Terwijl veel journalisten Gaza niet in mogen (of niet in durven) of op snoepreisjes meegaan van CIDI, doen Palestijnen op de grond live verslag van de gebeurtenissen. Bewapend met hun smartphone vechten ze terug tegen de ‘smartbombs’ die elke nacht weer uit de hemel vallen.
Volg de volgende Gazanen (en import) die – de één op een surrealistische wijze, de ander op een humoristische manier – de laatste ontwikkelingen in Gaza duiden.
Mohammed Suliman twittert surrealistisch. Verzamel zijn tweets en je hebt een bestseller:
I’ve lost my words. Bombs rein down on my area. Behind the dining table, Leila and I sit close to each other. Death is what we are tweeting.
— Mohammed Suliman (@imPalestine) 13 juli 2014
Omar Ghraieb heeft weliswaar bijna het gehoor, maar niet zijn gevoel voor humor verloren:
My ears. My poor ears. #Gaza #GazaUnderAttack — Omar Ghraieb (@Omar_Gaza) 13 juli 2014
Mohammed Omer, een journalist die prijzen won – op de voet gevolgd wordt door Noam Chomsky – doet nu onder andere voor Al Jazeera verslag:
Most difficult moment for a father: split his children in all corners of the house or all in one corner and die together?
— Mohammed Omer (@Mogaza) 14 juli 2014
Nalan Al Sarraj ontsnapte afgelopen nacht ternauwernood aan de dood. Haar buren werden bestookt met bommen. Stel je dan ook nog eens voor dat je ergens de energie vandaan moet halen om daar over te tweeten:
The building next to mine got hit! I have panic attack! I saw the injures in the streets! Smoke and fire everywhere #Gaza #GazaUnderAttack — Nalan Al Sarraj (@NalanSarraj) 14 juli 2014
Rania Zabaneh, producer in de Westbank voor Al Jazeera, geboren in bezet gebied, leeft in een Apartheidstaat en droomt van een beter leven voor haar zoon. Zo omschrijft ze zichzelf op Twitter:
These kids from AlBatsh family buried both parents and 7 siblings in #GazaUnderAttack, their pain goes beyond words: pic.twitter.com/BM0eLL0Ko6
— Rania Zabaneh (@RZabaneh) 13 juli 2014
Jena Nabut (journaliste en fan van FC Barcelona) retweet vooral heel veel, maar is zeker de moeite waard om te volgen:
I’m unable to watch the Worldcup finale because my city is currently being bombed #Gaza #GazaUnderAttack #ARGvsGER #WorldCupFinal
— أبو يافا (@abdallahsalsadi) 13 juli 2014
Sophia Jones, correspondent voor Huffington Post (journalistieke hoop in bange tijden) in het Midden-Oosten doet verslag:
It’s been nice this past hour to have screams and gasps be for World Cup and not incoming strikes. #Gaza
— Sophia Jones (@Sophia_MJones) 13 juli 2014
Andere journalisten die het volgen waard zijn:
Ayman Mohyeldin – Facebook
Hani Siliman Salamah – Facebook
Belal Gaza – Twitter (voornamelijk in het Arabisch)
2 Reacties op "Tien mensen vanuit Gaza die je absoluut moet volgen, nu het nog kan"
Een slachting onder een weerloos volk door velen in Nederland en daarbuiten toegejuicht. Mijn vertrouwen in Nederland en haar overheid is onherstelbaar beschadigd.
Ik huil voor de mensen in Palestina.
Erger nog, het is niet enkel een slachting, het wordt ook nog eens bedekt door de media die objectieve opinie moet maken. Wat nu het geval is, is dat conflicten los van elkaar behandeld worden en dat beide partijen op gelijk voetstuk worden geplaatst. Dat is natuurlijk te bizar voor woorden, als men iets langer terugkijkt in de geschiedenis dan dat hun neus lang is, zien ze de herhaaldelijke misdaden van een staat dat zich de enige democratie in het Midden-Oosten durft te noemen. En dat niet alleen, als een ongetraind iemand systematisch in elkaar geschopt wordt door een kickboxer, en diegene uit verdediging om zich heen begint te slaan, behandel je beide partijen toch ook niet als gelijken?
De situatie is te bizar voor woorden en ik vind het moeilijk te geloven dat wij in deze tijd dit meemaken. De internationale gemeenschap moet stoppen met Israël een ‘bijzondere’ status te geven en stoppen met gehoor geven aan de propaganda afkomstig uit de Knesset.