is op zijn zachts gezegd exceptioneel. Als je de details van het Israelisch-Palestijns conflict kent en weet hoeveel slachtoffers dagelijkse vallen aan Palestijnse zijde, kan je niet anders dan verbaasd reageren op de selectieve verontwaardiging en veroordeling van Westerse media en politici.

Om de drie dagen wordt een Palestijns kind op brute wijze vermoord.

Vandaag werd de 16-jarige Mohammed Abu Khdeir ontvoerd en levend verbrand door joodse kolonisten, uit wraak of uit gewoonte zou je misschien kunnen zeggen, want het is bekend dat zij geen geweld schuwen om hun illegale nederzettingen veilig te stellen. Geen Westerse media die het nodig vinden om hier op een gelijkwaardige manier aandacht aan te besteden, en geen president die er ook maar aan denkt om dit publiekelijk te veroordelen. Waarom? Zou het dan echt zo zijn dat zij, net als rabbijn Dov Lior, het leven van een Israelisch kind waardevoller achten dan een Palestijns kind? Het is verdomd lastig om deze conclusie niet te trekken.

Foto: Frank M. Rafik

Asma El-Fassi (1986), het zusje van, Arabiste van beroep, studeerde Arabische Taal & Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Ze deed een MA Midden-Oosten Studies, werkte voor Al Jazeera en was werkzaam als multimedia producer in Doha. Momenteel werkt ze als fulltime producer voor FunX.

Lees andere stukken van Asma