We komen hongerig de Turkse zaak binnen en vragen meteen of het eten hier wel halal is. “Tuurlijk abe. Welkom!” En hij pakt z’n blikje Heineken van achter de toonbank en neemt er een slokje van. “Nee, toch bedankt, abe. We kijken nog even verder.” Een paar maanden later lopen we een snackbar binnen van een Pakistaanse eigenaar, waarvan we hadden gehoord dat daar lekkere halal broodjes kipkerrie te krijgen waren. Voor de zekerheid vragen we het toch nog even aan de vriendelijke man achter de toonbank. Hij begint keihard te lachen. “Halal? Wat is tegenwoordig nog halal?” Ons gevoel zei dat dit waarschijnlijk niet als een filosofische vraag was bedoeld.
Vorige week waren we bij ons favoriete zaak in Antwerpen. We hadden daar al vaker gegeten en de halal-heid ervan was al meerdere malen bevestigd. We bestellen het enige echte mannen-met-honger-gerecht: 3 x de Mix Grill Special. Maar door onze twee bovenstaande ervaringen toch maar weer eens voor de zekerheid vragen of het halal was. De man kijkt ons aan en knikt nonchalant, alsof hij wil zeggen ‘tuurlijk, jongens’. Vijf minuten later komt hij terug naar onze tafel en zegt dat hij ‘persoonlijk’ voor ons een mix grill zal samenstellen, waarvan hij zeker weet dat het ‘goed’ is. Hij biedt z’n excuses aan en haalt een ‘aangepaste’ mix grill voor ons. “Dit is zeker weten halal, de rest kan ik niet aan jullie geven”.
Bij de Turk had het eten best halal kunnen zijn, maar als een bierdrinkende abe dat zegt, geeft dat toch geen fijn gevoel. De Pakistaan nam het begrip halal niet echt serieus en dus namen wij hém niet echt serieus. En in Antwerpen waren we net op tijd gered doordat toevallig het geweten van de beste man in actie kwam.
Een aantal van m’n vrienden is inmiddels al (tijdelijk) vegetarisch geworden, maar voor mij als aangeboren vleeseter zou dat een nachtmerrie zijn. Het vegetarisch doemscenario moeten we toch kunnen vermijden?
25 Reacties op "Drie maal halal"
Als ik al die misstanden, in welke lage percentage dan ook, in die slachthuizen zie, dan weet ik niet of het als moslim nog wel zo goed is om in deze industriële maatschappij nog vlees te blijven eten, zelfs al zou het het predicaat van ‘halal’ hebben.
Toen dieren nog één voor één persoonlijk werden geslacht was er nog controle, in het belang van het dier, in het belang van niet onnodig laten lijden, alles waar je als moslim voor hoort te staan.
Maar de massa-slachtingen die tegenwoordig in slachthuizen verricht worden laten mijns inziens niks over van de waardigheid van het dier, het zijn objecten geworden, precies zoals de dieren in de bio-industrie.
Doodgaan doet pijn, geen illussies hierover, maar het onnodig langer laten lijden door onkundigheid, slordigheid, laksheid is gewoon wreed.
Ik ben niet schijnheilig, ben zeker geen vegetariër, maar indien ik er niet zeker van ben dat het stuk vlees op mijn bord op een dier-waardige en dus moslim-waardige manier is verkregen, weet ik niet of ik tegenwoordig nog vlees moet eten.
Ook weet ik niet of ik tegenwoordig gewoon op het woord van een ‘broeder’ moet geloven, gezien de laksheid van velen met onze geloofsregels tegenwoordig.
Gelukkig heb ik voorlopig nog een behoorlijke voorraad van de eid…
dat worden schapies en koetjes in de achtertuin ;)
Geweldige foto!!!!
Zie afbeelding: de meter met de rode wijzer op de tafel duidt het nour-percentage dat de gezichten van de twee mannen achter de toonbank tezamen uitstralen.
Helaas heb ik ook slechte ervaringen met Halal vlees. Ik ben eerlijk gezegd een van de weinigen moslims die strict Halal vlees eet. Zelf heb ik een bijbaan bij een fastfood restaurant, waar veel collegas ook moslim zijn. Tot mijn verbazing eten ze allemaal gewoon Haram vlees. Ze denken zo van “als het maar geen varken is”.
Zelfs Islamitische slagerijen kunnen we niet meer vertrouwen. Nu gaan we naar de slachthuis en slachten we het vlees zelf. Dat is het enigste manier om zeker te weten dat het vlees 100% halal is.
Als ik buiten eet neem ik gewoon vis.
