Voorpagina Ervaringen

Gevangenis

Soms heb je het zo druk dat je niet eens meer weet waar je eigenlijk precies mee bezig bent?
Overal om me heen hoor ik december extra drukke maand! Daarom zal ik ook maar de schuld aan de maand december geven. Een krantje lezen… ? Rustig tv… ? Kijken mooi niet!

Wat ik ondanks de drukte echt niet missen wil, is de bijeenkomst in Het Huis van Bewaring te Scheveningen. Deze keer was er een bijzondere bijeenkomst aangekondigd, namelijk een ex-gedetineerde, die de bijeenkomst zou bijwonen en vertellen wat het leven hem geboden heeft.

?Als 24 jarige jongen, dien je eigenlijk al je opleiding afgerond te hebben, een eigen huis te hebben, en misschien zelfs een gezin.? Dit zijn de woorden van de ex-gedetineerde, bedoeld voor zijn maatjes. ?Onderaan de ladder beginnen is geen punt, het herhalen van een gemaakte fout, dat is pas erg!?

?Opgroeien met criminelen, zelf opgepakt en opgesloten worden, vervolgens vrij en weer de bak in belanden.? Desondanks heeft hij een rekensom kunnen maken, waar het antwoord van was: ?Zo kan het niet langer!?

Een opleiding, diploma en zelfs een baan is mogelijk, alleen moet men de goede coaching zien te krijgen, en zoals het er nu naar uitziet draagt de gevangenis zelf bij aan de terug keer van de jongens. Als vrijwilliger, die al ruim twee jaar bezig is met het coachen van jongeren, kan ik zeggen dat het daar alles behalve goed geregeld is

Maar gelukkig zijn er wel degelijk gevallen, zoals hierboven, waarbij nog slechts een duwtje in de rug helpt en zij zelf hun weg zullen vinden om de draad weer op te pakken.