Voorpagina Algemeen

Biologisch Halal Vlees

Eerder schreef ik al enkele bijdragen over voedsel. In het stuk ‘Een lekker stukje vlees’ betoogde ik dat het halal vlees dat je in Nederland bij de islamitische slager koopt helemaal niet halal genoemd zou mogen worden. Het komt namelijk allemaal uit de bio-industrie en de omstandigheden waaronder de dieren daar leven zijn niet in overeenstemming met islamitische principes. Waar het in de Koran over voedsel gaat, wordt ‘halal’ altijd gevolgd door ‘tayyeb’. Dat laatste betekent goed, puur of heilzaam. Moslims mogen dus eten wat toegestaan (halal) en puur (tayyeb) is. We moeten daarom rekening houden met waar ons voedsel vandaan komt en onder welke omstandigheden het is bereid. Het is dus tijd om onze verantwoordelijkheid nemen.

Vee-industrie

In de intensieve veehouderij worden dieren als producten beschouwd. Ze worden in ‘fabrieken’ vermeerderd, geproduceerd en verhandeld. Zo veel mogelijk en zo snel mogelijk, tegen minimale kosten. Op arbeidskracht, grond en energie moet dus worden bespaard. Dieren worden dicht op elkaar gehouden, zonder afleiding, zonder daglicht. Dit veroorzaakt frustratie, verveling en onderlinge agressie. Om te zorgen dat de dieren elkaar niet teveel schade toebrengen, worden ze aangepast aan hun omgeving. Staarten, tanden, snavels, lellen en hoorns worden (vaak onverdoofd) afgeknipt of zelfs weggebrand.

Dieren worden doorgefokt op snelle groei, zodat ze eerder geslacht kunnen worden. Daardoor zijn er meer ‘slachtrondes’ per jaar mogelijk. De dieren hebben al heel jong een lichaam dat volwassen gespierd is. Door deze groei ontstaan veel gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld omdat het eigen skelet dit gewicht nog niet kan dragen. Veel dieren halen op deze manier de slachtleeftijd niet eens, maar dat is economisch acceptabel. Diervoer bevat allerlei bestanddelen die het dier van nature niet zou eten, zoals (genetisch gemodificeerde) mais en soja voor rundvee waar hun spijsverteringsstelsel niet op is aangepast.

Biologisch

Is dit wat de Levengevende heeft gewild? Heeft zo’n dier wel kunnen krabben in de aarde, heeft het kunnen rennen, heeft het kunnen genieten van gras en kruiden met de zon op z’n rug? Is zijn integriteit gerespecteerd volgens de voorschriften van zijn en onze Schepper?

In de biologische landbouw is dit allemaal anders. Biologisch is een manier om lekker en divers voedsel te produceren met respect voor de natuur, zonder chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest en zonder preventieve medicatie en groeibevorderende middelen. Dieren worden niet aangepast aan de omgeving, maar er wordt een omgeving gecreëerd waarin het dier zich prettig voelt. De kern is het streven naar duurzaamheid.

Dit is precies wat met ‘tayyeb’ bedoeld wordt: gezond voor dier en mens, zonder stress, zonder overbodige toevoegingen.

Groene Moslims

De stichting Groene Moslims heeft het initiatief genomen om vlees op de markt te brengen dat aan de criteria van halal en tayyeb voldoet. Je kunt nu al een aantal keer per jaar lamsvlees bestellen dat afkomstig is van biologisch-dynamische boerderij Natuurlijk Genoegen in de buurt van Alkmaar en binnenkort zal er ook kip verkrijgbaar zijn. Wie nu lamsvlees wil bestellen, kan hier terecht voor de spelregels.

Bronnen: websites van Wakker Dier, Biologica en Stichting Demeter.

Ik was enkele jaren bestuurslid van de Stichting Groene Moslims en nam deel aan islamitisch-joods overleg om een verbod op onverdoofd slachten te voorkomen. Ik ben sinds 2007 bestuurslid van de Vriendenkring SEKEM.

Lees andere stukken van Hendrik Jan (Anne)