Vlees van de Groene Moslims is de oplossing!
Ha ha, vermakelijk. Hoe halal zijn al die halal keurmerken als je er de bio-industrie mee in stand houdt? Eigenlijk zou je zeker moeten kunnen weten dat halal diervriendelijk is… Toch maar vegetariër worden?
Gewoon elke keer voordat je iets eet waarvan je niet kunt uitsluiten dat het halal is (ondanks je uiterste best gedaan te hebben om dit te achterhalen uiteraard) Bismillah zeggen. En dan is het Halal :-)
Ja, dit is een moeilijke kwestie buiten de ”˜Islamitische wereld’. NL valt hoogstwaarschijnlijk in de categorie als het land van de ”˜mensen van het boek’. Dus er zijn specifieke wetgevingen voor NL. Anders dan bijv. China of Japan.
Persoonlijk heb ik weinig tot geen wantrouwen in halal slagerijen in NL, en al helemaal als de slager een oudere eerste generatie moslim is. Zij waren namelijk de eersten die behoefte hadden in halal vlees en die daar oplossingen voor hebben gevonden.
Maar de voorbeelden die jij aanhaalt, tja .. het is lastig in zulke gevallen.
Ik heb ook voorbeelden van die ”˜is het halal’ vragen. Soms krijg je inderdaad rara antwoorden. Maar soms neem je aan dat iets halal is waarop de winkeleigenaar je erop attendeert dat het niet halal is.
En dan heb je nog die hele KFC vs. Alyaqeen.com affaire
Het is altijd heel erg moeilijk om erachter te komen of iets wel of niet halal is. Varkensproducten worden namelijk op vermomde wijze in heel veel levensmiddelen en gerechten verwerkt, zoals b.v. gelatine. Het enige wat dan garant staat is het Halal-teken op de verpakking. Zelf ben ik christen, dus ik hoef nergens op te letten, maar ik heb heel veel islamitische vriend(in)nen en kennissen voor wie het boodschappen doen vaak een echte martelgang is.
Waarom beginnen jullie dan geen zaak die een Halal-keurmerk aan producten en gerechten verleent?? Volgens mij is er wel behoefte aan :-)
zou je aub een andere foto willen plaatsen. ik wordt er misselijk van, niet kijken is voor mij ook een optie… maar kortom: aangezien de profeet zelf weinig tot geen vlees at… lijkt me qua soennah duidelijk? Nog een voorbeeld: het offerfeest gaat niet om het slachten van een dier maar om het verhaal van Abraham, anders zou het slachten van een dier minstens fardz zijn, en niet wadjib en/of soennah… Kortom, vegetarisme lijkt momenteel islamitisch gezien beter….
@10. Maria de Ville
Zelfs met certificaten zijn er nog steeds mensen die frauderen. Recent voorbeeld KFC. De woordvoerder zegt dat niets Halal is en dat ze zich niet willen associëren met de Islam en een filiaal manager in Amsterdam zegt dat alle KFC’s in NL halal kip verkopen.
@11. ik
Het dieet van de Arabieren 15 eeuwen geleden was bijna uitsluitend vlees. Ze eten meer vlees dan andere voedsel.
Op een woestijn kun je bijna geen groen verbouwen. En om te denken dat ze in die tijd leefden op dadels is ook niet helemaal waar.
Blij dat ik niet zo nodeloos moeilijk hoef te doen voor mijn eten. Ik zie dat gedoe als een zinloze vorm van zelfbedrog, maar dat terzijde.
Wat is de betekenis van halal.
Niet de definitie dat het dier met liefde geslacht is, geen varken e.d. Waarom doen moslims het?
Bedenk dat kwaliteit een prijs heeft. De foto is een goed voorbeeld wat mensen moeten eten die niet veel te besteden hebben en dus ook niet al te kieskeurig kunnen zijn.
Als je in Nederland in een goed restaurant gaat eten kun je er van uitgaan dat je kwalitatief goed eten krijgt waar ook met de wensen van de klant rekening wordt gehouden.
Op dit ogenblik leven er een kleine 7 miljard mensen op deze wereld en vraag je maar eens af hoeveel voedsel deze mensen dagelijks nodig hebben en wat er voor nodig is om dat te produceren.
Laatste zie ik steeds vaker dat veel mensen( ik wil niet generaliseren maar vooral turken) heeel laks worden met het gebruiken van het begrip halal, ze lopen de Mac binnen bestellen een Big Mac zegggen een korte gebedje(bismillah) een eten het hersenloos op.
