Voorpagina Maatschappelijk, Media, Opmerkelijk

De Holmanmethode

Theodor Holman. Wie kent hem nou niet? Ik! Dus ging ik even op onderzoek uit. Voor degenen die het niet weten: Hij is een Femke Halsema-sympathisant, maar tegelijkertijd een CDA’er en draagt Maxime Verhagen een warm hart toe. Althans, zo is hij te omschrijven volgens de Holmanmethode.

Onlangs verscheen een column van zijn hand in het Parool, waarin hij op basis van iemands facebookprofiel – jawel, hogere journalistiek -wist te bepalen wie Sharia4Holland een warm hart toedragen. De resultaten van zijn diepgaande onderzoek waren schrikbarend: In de ‘vriendenlijst’ van wijlen facebookpagina ‘Sharia4Holland’ stond een aantal bekende namen: Samira Bouchibti (voormalig PvdA Kamerlid) en Hakim Traidi (grappenmaker van de Sesamstraat). Alle puzzelstukken vielen op hun plek. Het verklaart dat Samira natuurlijk gestopt was bij PvdA omdat ze zich niet meer thuis voelde in de democratie en Hakim Pino zweepslagen gaf in de kleedkamer, omdat zij steeds te laat was voor het gebed.

Sharia4Holland

Sharia4Holland is een groepje jongeren dat in naam van de Islam beweert hier de Sharia te moeten invoeren. Waarschijnlijk hebben zij in overleg met hun strategisch adviseur besloten om in een filmpje op YouTube als eerste Hare Majesteit – jep, Koningin Beatrix – te bekeren tot de Islam…. succes! Blijkbaar zijn ze van de top-down benadering.

Noureddine schreef er onlangs al over op Wijblijvenhier.nl en ik benadruk graag dat Shariah4Holland door verreweg het merendeel van de Nederlandse moslims aan de kant wordt geschoven. Weer een groep onruststokers die inmiddels door verschillende moskeeen en op internetfora hier en daar is tegengesproken. En de twijfelaars die enig gewicht ontlenen aan mijn woorden adviseer ik ook afstand te houden van deze groep.

Social Media

Ik doe het vaker, dus waarom niet nogmaals hier. Korte les in social media.

Het werkt iets anders dan de echte wereld. Vrienden op Facebook of Hyves zijn niet per se vrienden in de echte wereld. Als ik iemand op Twitter volg, volg ik diegene ook niet overal over straat… ik kan me zelfs enorm veel ergeren aan sommigen. Pagina’s die je volgt of groepen waar je lid van bent, staan niet garant voor sympathie (ondanks het feit dat je klikt op het knopje ‘i like’ of het Nederlandse ‘vind ik leuk’). Je zou met meer zekerheid kunnen zeggen dat iemand ‘interesse’ heeft in de betreffende pagina/activiteit/instelling/merk/whatever.

Ook ik ontving Sharia4Holland als suggestie van iemand uit mijn vriendenlijst en heb er even over moeten nadenken. Tuurlijk stond ik niet achter hen en hoefde ik hen niet als ‘vriend’ in mijn lijst te hebben, maar ik wilde wel de ontwikkeling in de gaten houden. Ik wilde weten wat er gaande is, waar ze mee bezig zijn, hoe mensen op hen reageren, wat de gevoelens zijn die heersen en ik wilde de gedachtegang hierachter begrijpen. Uiteindelijk heb ik het niet gedaan, omdat ik mijn facebookvrienden niet wilde motiveren om ook bevriend te raken met deze groep.

Toen ik er op keek, zag ik dat een aantal bekenden van mij lid was van deze groep, waaronder Hakim en Samira. Ik had twee opties in mijn achterhoofd: Ze hebben op alle uitnodigingen ‘accepteren’ geklikt of ze wilden (zoals ik dat ook wilde) op de hoogte blijven van wat er gaande is. Het zijn allebei redelijk publieke figuren en die schijnen de gewoonte te hebben om aan de lopende band op ‘accepteren’ te klikken. Probeer het maar uit en grote kans dat Samira je toevoegt als je dat doet met een account ‘Communisme4Holland’ en Hakim als je dat doet onder de naam ‘PinoMoetDood’. Niet omdat ze erachter staan, maar omdat dat is hoe sommigen verzoeken accepteren op facebook.

Hakim zegt het hier zelf en Samira ken ik nog van mijn bestuursfunctie in een studentenvereniging. Zij zou hier nooit achter staan.

Why Theodor why?

Dan vraag ik me toch echt af waarom Theodor Holman een heel stuk wijdt aan het feit dat sommige mensen op facebook ‘bevriend’ (een term die op internet sowieso onderhevig is aan jaarlijkse inflaties) waren met Sharia4Holland. Dit is een vraag en wie het weet mag het zeggen:

  1. Theodor Holman maakt zich werkelijk zorgen om het welzijn van Nederland (laten we braaf beginnen).
  2. Theodor Holman weet werkelijk niet hoe facebook gebruikt wordt.
  3. De Holmanmethode is nog in ontwikkeling.
  4. Theodor Holman was boos op Samira. Dat zou de enige verklaring zijn voor een specifieke alinea in zijn diepgaande onderzoek.
  5. Theodor Holman vindt het jammer dat zijn pagina maar 35 vrienden heeft.
  6. Anders, namelijk…

De rectificatie is wel weer leuk om te lezen

"In zijn column van 23 december 2010 schreef Theodor Holman dat RTL-correspondente Nina Jurna de moslim-extremistische groepering Sharia4Holland een warm hart zou toedragen. Vanwege zijn waardering voor Jurna sprak Holman daar zijn verdriet over uit. Nader onderzoek wijst uit dat Jurna pertinent niets met Sharia4Holland te maken heeft. In zijn column van 24 december heeft Holman daar melding van gemaakt en Het Parool benadrukt dat hier nogmaals. Het Parool betreurt de last die Nina Jurna hiervan heeft ondervonden. De hoofdredactie."

In andere woorden zegt de hoofdredactie dat de Holmanmethode is gebaseerd op willekeur van meneer Holman, namelijk schuldig door verdenking tot het tegendeel is bewezen. En daarom noemen we het ook de Holmanmethode.