Eén van de overlevingsmechanismen waar ik over beschik, is het feit dat ik lijd aan selective amnesia. In andere woorden, ik herinner me alleen datgene dat ik aangenaam genoeg vind om te onthouden. Maar toen ik laatst bij mijn ouders thuis was om cricket te kijken, kon ik er niet meer omheen. Ik werd herinnerd aan het minderwaardigheidcomplex dat te vinden is in de Pakistaanse en Indiase gemeenschap. Na elke ‘over’ werd er namelijk een reclamefilmpje getoond over huidverlichtende crème, Lightenex. In India en Pakistan is het schoonheidsideaal namelijk een zo licht mogelijke huid. Dit zorgt voor veel problemen… en nee, ik overdrijf niet.
Helaas is het geven van een bruidsschat in India en Pakistan een verplicht onderdeel van het huwelijk. In de praktijk komt het er namelijk op neer, dat de familie van de bruid als het ware een prijs betaalt aan de schoonfamilie voor het ‘accepteren’ van de bruid. Dit gebeurt meestal in de vorm van nieuwe meubels of contant geld. Aangezien het schoonheidsideaal een zo licht mogelijke huid is, hebben doorgaans vrouwen met een donkere huid minder kans op de huwelijksmarkt. Het is ook hierom dat zij een hogere bruidsschat moeten ‘betalen’. Alsof de huwelijkskandidaat een gunst bewijst door alsnog het meisje met de wat donkere huid te accepteren. Het geven van een bruidsschat is in feite dus een commerciële transactie. Het probleem is alleen dat niet elke familie het geld heeft voor het geven van een bruidsschat. Dit heeft als gevolg dat die families genoodzaakt zijn om hun hand op te houden of geld moeten lenen. Doen ze dit niet dan zal de dochter niet huwen en dat is not done. Een schande voor de familie.Dit zorgt er dan ook voor dat veel donkere meisjes lijden aan een minderwaardigheidscomplex en zichzelf als een last zien voor de familie. Wanhoop is dan ook één van de redenen waarom huidverlichtende producten veel worden verkocht.
De media kunnen hier natuurlijk heel mooi op inspelen. Bijvoorbeeld de wereldberoemde Bollywood filmster Shahrukh Khan die in een commercial mee deed van skin whitening cream, waarin hij aan een jongeman vertelt dat hij het meisje van zijn dromen kan krijgen door zijn huid lichter te maken. Succes en roem is in dit geval duidelijk geen maatstaf voor intelligentie. Het getuigt namelijk van achterlijkheid dat een prominent figuur als hij mee werkt aan de totstandkoming van zo’n commercial. Je zou verwachten dat hij beter zou weten. Dit geeft eigenlijk ook aan hoe diep geworteld het zit in de cultuur. Het feit dat zelfs tweede en derde generatie Indiase diaspora die huidverlichtende producten gebruiken, geeft hier blijk van. Fair & Lovely, het meest bekende product op het gebied van huidverlichting in India, is bijvoorbeeld te verkrijgen in 40 landen.
Het schoonheidsideaal dat lichter per sé mooier is, is racistisch. Misschien is dit wel een erfenis van het kolonialisme. Waar het ook vandaan komt, laten we er mee ophouden. Het zorgt voor veel maatschappelijke problemen. Bovendien heb ik gezien, dat het gewoon niet waar is. Ik zou bijvoorbeeld Beyoncé boven de Indiase schoonheid Aishwarya Rai verkiezen en ey… not because she is black.
17 Reacties op "Say it out loud: I am brown and I am proud!!!"
Blijft een vraagteken… waarom de jonge generaties die zich zouden moeten losvechten van die mentaliteit dit gewoon voortzetten…
Heeft het witter willen zijn niet te maken met het feit dat een donkere huid wordt geassocieerd met hard werken op het land, wat neerkomt op arm zijn.
Terwijl mensen die niet op het land werken minder blootgesteld worden aan het zonlicht en dus bleker zijn, wat weer wordt geassocieerd met rijk zijn.
Al met al is het vreemd dat mensen daadwerkelijk witter willen zijn en daar een creme voor kopen.
