Voorpagina Cultuur

Geen Ground Zero, Geen Mosque

In New York bouwen moslims in de buurt van Ground Zero een dertien verdiepingen tellend en 100 miljoen dollar kostend Islamitisch centrum voor ontmoeting, dialoog, kennis en cultuur. Er is grote heisa in de media ontstaan over dit initiatief wat al ’the Ground Zero Mosque’ wordt genoemd, terwijl het geen moskee is en zich op twee blokken afstand van Ground Zero bevindt. Het zou een onnodige provocatie zijn om een moskee op de betreffende locatie te bouwen, een mogelijke bedreiging voor nationale veiligheid, etc… Dat is zo’n beetje wat de discussie samenvat omtrent het Cordoba House.

Ondertussen heeft een vertegenwoordiging van de gemeenschap al ingestemd, inclusief city governmental officials en nabestaanden van slachtoffers van 9/11. Naar het schijnt komt het centrum er gewoon in Manhatten.

Cordoba House

Waar hebben we het nou over? Misschien is dat wel handig om te weten. Het centrum zal bekend komen te staan als ‘Cordoba House’. Op de website van Cordoba Initiative (de organisatie achter dit project) is te lezen wat de Amerikanen kunnen verwachten van dit culturele centrum.

"Cordoba House is a Muslim-led project which will build a world-class facility that promotes tolerance, reflecting the rich diversity of New York City.  The center will be community-driven, serving as a platform for inter-community gatherings and cooperation at all levels, providing a space for all New Yorkers to enjoy.

The site will contain tremendous amounts of resources that otherwise would not exist in Lower Manhattan; a 500-seat auditorium, swimming pool, art exhibition spaces, bookstores, restaurants – all these services would form a cultural nexus for a region of New York City that, as it continues to grow, requires the sort of hub that Cordoba House will provide."

Hier een filmpje van Imam Feisal Rauf, een van de initiatiefnemers van het project:

Imam Rauf vertelt over Cordoba House

Moskee?

Na wat zoekwerk blijkt dat een klein deel van het gebouw de mogelijkheid zal bieden aan moslims om hun dagelijkse gebeden te verrichten. Als dat genoeg is om een project een moskee te noemen, dan zijn vele ziekenhuizen en universiteiten in Nederland eigenlijk moskeeën. Dat betekent dat de studenten aldaar studeren in moskeeën. En een student in het Arabisch is ‘Talib’ waarvan de bekende term ‘Taliban’ is afgeleid. Dan zit Nederland vol met Taliban?!?! Wat, vind je mij overdrijven? Check deze vent dan even:

Man beetje boos om moskee… welke moskee eigenlijk?

Momenteel wordt gekeken of het gebouw wat daar nu staat een monumentaal gebouw is wat niet afgebroken mag worden. Als dat niet het geval is, zal er een modern ogend pand voor in de plaats komen, zonder uiterlijke kenmerken van een moskee. Nog duidelijker: geen minaret, geen koepel, geen efteling deuren, geen oproep tot het gebed, etc… Dat mag gezegd worden tegen SpitsNieuws, Volkskrant en nog vele media die dat beeld in stand houden en verspreiden in Nederland.

Ground Zero

Een groot deel van de discussie draait om het feit dat het zich in de buurt van Ground Zero zou bevinden. Dat klopt. Wat niet klopt is dat het zich op die bewust locatie bevindt, maar twee blokken verderop. Dan nog blijft de vraag… wat maakt dat uit? Mevrouw Palin vond het nodig om via twitter vreedzame moslims op te roepen tegen deze "ONNODIGE provocatie" te zijn. Wanneer is iets een nodige of een onnodige provocatie? Wie bepaalt dat? Wie bepaalt of het uberhaupt een provocatie is? Wat maakt dit eigenlijk een provocatie? Het feit dat een cultureel centrum dat dialoog wil bevorderen zich daar bevindt? Omdat het een link met de islam zou hebben? Is het dan niet genoeg om te weten dat deze mensen juist tegen dat radicale begrip van de Islam zijn? Zou een halal restaurant ook een provocatie zijn? Of is het probleem dat sommigen te lange tenen hebben en eigenlijk "provocatie!" schreeuwen wanneer het hen uitkomt. Hmm… waar heb ik dat eerder gehoord…

Ground Zero: waar de Twin Towers voorheen stonden

En zo zie je maar weer hoe een goed bedoeld centrum, genaamd Cordoba Initiative wat veel zal investeren in dialoog, de gemeeschap, cultuur, kennis en ontmoeting, wordt gebombardeerd tot Ground Zero Mosque…