De afgelopen jaren deden al veel apotheken in voornamelijk de grote steden mee met het geven van advies aan patiënten over het gebruik van hun medicijnen tijdens de Ramadan. Dit leverde zoveel succes op dat het nu een landelijk project is geworden dat ondersteund wordt vanuit de KNMP, de beroepsorganisatie van apothekers. Hiervoor zijn behalve posters en flyers ook richtlijnen en protocollen opgesteld, speciaal om de moslims tijdens de Ramadan te begeleiden met hun medicatie.
Wat houdt het advies precies in?
Medicijnen
Allereerst wordt gekeken of het überhaupt verstandig is om te vasten voor betreffende patiënt. Vooral voor diabetespatiënten kunnen de lange dagen in de zomer een probleem worden. Maar mocht de situatie het wel toe laten om te vasten, dan kan aanpassing van de medicijnen tijdens de Ramadan soms nodig zijn.
Veelal werd dat al gedaan door de patiënten zelf; naar hun eigen inzicht werden medicijnen heen en weer geschoven of zelfs een maandje niet ingenomen. Met als gevolg dat het alsnog schadelijk was voor de gezondheid. Maar dat hoeft nu dus niet meer. Met deskundig advies van de apotheek kunnen de meeste moslims met een kleine moeite hun medicijnen verantwoord blijven innemen.
Moskeeën
Ik heb zelf dit jaar ook voor het eerst de imams van drie moskeeën bij mijn apotheek in de buurt gesproken en gevraagd of ze moskeegangers tijdens hun preken en gesprekken willen attenderen op deze mogelijkheid. Daarnaast heb ik ze gevraagd of ze nogmaals duidelijk willen uitleggen in welke situaties ze juist nÃet hoeven te vasten. Want dat blijkt vaak nog wel lastig. Moslims kunnen nog wel eens koppig zijn en zelfs als ze niet hóeven te vasten (omdat hun gezondheidssituatie dat niet toelaat), willen ze het tóch doen. Met alle gevolgen van dien. Waarom je geloof moeilijk maken, als het makkelijk kan? Het niet hoeven te vasten als het je gezondheid zal schaden, is namelijk een gunst van Allah.
"De maand Ramadan is het waarin de Quran is neergezonden, als leiding voor de mensheid en als duidelijke bewijzen van de leiding en de onderscheider tussen de waarheid en valsheid. Wie van jullie aanwezig is in de maand, laat die dan vasten, maar wie ziek is of op reis, dan is er een aantal andere dagen (om het vasten in te halen). Allah wenst voor jullie het gemakkelijke en Hij wenst voor jullie niet het ongemak." [Quran 2: 185]
Reacties
Het is in ieder geval mooi om te zien dat steeds meer bedrijven er bewust mee omgaan en met zowel hun moslimmedewerkers als klanten rekening houden. Ik weet bijvoorbeeld dat een bedrijf als Shell een heel document met (voedings)adviezen heeft gemaakt en beschikbaar gesteld voor haar medewerkers. De reacties op dit soort initiatieven zijn vrijwel altijd positief. De mooiste reactie in de apotheek was nog wel van een oude dame (niet-moslim) die de flyer zag en vroeg wanneer de Ramadan zou beginnen. De medewerkster keek haar verbaasd aan en vroeg of ze ook van plan was om te vasten? “Nee, maar ik heb veel moslimburen. Dan kan ik daar rekening mee houden”.
Kijk, met zo’n instelling ontstaat nou een échte samenleving!
ReFlex is zelf apotheker in Rotterdam. Meer informatie over het project is te vinden op deze site.
11 Reacties op "Ramadan en Medicijnen"
Toevallig heb ik een week geleden die diabetes adviezen t.b.v. Ramadan gelezen en ik kan alleen maar zeggen dat ik ze onverstandig vind. Een diabetes patiënt is gebaat bij een zo’n stabiel mogelijke suikerspiegel en dat kan nu eenmaal niet als je vast.
Het is altijd triest om te zien dat een niet-belijder van een bepaald geloof de les wil lezen aan een belijder van die betreffende geloof.
Ik vind dat moslims die door onverantwoord medisch gedrag tijdens de zgn ramadan in ernstige medische problemen komen de kosten van zieknhuisopnamer en specialistische hulp dan ook maar zelf moeten betalen.