In de sfeer van mode hebben dit soort idealen altijd wel bestaan. Denk aan de voluptueuze vrouwen van Rubens. Of het poederen van de hogere klassen om maar duidelijk te maken dat je niet hoeft te werken gezien je bleke huidje. Maar later ook weer het donkerbruin terugkeren van vakantie als status. Totdat meer bekend werd over huidkanker en die donkergebruinde huid meewarig bekeken wordt. Maar in de USA bijvoorbeeld was één der de eerste door blanken geaccepteerde neger Nat King Cole. Hij zag er bleekjes uit voor een neger en klonk warm, onschuldig en liefelijk. Toch werd later het echte zwarte geluid ook gewaardeerd van bijvoorbeeld James Brown die zo zwart was als je maar kan zijn en niet zo onschuldig klonk. Maar het iets permanent aan je lichaam laten doen om meer op een ander ras te gelijken heb ik altijd schokkend gevonden. Je bent toch het mooist als je dicht bij jezelf blijft: letterlijk en figuurlijk.
De ware schoonheid van een mens is niet gelegen in het uiterlijk maar in het innerlijk.
pas een filmpje op youtube gezien. een jonge vrouw met lichtgetinte huid gebruikte van die huidproducten om lichter te worden. In eerste instantie leek het te werken maar plotseling kreeg ze er last van. haar huid was rood, gevoelig en leek te vervellen. Binnen enkele uren kreeg ze blaren op haar gezicht. Nu heeft ze littekens op haar gezicht, soort van brandwonden.
Ik kreeg er echt tranen van in mn ogen. Het is bizar om te zien hoever mensen gaan om aan een schoonheidsideaal te voldoen….in alle landen. hier in nl hebben we weer te maken met het andere schoonheidsidealen met dieeten, anorexia, zonnebanken (verhoogde kans op kanker en plastisch chirurgie tot gevolg. Niet dat iedereen daaraan meedoet, maar het lijkt allemaal steeds normaler te worden, ook (vooral?) bij jonge meiden
Leuk en informatief stuk…my thoughts exactly…Helaas speelt dit niet alleen onder de Zuid-Aziaten maar ook onder Afrikanen(bij de Marokkanen hebben ze het over “Abershen”) en vast ook in Zuid Amerika.
Nigerianen en Ghanezen gaan net zo hard op Fair & Lovely als de rest van Azie…Ik denk dat niet alleen de “white skin”, maar de white man/ women als schoonheids ideaal wordt gezien in de wereld…Vandaar dat Iraniers massaal de neus correctie’s uit laten voeren, Japanners en mindere mate Chinezen hun ogen wijder en benen langer laten maken…
Kashif:
Say it out loud: I am brown and I am proud!!!
Yeah, gekleurde variant op onze James Brown! Andere goeie oneliner van hem : Feel so good I wanna kiss myself.
Right! En ik zou er aan willen toevoegen : You’re just as pretty as
you feel. Juist als je de leeftijd bereikt waarin de zwaartekracht over het lichaam zegeviert en werkelijk alles gaat hangen, uitgezonderd de geest hopelijk. Praat me er niet van.
Dus vergeet al die cosmetische ingrepen! De zaak op stelten. Vechten tegen de bierkaai,
zonde van je geld op langere termijn.
Om op je vorige artikel terug te komen
http://www.wijblijvenhier.nl/archives/2402-I-talk-to-God-everyday….html
“In het aangezicht van God zijn we allen gelijk” is een oud Hollands spreekwoord.
Nou ben ik niet gelovig dus onze democratie in dit ondermaanse als minst discriminerende van alle wereldse systemen komt daar wta mij betreft het dichtst bij. Tenminste, als de gekozen politici ook inhoud hebben. Twijfels
alom.
Maar troost je: Wilders zal gedogen :-)zonder daadwerkelijke invloed.
Dat vind ik zo typisch van moslimmannen aan de ene kant zo aartsconservatief en constant de barricades op voor ‘de Islam’ maar als het ze uitkomt zijn die culturele gebruiken o zo handig. Bruidschat en lichte huid dat komt toch uit het hindoeisme? Ik schrijf mannen omdat ik die meestal vlaggen zie verbranden.
Dit lijkt mij pertinente onzin Kashif,
Mijn vrouw is panisch voor de zon omdat zij niet zwart wil worden, dat heeft niets met racisme te maken maar met het feit dat een blanke huid voor haar exotisch is, net als ik dol op haar ben omdat ze niet blank is en wat mij betreft niet zwart genoeg kan zijn.