Dus ik vind dat de probleem bij ons als moslims (als groep) ligt want wij moeten alles was zogenaamd halal is wel controleren en als we maar een schrijntje van bedrog opmerken gewoon weg lopen.
En het is echt niet moeilijk om een schaap te slachten, als wij als moslims schapen(ofz) slachten krijgen we ook gelijk meer respect voor het dier en voor de natuur, en natuurlijk voor Allah. Dus ja het is echt niet verkeerd om een schaap te slachten, je weet dan ten minste dat de dier halal is (geslacht)
Met een beetje netwerk slacht je je eigen dier. Een vriendelijke boer is al voldoende. [oja, vergeet het boek ‘halal slachten voor dummies niet hè]
Ik kan me niet voorstellen dat een KFC-kip ooit halal kan zijn, als je ziet hoe zij met hun dieren omgaan. Stel je voor dat onze Profeet vzmh in zo’n kippenhouderij zou staan, wat zou hij dan vinden van het leven dat die dieren hebben? Dat neem je met halal slachten niet weg.
Inderdaad, gewoon bij Groene Moslims bestellen, dan heb je het beste van twee werelden…biologisch én halal :)
Wij slachten nooit een schap tijdens het offerfeest, wij sturen standaard 150 tot 200 euro naar de naasten famillie leden in Marokko. Een hele schap krijgen we 4 jaar niet eens op. Eigenlijk is de chrisen visie een keer per week op vrijdag vis eten ook geen slechte idee.
Ik vind het geen probleem dat steeds minder mensen zich genoodzaakt voelen zich kosten wat kost te houden aan de strikte regeltjes uit een 1400 jaar oud boek.
Wat kan het jouw schelen hoe die turken ermee omgaan. Toch net zoals een PVV-stemmer niets te maken heeft met de hoofddoeken?
—
Zoals ik al eerder vroeg, wat is de achterliggende gedachte van Halal? Gestraft worden door Allah als je zijn (in mijn ogen onredelijke) regeltjes niet opvolgt?
Of speelt er een andere, meer aardse, logica. Als er een aardse logica is, waarom dan zo moeilijk doen over het op de letter naleven…
—
Als het om diervriendelijkheid gaat. Waarom komen moslims dan niet met een initiatief dat iedere moslim een lief hondje ‘red/adopteerd’ uit het asiel?
Wat is meer halal?
Een netjes/respectvol geslacht varken, of een gemartelde koe/kip/etc.
—
De Keuringsdienst van waarde heeft hier al mooie uitzendingen aan gewijd. Broodje döner kebab: Allemaal verkocht als 100% lamsvlees.
Uitkomst: maar 1 broodje had 100% lamsvlees, 5 mix van lams en rundvlees, 1 broodje kippevlees, 1 broodje puur rundvlees, 1 broodje puur kalkoenvlees, 1 broodje puur varkensvlees.
http://www.youtube.com/watch?v=DaPRdcOmEbc
Dan heb ik het nog niet eens over halal maar ze hebben ook een uitzending gewijd aan een Duits bedrijf dat een procedure had ontwikkeld zodat je de genetische structuur in vlees niet eens meer kan analyseren en aan een dier kan koppelen. Dan heb je generiek vlees dat je als halal kan verkopen maar dat wellicht ook varken bevat.
Deze week ben ik overigens geschrokken dat de meeste producten van Campina Melkunie halal zijn zonder dat ze dat op de verpakking vermelden. Dat vind ik ook niet kunnen naar de consument toe.
Persoonlijk heb ik altijd veel moeite met de herkomst van halal vlees; meer dan 95% komt uit de dieronvriendelijke bio industrie! Er is geen alternatief, tenminste ik heb nog nooit ergens scharrel halal vlees gezien. Daarom ben ik vegetariër, hoewel ik vlees wel lekker vind..
Voor Halal eten moet je bij de Marokkaan zijn.
Halal is big business.
http://www.refdag.nl/nieuws/economie/oer_hollandse_kaas_bereid_volgens_sharia_1_522366
Gewoon een flexitarier worden.
Alleen vlees eten dat
a) zelf gekocht is
en
b) zelf bereid is.
En het liefst ook nog eens door eigen hand of die van je lieve eigen vader geslacht is!!.
Geloof me:Je eet gezonder,je bespaart geld en je krijgt vooral minder dier in je maag!
Wat een onnodig lijden door dieren voor de lekkere trek.
Tegen de kalkoen en reerug met Kerstmis en tegen onverdoofde rituele slacht, door slachters, vaders, en door jezelf. Wat mij betreft mag er in de laatste twee gevallen wel een animal cop op af, ook!