Voorpagina Media

Met allochtone achtergrond

Journalistiek moet wel een erg bevredigend vak zijn. Wij als gewone mensen krijgen dankzij de inzet, moeite en vakwerk van een journalist zoveel informatie op een presenteerblaadje dat we weer op de hoogte zijn van de belangrijkste gebeurtenissen in de wereld. Soms is een journalist in staat om je dusdanige informatie te geven dat hij/zij je aan het denken zet, of je denken zelfs verandert.

Een voorbeeld van journalistiek dat me aan het denken zet:

Algemeen Dagblad, vorige week donderdag 11 november, pagina 2: “Het bestuur van de Veenendaalse voetbalclub Unitas ’48 heeft zijn eerste team uit de competitie genomen. De beslissing volgt na de ernstige wanordelijkheden van afgelopen zondag bij BVV ’31 uit Blaricum. De KNVB had het eerste team al op nonactief gezet. Het eerste elftal van Unitas ’48 bestaat overwegend uit spelers met allochtone achtergrond”.

Wat zou de toegevoegde waarde zijn van deze laatste zin?

Welke wijsheid zit er achter en met welke intentie heeft de journalist dit geschreven? Waarom is het voor de lezer belangrijk om te weten dat het elftal overwegend uit allochtonen bestaat? Als het bovenstaande op een site als Geenstijl had gestaan, had ik het wel begrepen. Dan was het zelfs nog erg soft geweest. Maar dat komt omdat we weten wat het doel van Geenstijl is. Maar welke gedachte zit er bij het Algemeen Dagblad achter?

Op dezelfde pagina staat ook een artikel over PVV-kamerlid Eric Lucassen (woordvoerder Wonen, Wijken): “Volgens Veldmeijer is er door buurtbewoners zeker tien keer aangifte gedaan tegen Lucassen van bedreiging, intimidatie en mishandeling.” De toevoeging ‘Eric Lucassen is een autochtone Nederlander’, zie ik in dit geval nergens staan. En dat terwijl de acties van het voetbalelftal en Lucassen (in beide gevallen bedreiging, intimidatie en mishandeling) vergelijkbaar zijn. Waarom deze inconsistentie op één en dezelfde pagina? Met welke intentie heeft het AD de autochtone achtergrond van Lucassen niet benoemd, terwijl het de allochtone achtergrond van het voetbalelftal wel wordt beschreven?

Misschien is het wel een ‘speciale’ behandeling die allochtone Nederlanders van het AD krijgen. Misschien zijn ze wel consistent door overal waar het om allochtonen gaat hun achtergrond te vermelden. Even verder lezen.. Op de sportpagina lezen we dat onze Ibrahim Afellay volgend jaar misschien wel schittert tussen het sterrenensemble van FC Barcelona. Dat zou natuurlijk prachtig zijn, onze Afellay samen met Xavi, Iniesta en Messi op één veld. Het Algemeen Dagblad vermeldt: “Afellay kan de achttiende Nederlander worden die tekent bij Barcelona”.

Het wordt nu wel een beetje verwarrend voor me. De allochtone achtergrond van Ibrahim Afellay wordt nergens in het artikel vermeld. Ik begrijp het niet meer. Misschien dat een journalist of een student journalistiek de vraag kan beantwoorden: Waarom zou je als journalist in het geval van een mishandelende en bedreigende voetbalelftal wel de allochtone afkomst benoemen en in het geval van een mishandelende en bedreigende autochtone Nederlander niet en ook niet in het geval van een succesvolle voetballer met een allochtone achtergrond? Wat kan het doel zijn geweest van de journalist om in het eerste geval de allochtone achtergrond van het elftal (het overgrote gedeelte van het elftal was allochtoon, niet eens het gehele elftal) te vermelden?

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van