Waarom moet ik daar als niet moslim voor opdraaien !
@stefan:. Je bedaalt ook voor mensen die hartinfarct krijgen door te roken. Ziekenhuis opnames door onverantwoord gedrag… Etc…
Maar moslims mogen natuurlijk niet fouten begaan ofzo zodra t met een religieuze handeling gaat waar zij zelf voor kiezen. De rest uiteraard wel… Laten we afspreken, leg ik gelijk de verzorginsstaat aan je uit en de principes waar wij voor gekozen hebben om te onderschrijven
@Simon
Bij diabetes patiënten die geen insuline, maar tabletten gebruiken, is door kleine aanpassingen in de medicatie het wel degelijk mogelijk om de suikerspiegels op orde te houden. Mensen die echter slecht ingesteld zijn en nog niet op de juiste spiegels zitten, kunnen zich wel beter onthouden van het vasten en eventueel later inhalen als ze wel stabiel zijn.
Diabetes patiënten die insuline gebruiken zijn wat dat betreft lastiger, vooral omdat het nu wel hele lange dagen zijn. Maar ook als deze patiënten goed ingesteld zijn, is door aanpassing van de insuline medicatie wel degelijk mogelijk om de suikerspiegels op peil te houden. Het gaat er in principe om om de inname van de maaltijden goed op te vangen door de juiste type insulines.
Maar in eerste instantie is het advies voor deze patiënten inderdaad om af te zien van het vasten, vooral nu de dagen erg lang zijn.
@ stefan
Moeten rokers ook zelf gaan betalen voor hun medicatie of behandeling van longkanker?
Of alcoholisten voor hun behandeling?
Of mensen die te vaak bij de McDonalds eten voor hun hart- en vaatmedicatie?
#5 Reflex, ik geloof er weinig van wat je hier beweert. Medicatie werkt niet zo snel dat je dat zo maar even voor een maand wat kan aanpassen zonder dat je daar ernstig door ontregeld kan raken. Ik heb zelf diabetes dus heb er ervaring mee.
#2 Ikken, waarom zou ik niet kritisch mogen zijn? Mij is het juist altijd wijs voorgekomen hetgeen Reflex hier citeert uit de Quoran. Maar ik lees geschriften op het Internet die mensen in een andere richting sturen. Men zou die patiënten moeten vertellen dat ze juist prima moslim zijn als ze niet vasten gezien hun gezondheid. Dat is veel verstandiger. Zelfs voor een gezond mens is dat vasten een hele opgave.
Ja ..ik vind van wel !
Iedereen die opzettelijk en willens en wetens zijn gezondheid in gevaar brengt
moet daar financieeel ook voor opdraaien.
En inderdaad dat geldt ook voor rokers , alcoholisten en liefhebbers van de zeer vette hap Mac Donald
Laat deze mensen simpelweg een hogere zorgpremie betalen..zo moeilijk is dat toch niet
Ik denk dat een goede voorlichting inderdaad kan helpen om een verantwoorde keus te maken, zowel op relihieus gebied als op medicinaal gebied. Ik heb zelf nooit geweten dat dit een probleem is geweest, mensen in mijn omgeving doen gewoon niet mee als het niet mogelijk is.
toch niet zo gek dat vasten….
http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1404620.ece/Swami_Yogananda__Vlees_en_vis_maken_van_je_maag_een_kerkhof
De grens van de verzorgingsstaat is het bedrag wat de burgers per maand maximaal kan en wil betalen.
Deze grens komt met duizelingwekkend tempo op ons af.
In een andere thread heb ik al aangegeven dat mensen in veranderende omstandigheden zich eigenlijk zouden moeten aanpassen.
Het lijkt me dat als je vermijdbare gezondheidsrisico`s loopt (welke dan ook)daar niet de samenleving de rekening van presenteert.
Persoonlijk ben ik geen voorstander van het gebruik van (chemische) medicijnen via de apotheek. Ruim een jaar heb ik mij met voedingsleer in samenhang met producten van Big Pharma bezig gehouden en ik zou eerder een huisarts raadplegen, die naast zijn medicijnstudie ook voedingsleer heeft gevolgd. Zo is bijvoorbeeld het gebruik van geraffineerde suiker volledig uit den boze, het is beter om Stevia te gebruiken, dat ook voor suikerpatiënten zonder risico kan worden gebruikt.