Voorpagina Ervaringen

Wees bereisd

De eerste tegel van het pad dat je de rest van je leven zult bewandelen wordt gelegd op het moment dat je geboren wordt. Vanaf het moment dat jij je eerste keuze maakt, kan het pad je allerlei kanten op brengen. Van sommige wegen die je inslaat zul je spijt hebben, andere wegen maken je juist dolgelukkig. Niet alle keuzes die we maken zijn hetzelfde, maar sommige keuzes maken we allemaal. Zoals de keuze om wel of niet te gaan studeren. En als je besluit om wel te gaan studeren: welke studie kies je dan? Als je aan je toekomst denkt, zie je dan visioenen van jezelf in een doktersjas? In een toga? Omringd door kinderen? Of zie je juist helemaal niets…?

Als je van je toekomst een kraakhelder beeld hebt, dan is de keuze voor een studie niet zo moeilijk. Maar wat nou als je behoort tot de “ongelukkigen” die niets zien en vooral zoekende zijn? Ga je websites afstruinen en de ene beroepskeuzetest na de andere maken? Zoekend naar een antwoord, waarvan je eigenlijk stiekem al weet dat geen enkele website die je kan geven? Uitdokteren welke studie je gaat doen, is eigenlijk de zoveelste stap in een zoektocht naar jezelf. Een zoektocht die nooit eindig is, al zou je het geluk hebben te behoren tot de uitverkorenen die een eeuw lang op moeder aarde mogen rondwaggelen. Laat je dus niet verlammen door het idee dat jouw studie jouw toekomst vastlegt. Ja; laat het een weloverwogen keuze zijn, maar raak niet in paniek als je toch ergens twijfel voelt. Tel de mensen om je heen die een bepaalde studie hebben gevolgd, maar na hun studie iets totaal anders doen. Het is het lot dat je uiteindelijk zal brengen naar de plek waar je hoort.

Laat elke keuze die je maakt dan ook een keuze zijn waar je hart zachtjes van klopt, waar je adrenaline van door je lijf schiet en die je met moeite een glimlach doet onderdrukken als je de toekomst voor je ziet. Geniet van de reis. Ik kan je namelijk verklappen dat dit het mooiste gedeelte is. Laat dit een fascinerende belevenis zijn, zodat de gekoesterde herinneringen van de reis die je hebt gemaakt voor altijd in het boekje “memories never to forget’’ verborgen zullen blijven. Vergeet niet dat de beste en juiste keuzes die je zult maken, gepaard zullen gaan met de moeilijkste tegenslagen. Je zult het liefst alles willen opgeven, maar hoe zuurder de reis, hoe zoeter het resultaat.

 

In 1981 besloten twee migranten naar Nederland te verhuizen om daar in 1994 het leven te geven aan een ambitieuze, vastberaden en ambiante schrijfster met de naam Ouassima Yahyaoui (20). De gekreukelde papieren die jarenlang over haar slaapkamervloer dwarrelden werden haar moeder een beetje teveel. Tot haar opluchting besloot Ouassima op een dag haar eigen blog te starten: ‘The Daily Life of a Moroccan Dutch Girl’. Sindsdien is haar moeder een stuk gelukkiger. Er ligt nog wel wat kleding op de grond als ze haast heeft en wattenstaafjes als de eyeliner niet goed is uitgepakt en verloren partnerloze sokken onder het bed en hier en daar een verdwaalde snicker. Haar motto in huis luidt: “Mam, de papieren zijn weg en een goed begin is het halve werk!”

Lees andere stukken van Ouassima