Voorpagina Bruikbare links

NASA wil Moslims, of toch niet?

De hel brak los toen Charles Bolden, gepensioneerde NASA-astronaut en huidige directuer van NASA, een interview gaf aan Al Jazeera waarin hij vertelde over de taak die president Obama hem had gegeven: "Toen ik aan het hoofd van de NASA kwam te staan, kreeg ik van Obama drie opdrachten. De eerste was om kinderen opnieuw warm te maken voor wetenschappen en wiskunde. Ten tweede wilde Obama dat ik de internationale relaties uitbreidde en ten derde moest ik een manier vinden om de moslimwereld de hand te reiken", aldus Bolden. Hij wilde wetenschappers uit de Islamitische wereld betrekken bij hun projecten. Dit zei hij toen hij aan het Midden-Oosten bezocht, waar een jaar geleden Obama zijn hand uitreikte naar de moslimwereld.

Een mooi gebaar toch? Daar dachten de media en politici toch anders over…

Charles Bolden in een interview met Al Jazeera 

Vorig jaar wist ik niet precies wat ik moest vinden van die bekende toespraak van Obama, die redelijk positief werd ontvangen door moslims wereldwijd. Waren het slechts woorden? Wat hebben we aan leuke verhalen over de bijdrage van de Islam/moslims aan bijvoorbeeld de Amerikaanse samenleving. Eigenlijk weet ik nog steeds niet wat ik moet vinden van die toespraak.

Wat ik wel weet, is dat het niet slechts bij die woorden bleef. Een voorbeeld vormt de recente definitiestrijd tussen president Obama en de nieuwe bevelhebber in Afghanistan, Petraeus. Petraeus had het over een duidelijke link tussen Islam en extremisme en Obama wil dat verband liever niet noemen.

Mr. Brennan, President Obama’s chief national security adviser for counterterrorism, on May 26 told an audience at the Center for Strategic and International Studies that "describing our enemy in religious terms would lend credence to the lie propagated by al Qaeda and its affiliates to justify terrorism, that the United States is somehow at war against Islam. The reality, of course, is that we have never been and will never be at war with Islam. After all, Islam, like so many faiths, is part of America."

Ook deze opdracht van Obama aan de NASA directeur geeft aan dat hij zich inzet om te werken aan de relaties met de moslimwereld. Het wordt alleen niet zo goed ontvangen in Amerika.

Ten eerste is er de onduidelijkheid wat nou wel of niet het officiele beleid is van Amerika. De woordvoerder van The White House zegt dat hij niet zulke instructies heeft gekregen van Obama. Daarnaast is er de discussie of Bolden het eerst aan Al Jazeera heeft verteld voor het White House in te lichten. Ook is de vraag of NASA zich bezig zou moeten houden met politieke allianties in plaats van wetenschap. En het is het perfecte moment voor de mensen die Obama toch al niet mochten om aan te tonen dat Obama Amerika wil islamiseren, ofzo…

De boodschap lijkt in ieder geval oprecht en het zou natuurlijk mooi zijn om te zien dat zulke grote projecten uitgevoerd worden in samenwerking met partners over de hele wereld. Of hier wat mee gaat gebeuren, blijft de vraag.