Ben ik een racist omdat ik getinte vrouwen mooier vind? Is mijn vrouw racist omdat zij een voorkeur heeft voor (hoogbegaafde, uiterst sociale, zeer onbaatzuchtige, overmatig succesvolle) blanke mannen? Is de witte pancake van een geisha bedoeld om te lijken op het witte ras? Ik denk niet dat het een overblijfsel is van het kolonialisme,[url=http://www.pizbuin.com/] pizbuin [/url] is ook geen overblijfsel van onze rijke koloniale verleden.
in NL leipen de mensen ook met paraplus rond wanneer de zon scheen. een bruine huidskleur was ordinair. nu is het wel anders :P
[quote]Toch werd later het echte zwarte geluid ook gewaardeerd van bijvoorbeeld James Brown die zo zwart was als je maar kan zijn en niet zo onschuldig klonk.[/quote]
Vooral omdat ze geld aan hem konden verdienen, heeft niets met acceptatie te maken.
Oh wee als je blank bent en roept ‘Say it loud, I am white and I am proud.’
Het blankheidsideaal heeft inderdaad niet het willen lijken op een bepaald ‘ras’ te maken, maar wat een schrijver eerder al zei; bruin wordt geassocieerd met hard werken in de zon en arm zijn, de luxepopjes mogen in de schaduw blijven zitten. Zo was het ideaal in Europa ook heel lang (maar nu wil iedereen hier bruin zijn) en in Zuid-Europa nog steeds.
Je kaart twee interessante dingen aan, namelijk het feit dat zoveel ‘asians’ graag een wittere kleur willen en het gedeelte over de bruidschat. Misschien moet daar maar eens apart stuk over worden geschreven. Aangezien dit nog steeds veelvuldig voorkomt, wellicht ook bij Pakistaanse/Indiaase mensen in Nederland.
Het is eigenlijk te triest voor woorden dat mensen zich soort van verplicht voelen om de kleur van hun huid te veranderen. Als je het puur voor de lol doet, ligt het anders. Maar als je doet omdat je anders geen huwelijkskandidaat kunt vinden, dan mag je gerust spreken van een zieke maatschappij. Alleen de jongeren van nu kunnen hier iets aan veranderen, dit door te laten zien dat het hen niet uitmaakt welke kleur hun vrouw of man heeft. Ik hoop dan ook echt dat de volgende generatie, dus onze kinderen, niet in kleur zullen denken.
Inderdaad, die koehandel in vrouwen is te triest voor woorden, dat mag wel wat vaker ter sprake komen. Dat vind ik toch een stuk treuriger dan voorkeur voor huidskleur. Maar ja, ik betaal liever meer voor een mooie poster van Naomi Cambell dan voor eentje van Nina Brink.
Prachtig stuk Kashif, maar het is enigsinds ironisch dat je in de afsluitende zin Beyonce noemt, juist omdat zij zo goed illustreert dat het vnl African-American vrouwen met een lichte huidskleur en “blanke” gelaatstrekken zijn die het maken in de entertainment industrie!
[quote]Het blankheidsideaal heeft inderdaad niet het willen lijken op een bepaald ‘ras’ te maken, maar wat een schrijver eerder al zei; bruin wordt geassocieerd met hard werken in de zon en arm zijn, de luxepopjes mogen in de schaduw blijven zitten. Zo was het ideaal in Europa ook heel lang (maar nu wil iedereen hier bruin zijn) en in Zuid-Europa nog steeds.[/quote]
@Peter,
Je bekijkt de zaak vanuit een blank perspectief. In Europa wil niet iedereen bruin zijn. Iedereen wil hooguit gebruind zijn. Ik ga ervan uit dat als jij morgen wakker wordt met het uiterlijk van een Pakistaan, je niet blij zult zijn, ook al ben je bruin. Dat is omdat jij weet dat iemand die Pakistaan is, niet voldoet aan het blanke ideaal. Het blanke ideaal betekent niet alleen dat je door blanken mooier wordt gevonden, maar ook slimmer en hardwerkender.
[quote]Oh wee als je blank bent en roept ‘Say it loud, I am white and I am proud.’ [/quote]
@Peter,
‘Say it loud, I’m brown/black and I’m proud’ is een oproep aan een groep met een minderwaardigheidscomplex dat zich uit in het willen lijken op blanken. Zo’n rassengerelateerd minderwaardigheidscomplex is een probleem waar blanken, zoals jij en ik, geen last van hebben. De gehele maatschappij zendt namelijk al constant het beeld uit dat blank gelijkstaat aan goed. Daarom zijn bijvoorbeeld haast alle grote Hollywoodsterren blank, heeft Nederland nog nooit een niet-blanke minister gehad en voelen jij en ik ons niet persoonlijk bedreigd door een wetsvoorstel waarin etnische registratie wordt voorgesteld. Het is dus helemaal niet zo ‘o wee’ als je roept dat je trots bent op je blankheid. De blanke maatschappij doet dat constant, maar op andere manieren dan jij denkt.