Voorpagina Algemeen, Maatschappelijk

Eenzaamheid

Alleen al in Rotterdam hebben ongeveer 108.000 mensen dit jaar waarschijnlijk oud en nieuw in hun eentje gevierd.

Gek is dat, he? Je zou denken dat met alle welvaart, technologische vooruitgang en het zogenaamde ‘wetenschappelijk denken’, we wel een manier zouden hebben gevonden om ons bestaan ‘zin’ te geven. En om niet eenzaam te zijn. Niets is minder waar. Het lijkt alsof toenemende welvaart welhaast gepaard moet gaan met eenzaamheid. Zelfs de hoogste bazen (CEO’s) van grote bedrijven moeten eraan geloven.

Ik hou het maar bij de wijze lessen van onze tasawwuf geleerden die altijd hebben beweerd en onderwezen dat met rijkdom niets mis is… zolang je er maar niet je hart aan verpand. En ze hebben daar ook de methode voor aangewezen, namelijk vrijgevigheid. En daarmee wordt niet de vrijgevigheid bedoeld waarin met de ene hand wordt gegeven en met de ander hand het formulier voor de belastingaftrek naar voren wordt geschoven voor een handtekening en een bonnetje.

Nee, hiermee wordt de vrijgevigheid bedoeld waarin de linkerhand niet weet wat de rechterhand heeft gegeven! Ik denk dat dit de enige manier is om het belangrijkste neveneffect van geld (eenzaamheid) te neutraliseren.

Hoofddocent Islamitische theologie aan het Minhaj Instituut en tevens docent bedrijfseconomie aan een hogeschool.

Lees andere stukken van